#Mangový dort
Kategorie: | Recepty |
---|
#Mangový dort
MANGOVÝ DORT pro mě znamená hodně! Napekla jsem ho jenom tak pro moderátory Ranní show Evropy2 a zanesla na recepci rádia (červen 2017). Nevěděla jsem, že se o mě zmíní, ale přiznávám, že jsem v to doufala. Tento dort jsem nikdy předtím nepekla, bylo mi tehdy 15 let a řekla jsem si, že udělám něco nečekaného. Rodiče mě podpořili a odvezli mě před školou do rádia...to, co se dělo potom, byl snad jenom sen! Mluvili o mně 2 dny, získala jsem VÁS, své fanoušky a dodnes mi píšete, že mě znáte díky mangovému dortu. Není to jednoduchý recept a napíšu vám ho sem přesně tak, jak jsem ho pekla tehdy. Přidám vám ale jeden trik, který vám usnadní práci. Držím vám palce a děkuji za několikaletou podporu!
Suroviny
Na korpus
- 2 vejce
- 150 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička vanilkového extraktu (nebo 1vanilkový lusk)
- 100 g bílého jogurtu
- 100 ml oleje
- 200 g hladké mouky
- 1 balení prášku na pečení (kypřící prášek)
- 3 ks zralého manga
- špetka soli
Na 1. vrstvu - mangové želé
- 1 část pěny z manga
- krupicový cukr dle chuti
- 3 plátky želatiny
Na 2. vrstvu - mangová pěna
- 1 část pěny z manga
- 250 ml smetany ke šlehání
- krupicový cukr dle chuti
- šťáva z 1/2 citronu
- 4 plátků želatiny
Na 3. vrstvu - mangový přeliv
- 2 části pěny z manga
- 500 ml smetany ke šlehání
- krupicový cukr dle chuti
- 6 plátků želatiny
Na dozdobení
- kousky čerstvého manga
- jedlé kytky
Postup
Začnu tím, že si rozdělím vajíčka na žloutky a bílky. Žloutky vyšlehám s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem a vanilkovým extraktem do hladké pěny. Přidám jogurt a olej. Ve vedlejší misce smíchám mouku, kypřící prášek a špetku soli a jemně vmíchám do žloutkové pěny.
Bílky vyšlehám do tuhého sněhu a spojím s těstem. Připravím si formu o průměru 18 cm, vymažu máslem a naliju do ní těsto. Vložím do předehřáté trouby na 180 °C a peču přibližně 25 minut. Po upečení nechám vystydnout.
Upečený a vychlazený korpus podélně rozříznu na 3 stejné vrstvy. Vezmu jednu vrstvu a dám ji do původní čisté dortové formy na její dno. Formu zafixuju.
Pak se rozhoduji mezi dvěma možnostmi. Pokud si chci dort více vymazlit, vezmu si zbylé 2 vrstvy a pomocí menší dortové kruhové formy vyřežu kruhy o průměru 10 - 15 cm. Používám dortový ráfek, kterému se dá přizpůsobit průměr. Jednu seřízlou vrstvu korpusu o průměru 10-15 cm zafixuji do dortového ráfku (bez použití dna).
Pokud si chci přípravu zjednodušit, nevyřezávám 2 vrstvy menší a nechávám všechny 3 vrstvy stejné. (Pokud si chcete usnadnit práci i vy, předchozí odstavec přeskočte a jdeme dál!)
Očistěná a vypeckovaná manga rozmixuju a rozdělím na 4 stejné části. Do hrnce naliju jednu část manga, přiliju 100 ml vody a dochutím cukrem. Přivedu k varu, odstavím a přimíchám se 3 předem nabobtnalými pláty želatiny. Naliju na připravený, v ráfku zafixovaný menší korpus a nechám želé na korpusu ztuhnout v ledničce. Po ztuhnutí přiklopím druhou vrstvou menšího korpusu.
Vyšlehám si smetanu do tuhé šlehačky, dochutím cukrem a šťávou z citronu. V hrnci přivedu druhou část manga k varu a odstavím. Přimíchám 4 předem nabobtnalých plátků želatiny. Pěnu naliju na druhou vrstvu malého korpusu a dám opět do ledničky ztuhnout. Po ztuhnutí sundám ráfek a tento malý dortík přenesu doprostřed velkého korpusu upevněného ve větším dortovém ráfku.
Vyšlehám dvě smetany (500 ml), osladím cukrem a přileju 2 dávky mangové pěny. Přidám 6 předem nabobtnalých plátků želatiny a zaliju malý dortík i po bocích. Tímto jsem docílila toho, že se mi krém dostane i do boků dortu a získá tak hezkou strukturu řezu. Pokud jste si to zjednodušili a máte všechny vrstvy o stejném průměrů, vůbec to nevadí, na chuti to určitě neubere!
Dort dám do lednice a nechám přes noc ztuhnout. Druhý den sundám dortovou formu (ráfek) a dozdobím dle fantazie. Ráda používám jedlé květy, plátky čerstvého manga a jiné čerstvé ovoce. K mangu se skvěle hodí maliny a jahody. Někdy si vyhraju i s tím, že dort popráším zlatým nebo stříbrným prachem. Ten si kupuji už hotový.