#Mango sticky rice

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
mango sticky rice WEB
Sladké Vegetariánské Bez lepku

Mango Sticky Rice

#Mango Sticky Rice

2 - 4 2 hod 2

Na své dvouměsíční cestě po Asii jsem navštívila více zemí a téměř v každé si dopřála kurz vaření typických asijských jídel. Mezi ně bezesporu patří i tento dezert - MANGO STICKY RICE, čili lepivá rýže s mangem. Je to oblíbená pochoutka mé mámy, a dnes se s vámi podělím o originální recept z Thajska (žádný #UPGRADE).

Baví vás moje recepty? Podpořte jejich tvorbu dýškem v symbolické částce 55 Kč a nebo si objednejte praktickou pomůcku do kuchyně z mého e-shopu. Moc vám za podporu děkuji.
2754

Suroviny

Na lepivou rýži

  • 180 g thajské lepivé rýže (glutinous rice)
  • 250 ml kokosové smetany (coconut cream)
  • 150 g třtinového cukru
  • 3 g soli
  • 2 pandánové listy (nemusí být)

Mango

  • 2-3 čerstvá zralá manga (sweet - sand mango)

Na kokosovou omáčku

  • 125 ml kokosového mléka
  • 0,38 g soli
  • 1,5 čajové lžičky rýžové mouky
  • 1 g - pár kapek jasmínového extraktu (nemusí být)

Na servis (na výběr)

  • sezamové semínka
  • půlené mungo fazole

Postup

Nejdůležitější u tohoto receptu je příprava rýže. Celé množství nasypu do velkého síta a několikrát ji propláchnu čistou vodou. Dokonale "vypraná" rýže propouští čistou vodu bez zakalení. Je to práce na pár minut, žádná rychlovka. Takto propláchnutou rýži přeložím do misky a zaliji vodou tak, aby byla ponořená. Nechám odstát minimálně 4 hodiny, s klidem ji můžu nechat namočenou i přes celou noc.

Rýži před napařením sliji a nechám v sítku okapat. Připravím si větší hrnec, naliju do něj dostatečné množství vody – měla by dosahovat zhruba do výšky 2 cm ode dna. Do hrnce rozložím pařáček, který by měl stát nad hladinou vody a na něj dám mušelínovou látku (plátýnko). Do středu plátýnka nasypu rýži, přikryji pokličkou a na mírném stupni nechám vařit přibližně 20-30 minut. Po této době stáhnu z plamene a nechám hrnec stranou přikrytý pokličkou.

Do většího rendlíku si naliju kokosovou smetanu, třtinový cukr, sůl a když mám k dispozici, tak i pandánové listy. Ty se v thajských receptech často používají pro svou zelenou barvu a skvělou vůni. A právě kvůli jejich vůni se přidávají i do kokosového nálevu. Nic se nestane, když listy pandanu neseženu a vynechám je z receptu. Kokosovou směs za stálého míchání převařím, aby se všechny její složky propojily a pak do rendlíku přimíchám napařenou rýži. Vše promíchám vařečkou, přikryji pokličkou a nechám rýži přibližně 20-30 minut absorbovat kokosový nálev.

Mezitím si do menšího rendlíku naliju kokosové mléko, do kterého přimíchám špetičku soli a rýžovou mouku. Pokud mám k dispozici, nakapu pár kapek jasmínového extraktu. Za občasného míchání vařečkou svařím (zredukuji) na sirup, což mi nezabere více než 10 minut.

Zralé mango s označením (ready to eat, sweet, nebo sand mango) omyju a oloupu pomocí škrabky. Pak ho ostrým nožem zbavím velké pecky a to tak, že seříznu dužinu nad a pod peckou. Dužinu pak nakrájím na menší kousky a jdu servírovat.

Kokosovou rýži v pokojové teplotě naložím do misky, zaliju lžící kokosového sirupu, zasypu sezamovými semínky (nebo opečenými půlenými mungo fazolkami, na jejichž přípravu najdete tip níže) a přidám na kousky nakrájené mango. Tento dezert se servíruje s mírně teplou, ne horkou, rýží.

Co by se vám mohlo hodit?

5
5x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
M Avatar autora | 8.3.2023
Dobrý den, v Thajsku k tomu dávali i jakousi kokosovou omáčku. Bez ni to není úplně vončo. Nemáte náhodou recept i na ní? Děkuji
K Avatar autora Kristína (Administrátor) 17.7.2023
Dobrý den, recept obsahuje i popis na přípravu omáčky :)
5
M Avatar autora | 29.1.2023
Určite to bude super recept.Pretože od Kristínky som robila už niekoľko receptov a boli super.Tak viem,že aj toto bude . Určite ho skúsim pripraviť .Ďakujem za recept.
Zpět do obchodu