#Máminy lasagne
Kategorie: | Recepty |
---|
#Máminy lasagne
Tento recept sem dávám pod nátlakem a upozorňuju, že máminy LASAGNE miluju, ale není to žádná vysoká gastronomie. Hromada eidamu, kečupu a vepřového masa...ale mně připomínají domov, dětství a hlavně mámu. Každý máme nějaké jídlo, které nás vrátí do minulosti, připomene nám někoho, kdo nám je, nebo byl, blízký. A to jsou pro mně právě tyto lasagne. Vždy, když se vracím domů, po jakékoliv delší cestě, tajně si přeju, aby tam voněly tyto lasagne hned, jak otevřu dveře.
Suroviny
Na oběd i večeři (plech o rozměru 30 x 40 cm)
- 1 kg vepřové plece nebo krkovice (bez kosti)
- 2 středně velké cibule
- 3-4 stroužky česneku
- rostlinný olej (na osmažení cibule)
- 3 hrsti sušeného oregána
- sůl a pepř
- 1 l kečupu (ježiš!)
- 500 g sýru eidam na zapečení (promiňte!)
- 1 smetana na vaření
Postup
Maso si omyju, očistím od blan a nakrájím na centimetrové kostičky. Nakrájím si nadrobno cibuli a ve větším hrnci ji na oleji orestuju. Přidám očištěný a nasekaný česnek a kostičky masa. Vše orestuju, nechám maso zatáhnout, osolím a opepřím a nechám dusit. Maso pustí šťávu, ale pokud by byla směs sušší, podleju opravdu malým množstvím převařené vody, přibližně 1 dcl. Přidám sušené oregáno, kterým nešetřím! Během dušení promíchávam a kontroluju, aby nebyla směs bez vody a měla se v čem dusit.
Když je maso měkké (zabere to asi 30 minut), směs přímo v hrnci rozmixuju tyčovým mixérem (opakuju, je to mámin recept!). Není nutné mixovat až do konzistence kaše, klidně nechám i kousky masa. Přidám kečup a nechám vše projít varem. Tím mám hotovou směs na lasagne.
Do misky si nastrouhám tvrdý sýr.
Připravím si hluboký pekáč a začnu vrstvit těstoviny na lasagne. Jako první podleju 2-3 lžícemi smetany, dám první vrstvu neuvařených plátků těstovin, navrstvím na ně masovou směs, zakápnu smetanou a posypu nastrouhaným sýrem. Takhle udělám přibližně 5 vrstev a ukončím jako poslední masovou směsí a bohatě zasypu sýrem. Dbám na to, aby byly vždy celé pláty těstovin pokryté omáčkou a směsí, jinak by se při pečení spálily. Po navrstvení lžící naberu omáčku, která vytekla kolem těstovin a opět s ní zaleju všechny vrstvy. Směs mi vystačí na 4 sloupce těstovin po 5 vrstvách. Pro představu, pro jednoho strávníka stačí půlka jednoho sloupečku.
Peču v předem vyhřáté troubě na 180°C přibližně 40-45 minut. Jestli jsou těstoviny měkké a hotové zjistím propíchnutím vidličkou během pečení.
Po upečení hned servíruju.
Co by se vám mohlo hodit?
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.