#Losos s teriyaki omáčkou
Kategorie: | Recepty |
---|
#Losos s teriyaki omáčkou
Ryby připravuji ráda, a lososa jsme doma dlouho neměli. Někde jsem se dočetla, že tato ryba obsahuje látku, která podporuje v našem těle tvorbu serotoninu, hormonu štěstí, který vyvolává příjemný pocit klidu a pohody. Vyzkoušeno! Po LOSOSU V OMÁČCE TERIYAKI S KOKOSOVOU RÝŽÍ jsme byli všichni v klídku :) Pojďte se dát do pohody i vy, a uvařte si tento jednoduchý recept.
Suroviny
Na 4-5 porcí ryby
- 800 g čerstvého arktického lososa (na 4-5 porcí)
- 100 ml sójové omáčky
- 100 ml vody
- 6 lžic medu
- 2 lžíce třtinového cukru
- 2 stroužky česneku (nakrájet na plátky)
- 1-2 cm čerstvého zázvoru (na nudličky)
- šťáva z 1 limetky
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- chilli (dle chuti)
- jarní cibulka (na dozdobení)
Na zeleninový salátek
- 200 g baby zeleného chřestu
- 500 g čerstvého hrášku
- 1/2 lžíce sezamového oleje
- 1/2 lžíce másla
- 1 lžička miso pasty
- sůl
Na kokosovou rýži
- 1 hrnek jasmínové rýže
- 1 hrnek kokosového mléka
- 1/2 hrnku vody
- kůra z jedné limetky
- plátek čerstvého zázvoru
- 1,5 lžičky soli
Na tatarák z odřezků lososa
- 1 lžíce černého sezamu (opečeného nasucho na pánvi)
- šťáva a kůra z 1 limetky
- 1/2 lžičky rybí omáčky
Postup
Základem dobře uvařené rýže je její předmytí. Přesypu si ji do sítka a důkladně opláchnu, dá se říct "properu" nejméně 5 minut pod tekoucí vlažnou vodou. Přendám do hrnce, přiliju kokosové mléko, vodu, přidám plátek zázvoru, nastrouhanou kůru z jedné limetky a vše osolím a promíchám. Zakryju pokličkou a přivedu k varu. Pak stáhnu stupeň vaření na mírný, ať rýže jen jemně probublává. Vařím, dokud se všechna tekutina z hrnce nevypaří, nebo nevsákne do rýže. Pak stáhnu z plotny a nechám pod pokličkou dojít dalších 5 minut.
V hrnci smíchám sójovou omáčku, vodu, limetkovou šťávu, med, cukr, tenké plátky česneku a nudličky zázvoru. Můžu přidat i nasekané čerstvé chilli. Vše nechám převařit. V misce si v trošce vody rozmíchám jednu lžíci kukuřičného škrobu, a přimíchám do omáčky v hrnci. Jakmile začne omáčka houstnout, a škrob se v ní dobře rozpustí, stáhnu hrnec z plotny. Ochutnám - omáčka by měla být výrazná, popřípadě dochutím.
Lososa zbavím kůže, zkontroluju, jestli neobsahuje kosti a kdyžtak je vytáhnu pinzetou. Tenkou zadní část filetu odříznu, dám si ji stranou a využiju později na tatarák. Nechám si tedy vyšší část rybího filetu a tu rozdělím na stejně velké kousky (4-5 kusů).
Připravím si menší pekáč, nebo zapékací mísu, vložím do ní očištěné kousky lososa, a zaliju je připravenou omáčkou. Filety lososa ještě posypu sezamem a dám péct do předem vyhřáté trouby na 210 °C na 13 minut. Losos by uvnitř měl zůstat růžový.
Ze zadní části filetu, kterou jsem si předem odřízla, připravím tatarák, který můžu servírovat jako předkrm s opečeným toustem. Nakrájím lososa na malé kostičky, přibližně 0,3 cm. Na pánvi si nasucho opeču sezamová semínka, která se díky tomu hezky rozvoní. V misce promíchám kousky lososa se šťávou a nastrouhanou kůrou z jedné limetky, přidám rybí omáčku, opečený sezam a vše důkladně promíchám.
Vrhnu se na salátek. Vyloupu čerstvý hrášek (když mám mladé lusky, použiju je celé) a z chřestu odříznu jen konce. Připravím si mísu se studenou vodou, pokud mám kostky ledu, dám je také do vody. V hrnci přivedu k varu osolenou vodu, a vložím do ní stonky očištěného chřestu a celé mladé hráškové lusky. Nechám vařit přibližně 30 sekund. Rychle přendám do připravené ledové vody, aby neztratily barvu, a zprudka zchladím.
Na pánvi si rozehřeju sezamový olej s máslem, přidám vyloupaný hrášek, okapaný chřest s hráškovými lusky a všechno prohřeju a mírně opeču na pánvi. Dochutím miso pastou, nebo solí.
Vše mám připraveno a začnu servírovat na talíře. Na závěr dozdobím nasekanou jarní cibulkou.
Co by se vám mohlo hodit?
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.