#Mořský vlk s kadeřávkem
Kategorie: | Recepty |
---|
#Mořský vlk s kadeřávkem
Mořský vlk s teplým salátem z kadeřávku, mrkve a zázvoru podávaný s mrkvovým pyré je recept plný vitamínů, které se v tomto období vždycky hodí. Mrkev, kurkuma i zázvor mají skvělé antibakteriální a antioxidační účinky a kadeřávek posiluje naše srdce, ledviny a pozitivně působí na vlasy a pleť. Doporučuji nevařit dlouze - jen tak si každá surovina udrží své "vitamínové" vlastnosti.
Suroviny
Na rybu
- 2 filety mořského vlka
- olivový olej
- lžička másla
- sůl a pepř
Na mrkvové pyré
- 2 větší mrkve
- kůra z 1/2 citrónu
- 1/2 lžičky kurkumy
- stonky estragonu
- lžíce másla
- lžíce medu
- sůl
Na teplý kadeřávkový salát
- 1 mrkev
- 2-3 cm zázvoru
- čerstvý kadeřávek
- sůl a pepř
Na estragonovou omáčku
- šťáva z uvařené mrkve
- přibližně 20 ml bílého vína
- 15-20 g studeného másla
- hrst čerstvého estragonu
Na servis
- čerstvý estragon
- chips z listu kadeřávku
Postup
Na mrkvové pyré si omyju větší mrkve a zbavím je slupky. Nakrájím je na kolečka. Přendám do hrnce a zaliju studenou vodou, akorát tak, aby byla mrkev ponořená. Ve škole nás naučili pravidlo: jakákoli zelenina, která roste pod zemí se začíná vždy vařit ve studené vodě. Vodu osolím, přidám žlutou část citrónové kůry, stonky estragonu bez lístků (ty si odložím na omáčku), kurkumu a máslo. Vařím do změknutí mrkve. Po uvaření vyndám citrónovou kůru a tvrdé stonky estragonu. Uvařenou mrkev přendám do mixéru a přiliju polovinu vývaru (vody z vaření). Druhou polovinu vody nechám v hrnci a odložím si ji stranou pro přípravu estragonové omáčky.
Zbývající vývar z mrkve zredukuju, to znamená, že ho dál provařím, přileju víno a nechám vyvařit alkohol. Stáhnu z plotny a zašlehám kostičky studeného másla. Nakonec přidám nadrobno nasekané lístky estragonu a ochutím solí, případně citrónovou šťávou.
Vykoštěné filety mořského vlka osolím a jemně opepřím z obou stran. Na pánvi rozehřeju olivový olej a opeču vlka nejdříve kůži dolů, přibližně 1-2 minuty. Jakmile položím rybu na pánev, přitisknu prsty filet k pánvi, aby se opekl rovnoměrně. Poté otočím na druhou stranu, přihodím kousek másla, naklopím pánev a lžící přelévám máslo po filetu. Dále už neopékám, aby se ryba nevysušila a přesunu filety na suchou papírovou utěrku, abych je zbavila zbytečného tuku. Pánev s výpekem budu ještě potřebovat na salát!
Čerstvé listy z kadeřávku zblanšíruju ve vroucí osolené vodě (vařím cca 2-3 minuty) a pak ihned přesunu do ledové vody. Tím zastavím vaření a kadeřávek zůstane krásně zelený. Vyždímám přebytečnou vodu a dám stranou. Nakrájím si středně velkou mrkev a zázvor na malé kostičky (brunoise) a na pánvi, na které jsem opékala rybu je opeču s trochou másla. Přihodím zblanšírovaný kadeřávek a vše jen rychle prohřeju (nevařím). Osolím, opepřím a salát je hotový.
VIDEORECEPT: Nahrála jsem pro vás i video jak postupovat -> VIDEORECEPT
Co by se vám mohlo hodit?
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.