#Makronky
Kategorie: | Recepty |
---|
#Makronky
MAKRONKY mohou být pěkný oříšek. Těsto vám neodpustí jedinou chybičku a když pak vyndáváte plech plný popraskaných makronek, je vám líto celé té energie. Proto v tomto receptu dodržuji vše krok po kroku. Pojďte si je zkusit taky a nebuďte smutní, když se napoprvé nepovedou!
Suroviny
Na těsto
- 150 g mletých mandlí
- 150 g moučkového cukru
- 2 x 55 g bílků (asi ze 2 malých vajec - celkem tedy 4 vejce)
- červené potravinářské barvivo
- špetka soli
- 150 g cukru krystal
- 38 ml vody
Na krém
- 150 g čerstvého nebo zmraženého ovoce (rybíz, maliny, jahody atd.)
- 30 g cukru
- 80 ml smetany ke šlehání
- 230 g bílé čokolády, na malé kousky
Na dozdobení
- třpytky
- lyofilizované ovoce
- sušené jedlé kytky
Postup
Nejdříve začínám s přípravou krému. Ovoce a cukr dám do malé pánve a za neustálého míchání přivedu k varu. Redukuju asi 5 minut, nebo do zhoustnutí. Pro odstranění semínek přecedím přes cedník nebo sítko.
Tuto ovocnou omáčku dám do malého hrnce, přidám smetanu ke šlehání a na kousky nalámanou bílou čokoládu. Na nízkém plameni nechám rozpustit. Přidám trochu červeného potravinářského barviva. Čokoládovo-ovocný krém přendám do misky a nechám ho v lednici vystydnout.
Rozmixuji si moučkový cukr s mandlovou moukou tak, aby vznikl jemný prášek a ten prosiju sítem do velké misky.
V malé misce promíchám 55 g vaječných bílků s barvivem. Barvivo přidávám podle toho, jakou chci výslednou barvu makronek. Takto nabarvené bílky naliju na mandlovou směs.
Připravím si mísicí misku a do ní vleju druhých 55 g vaječných bílků se špetkou soli. Ponechám stranou až do přípravy cukrového sirupu.
V malé pánvi na středním plameni ohřívám krystalový cukr s vodou, dokud se nespojí do tekutého rozvaru (sirupu). Pomocí kuchyňského teploměru měřím teplotu rozvaru. Když dosáhne 112 °C, začnu šlehat bílky. Když rozvar dosáhne teploty 118 °C, přilévám ho postupně k bílkům a nepřestávám šlehat. Pokračuji v míchání, dokud se bílková směs trochu nezchladí od teplého cukrového rozvaru a nevytvoří se lesklé tuhé vrcholy.
Předehřeju si troubu na teplotu 130°C.
Vyšlehané bílky přidám na mandlovou směs a s pomocí gumové nebo silikonové stěrky jemně zamíchám dovnitř těsta tak, aby se těsto propojilo.
Hotové těsto si přendám do cukrářského pytlíku s kovovou zdobící násadkou (hladký otvor bez zoubků). Pomocí pytlíku těsto nanesu na plech vyložený pečicí silikonovou podložkou Silpad, přibližně 2 cm od sebe. Snažím se tvořit stejně velké makronky.
Teď je to důležité! Několikrát s plechem pořádně bouchnu o stůl, aby se makronky vyrovnaly a odstranily se z nich vzduchové bubliny. Při tom rukami přidržím pořádně i pečící podložku, aby makronky opravdu bouchly o plech.
Peču 20-24 minut a po vyndání z trouby nechám chvíli vystydnout - neodlepuji je hned z podložky, aby se nezlomily. Stáva se, že makronky v průběhu pečení prasknou. Je to vzduchem, který zůstal v těstě, nebo se při postupu udělala chyba.
Vychladlé makronky pak spojím připraveným krémem.
Co by se vám mohlo hodit?
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.