#Vanilkový cheesecake s ovocem
Kategorie: | Recepty |
---|
#Luxusní vanilkový cheesecake s ovocem
Vůbec se nedivím, že CHEESECAKE patří mezi neojblíbenější dorty. Vyzkoušejte tenhle vanilkový, který se úplně rozplývá na jazyku. Nejraději ho dělám s lesními plody. Protože krémový sýr v kombinaci s chutí čerstvého ovoce je dokonalost.
Suroviny
Na těsto
- 250 g sušenek, nejraději používám značku Lotus (jsou to ty, které se podávají ke kávě)
- 120 g másla
- 150 ml smetany ke šlehání (33%)
- 5 vajec
- 3 balíčky vanilkového cukru
- 140 g moučkového cukru
- 400 ml zakysané smetany (2 klasická balení)
- 1 vanilkový lusk
- 500 g krémového sýru (doporučuji Philadelphii nebo Lučinu, případně kombinace obou v poměru 1:1)
Na dozdobení a dochucení
- 50 ml crème fraîche
- 50 ml čerstvého sýru Philadelphia
- vanilkový cukr
- čerstvé ovoce
- zlatý prach na dozdobení
Postup
Sušenky jemně rozmixuji s rozpuštěným máslem. Směs s pomocí polévkové lžíce vtlačím na dno a do boků dortové formy (používám průměr 22 cm). Formu dám na plech vyložený pečícím papírem, protože z ní někdy vyteče máslo a ušpiní troubu, což se pak špatně čistí. Nechám zapéct zhruba 10 minut.
Rozmíchám vajíčka s vanilkovým a moučkovým cukrem a přiliju smetanu ke šlehání. Po chvíli míchání přidám 2 zakysané smetany, vanilku z lusku a krémový sýr. Krém naliju na korpus a peču v troubě na 150 °C po dobu cca 70 minut.
Aby byl cheesecake opravdu dokonalý, používám pár triků.
- Při pečení si do nejnižší části trouby dám vždy plech s vodou.
- V průběhu pečení troubu neotvírám.
- Koláč nechávám vychladnout přímo v troubě - po upečení jen mírně otevřu dvířka.
Následně dozdobím dle fantazie. Na fotce je cheesecake ozdobený krémem, který jsem si připravila smícháním tučnější zakysané smetany (crème fraîche), čerstvého sýru Philadelphia a vanilkového cukru. Pomocí cukrářského sáčku jsem krém navrstvila na vychlazený cheesecake a dozdobila hromadou čerstvého ovoce. Skvěle se hodí borůvky, maliny, rybíz nebo na menší kousky nakrájené jahody. Hotový cheesecake jsem poprášila třpytkami jedlého zlatého prachu.
Co by se vám mohlo hodit?
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.