#Mango sticky rice
Kategorie: | Recepty |
---|
#Mango Sticky Rice
Na své dvouměsíční cestě po Asii jsem navštívila více zemí a téměř v každé si dopřála kurz vaření typických asijských jídel. Mezi ně bezesporu patří i tento dezert - MANGO STICKY RICE, čili lepivá rýže s mangem. Je to oblíbená pochoutka mé mámy, a dnes se s vámi podělím o originální recept z Thajska (žádný #UPGRADE).
Suroviny
Na lepivou rýži
- 180 g thajské lepivé rýže (glutinous rice)
- 250 ml kokosové smetany (coconut cream)
- 150 g třtinového cukru
- 3 g soli
- 2 pandánové listy (nemusí být)
Mango
- 2-3 čerstvá zralá manga (sweet - sand mango)
Na kokosovou omáčku
- 125 ml kokosového mléka
- 0,38 g soli
- 1,5 čajové lžičky rýžové mouky
- 1 g - pár kapek jasmínového extraktu (nemusí být)
Na servis (na výběr)
- sezamové semínka
- půlené mungo fazole
Postup
Nejdůležitější u tohoto receptu je příprava rýže. Celé množství nasypu do velkého síta a několikrát ji propláchnu čistou vodou. Dokonale "vypraná" rýže propouští čistou vodu bez zakalení. Je to práce na pár minut, žádná rychlovka. Takto propláchnutou rýži přeložím do misky a zaliji vodou tak, aby byla ponořená. Nechám odstát minimálně 4 hodiny, s klidem ji můžu nechat namočenou i přes celou noc.
Rýži před napařením sliji a nechám v sítku okapat. Připravím si větší hrnec, naliju do něj dostatečné množství vody – měla by dosahovat zhruba do výšky 2 cm ode dna. Do hrnce rozložím pařáček, který by měl stát nad hladinou vody a na něj dám mušelínovou látku (plátýnko). Do středu plátýnka nasypu rýži, přikryji pokličkou a na mírném stupni nechám vařit přibližně 20-30 minut. Po této době stáhnu z plamene a nechám hrnec stranou přikrytý pokličkou.
Do většího rendlíku si naliju kokosovou smetanu, třtinový cukr, sůl a když mám k dispozici, tak i pandánové listy. Ty se v thajských receptech často používají pro svou zelenou barvu a skvělou vůni. A právě kvůli jejich vůni se přidávají i do kokosového nálevu. Nic se nestane, když listy pandanu neseženu a vynechám je z receptu. Kokosovou směs za stálého míchání převařím, aby se všechny její složky propojily a pak do rendlíku přimíchám napařenou rýži. Vše promíchám vařečkou, přikryji pokličkou a nechám rýži přibližně 20-30 minut absorbovat kokosový nálev.
Mezitím si do menšího rendlíku naliju kokosové mléko, do kterého přimíchám špetičku soli a rýžovou mouku. Pokud mám k dispozici, nakapu pár kapek jasmínového extraktu. Za občasného míchání vařečkou svařím (zredukuji) na sirup, což mi nezabere více než 10 minut.
Zralé mango s označením (ready to eat, sweet, nebo sand mango) omyju a oloupu pomocí škrabky. Pak ho ostrým nožem zbavím velké pecky a to tak, že seříznu dužinu nad a pod peckou. Dužinu pak nakrájím na menší kousky a jdu servírovat.
Kokosovou rýži v pokojové teplotě naložím do misky, zaliju lžící kokosového sirupu, zasypu sezamovými semínky (nebo opečenými půlenými mungo fazolkami, na jejichž přípravu najdete tip níže) a přidám na kousky nakrájené mango. Tento dezert se servíruje s mírně teplou, ne horkou, rýží.