#Medovníčky | Perníčky
Kategorie: | Recepty |
---|
#Medovníčky
Existuje milion ověřených receptů na měkké VÁNOČNÍ MEDOVNÍČKY. Já je peču každý rok, ale nikdy jsem je neměla tak měkké jako moje dětská doktorka, paní Hálová. S tou udržujeme už léta tradici. Vždy o Vánocích jí přineseme naše domácí kysané zelí a ona nám dá na oplátku své medovníčky. Lepší jsem nikdy nejedla! Po několika letech přemlouvání jsem od ní získala recept a co myslíte? Jasně, že jsou ty její lepší! Tradice tak zůstává zachována a tenhle rok opět vyměníme zelí za perníčky. Předávám vám recept - zkuste je a dejte mi vědět, jak se vám povedly.
Suroviny
Na těsto
- 1 kg hladké mouky
- 450 g moučkového cukru
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžíce perníkového koření
- 8 lžiček jedlé sody
- 5 vajec
- 100 g másla
- 150 g medu
- 1/2 lžičky soli
Na bílkovou polevu
- 1 bílek
- 100 - 120 g moučkového cukru
- 2 lžičky škrobu
- 1 lžička citronové šťávy
Na zdobení, když není čas na malování polevou
- 1 balení marcipánu
- moučkový cukr na poprášení plochy
Postup
Ve vodní lázni si nechám povolit med, aby byl tekutější. Pokud už doma tekutější med mám, tenhle krok přeskočím.
Ve větší míse nebo nejlépe v míse od robotu si promíchám sypké přísady a postupně přidám vejce, rozpuštěný vlažný med a povolené máslo. V robotu vymíchám těsto. Pokud nemám robot, chce to opravdu důkladně zpracovat všechny ingredience do hladkého těsta. Připravím si vál nebo silikonovou podložku na válení a přendám na ni těsto. Pokud je těsto ještě lepivé, přidám hladkou mouku a ručně ji do těsta zapracuju. Těsto si cukrářskou kartou rozdělím na 2 části, každou zabalím do potravinové fólie a nechám v lednici odležet minimálně 5 hodin (nejlépe přes noc).
Těsto vyndám z lednice a nechám chvíli povolit, aby se s ním dalo pracovat. Vál (pracovní plochu) posypu hladkou moukou a z první části těsta na něm vyválím 2 - 3 mm silný plát. Pomocí vykrajovacích formiček vykrajuju tvary a přendám na plech vyložený pečící podložkou Air Mat.
Troubu předehřeju na 190 °C a každý plech peču cca 6 minut. Pozor, vždy záleží na troubě, první plech tedy nenechám bez dozoru a "vychytám" si teplotu i čas.
Medovníčky po upečení nechám vystydnout při pokojové teplotě, přendám do uzavíratelné nádoby a dám do špízu nebo na balkon (doporučuji skladovat na chladnějším místě).
Až na druhý den zdobím bílkovou polevou. Tu si připravím vyšleháním jednoho bílku do tuhého sněhu. Přes jemné sítko přidám cukr a škrob a lžičku citronové šťávy. Bílkovou polevu pomoci silikonové stěrky přendám do igelitového cukrářského sáčku, na jehož konci odstřihnu malinkou dírku. Čím tenčí, tím bude kresba detailnější.
Když není čas na zdobení, pomůžu si marcipánem. Ten válečkem rozválím na tenkou vrstvu na moučkovým cukrem poprášené ploše a vykrajuji stejné nebo menší tvary jako na perníčky. Ty pomocí bílkové polevy přichytím o perník a nevěřila bych, do rána byly medovníčky díky marcipánu měkké. Zkuste to a uvidíte!
Na závěr na perníčky aplikuji pomoci rozprašovače jedlé třpytky, které jim dodají hezký efekt a lesk.
A teď rada mé doktorky, kterou někdy sama nedodržuji, proto nechám na vás, jak s ní naložíte: "Medovníčky po upečení nechám vystydnout při pokojové teplotě, vyskládám je na plech a přikryju dobře vyždímanou mokrou kuchyňskou utěrkou. Takto přikrytý plech vložím do velké igelitky a nechám odpočívat 1 - 2 hodiny. Pak plech vybalím, otočím medovníčky vlhčí horní stranou dolů a opět na 1 - 2 hodiny přikryju. Důležité je kontrolovat, aby perníčky příliš nezvlhly! Po této "sauně" je přendám do uzavřené plechové krabice a nechám do druhého dne v lednici. Až na druhý den zdobím polevou nebo čokoládou."
Co by se vám mohlo hodit?
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.