#Müsli cheesecake
Kategorie: | Recepty |
---|
#Müsli cheesecake
Ráno před školou nejčastěji snídám müsli s jogurtem. Částečně proto, že si nic jiného nestíhám přichystat, ale taky mi to chutná. Proto mě napadlo udělat z mého oblíbeného müsli základ korpusu pro tento CHEESECAKE.
Suroviny
Na korpus
- 250 g müsli nebo granoly
- 100 g másla
Na zdobení
- 150 ml smetany ke šlehání
- 5 vajec
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 100 g moučkového cukru
- 400 ml zakysané smetany
- 1 vanilkový lusk
- 500 g krémového sýru (doporučuji Philadelphii nebo Lučinu, případně kombinace obou v poměru 1:1)
Postup
Müsli nebo granolu jemně rozmixuju s rozpuštěným máslem. Směs s pomocí polévkové lžíce vtlačím na dno a do boků dortové formy s průměrem 22 cm. Dortovou formu přenesu na plech vyložený pečicím papírem, který tam dávám pro případ, že by z formy během pečení vyteklo máslo. Takto zabráním ušpinění trouby i plechu a ušetří mi to nervy s čištěním :).
Rozmíchám vajíčka s vanilkovým a moučkovým cukrem a přiliju smetanu ke šlehání. Po chvíli míchání přidám 400 ml zakysané smetany, vanilku z lusku a krémový sýr. Krém naliju na korpus a dám péct do předem vyhřáté trouby na 150 °C na přibližně 70 minut.
Aby byl cheesecake opravdu dokonalý, používám pár triků:
- Při pečení si do spodní části trouby dám plech s vodou. Když máte parní troubu, zapněte si páru.
- V průběhu pečení troubu nikdy neotvírám.
- Koláč nechávám vychladnout přímo v troubě - po upečení jen mírně otevřu dvířka. Je to důležité, protože cheesecake po upečení nabyde a při rychlém ochlazení by mohl krém spadnout.
- Nechám vychladit přes noc v lednici.
Vychlazený cheesecake druhý den dozdobím dle fantazie, dokonce můžu využít opět jednotlivé komponenty z müsli nebo granoly. Ten na fotce je dozdoben kouskami pistáciových ořechů, prachem z rozmixovaných mrazem sušených višní, čerstvými borůvkami a jedlými kytky. Výborně se k němu hodí i kopečky zakysané smetany smíchané s vanilkovým cukrem.
Co by se vám mohlo hodit?
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.