#Mramorové tvarohové řezy

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Mramorové tvarohové řezy | Kristína Nemčková
Sladké

cokotvarohovy_kolac_web2

#Mramorové tvarohové řezy

10 - 12 45 min 1

KAKAOVÉ ŘEZY S TVAROHEM! Kdo by je neznal? Tento recept na tradiční koláč, který nese několik názvů jako mramorové řezy nebo třeba prošívaná deka, si sem ukládám na památku na dětství. Pekl se u nás doma docela často a jako malá jsem nechápala, kam se během pečení schoval tvaroh, který se na moučník při přípravě vrstvil.

Baví vás moje recepty? Podpořte jejich tvorbu dýškem v symbolické částce 55 Kč a nebo si objednejte praktickou pomůcku do kuchyně z mého e-shopu. Moc vám za podporu děkuji.
2754

Suroviny

Na celý plech koláče

  • 150 g polohrubé mouky
  • 50 g hladké mouky (někdy použiju 50 g mandlové mouky)
  • 1 balení kypřicího prášku
  • 4 vejce
  • 130 g moučkového cukru
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 200 ml kefíru (kysaného mléka)
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 2-3 lžíce holandského kakaa

Na tvarohovou mřížku

  • 400 g tvarohu (tučný nebo polotučný)
  • 1 balení vanilkového pudinku
  • 400 ml mléka
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • kůra z 1/2 citronu (nemusí být)

Postup

V rendlíku si za stálého míchání metličkou uvařím vanilkový pudink se 400 ml mléka (je to o 100 ml méně, než se uvádí na obalu, protože chci dosáhnout hustější konzistence) a dochutím cukrem. Hotový pudink nechám chvíli vychladnout a přimíchám do něj 400 g tvarohu. Ochutnám a dle potřeby dochutím cukrem nebo najemno nastrouhanou kůrou z citronu. Na strouhání citrusové kůry používám struhadlo Microplane. Hotovou tvarohovou náplň přendám do cukrářského pytlíku a na chvíli odložím stranou.

Do dvou misek si rozdělím čtyři vajíčka, oddělím žloutky od bílků. Do žloutků přidám 130 gramů cukru a vyšlehám do pěny. Přiliju 1 dcl oleje a 200 ml kefíru a vše metličkou nebo mixérem důkladně promíchám. Na závěr přidám kakao a opět promíchám. Přidám smíchané oba druhy mouky s kypřicím práškem a vyšlehám do hladkého tekutého těsta.

Ve druhé misce vyšlehám bílky do tuhého sněhu a pomocí stěrky jemně zapracuji do těsta.

Připravím si plech o rozměru 40 x 30 cm, který vyložím pečicím papírem (nebo ho vymažu máslem a vysypu hrubou moukou) a vyleju do něj připravené těsto. Dám péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C přibližně na 5 minut, aby se těsto jemně zatáhlo a krém se v něm pak "neutopil" (což se mi vlastně stalo na fotce k tomuto receptu).

Po pěti minutách vytáhnu plech z trouby a navrstvím na těsto tvarohový krém. Vezmu si cukrářsky pytlík s krémem, na kterém odstřihnu špičku s otvorem přibližně 1-1,5 cm a pomocí krému vytvořím na těstě mřížku. Když mi krém ještě zbyde, obtáhnu stejné čáry, abych udržela strukturu a dám péct do trouby na přibližně 20 minut. Když nemám cukrářsky pytlík, pomůžu si lžíci :)

Jestli je moučník upečený zjistím pomocí špejle, kterou zapíchnu do čokoládového korpusu (ne do tvarohové náplně) a když těsto není řídké a nelepí se, mám hotovo a vyndám plech z trouby.

Dám na chladné místo zcela vystydnout a před podáváním popráším moučkovým cukrem a nakrájím na čtverce.

Co by se vám mohlo hodit?

5
9x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
L Avatar autora | 30.5.2024
Skvělý, lahodný, vláčný!
5
I Avatar autora | 27.5.2023
Velmi lahodny!
5
Avatar autora | 29.5.2022
Klasika. Taky ji doma často děláme.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:
Zpět do obchodu