#Lokše
Kategorie: | Recepty |
---|
#Lokše
Kouzlo lokší je v jejich jednoduchosti a nejčastěji se tyto tenké bramborové placky připravují na slano, jako příloha místo knedlíků. Skvěle se hodí k pečené kachně či huse a dušenému zelí. Tato trojkombinace je vyhlášená gurmánská specialita ze slovenského Záhoří. Bramborové lokše se podávají ale i na sladko, s povidly, posypané mákem, moučkovým cukrem a zalité rozpuštěným máslem.
Suroviny
Na lokše
- 1 kg vařených brambor (nejlépe typ C)
- 300 g hladké mouky
- polohrubou mouku na podsypávání
- 1 lžička soli
Na dochucení (slaná varianta)
- drůbeží tuk
Na dochucení (sladká varianta)
- 100 g másla
- povidla
- mletý mák nebo mleté ořechy
- moučkový cukr
Postup
Začnu přípravou brambor. Nejvhodnější jsou starší brambory s vyšším obsahem škrobu, tedy varný typ C.
Pro jistotu uvádím i rozdělení brambor dle varného druhu (uvedeno na obalu):
- varný typ A - PEVNÉ brambory, které jsou tuhé a snadno se nerozvaří. Vhodné do bramborového salátu, na gratinování (na plátky)
- varný typ B - POLOPEVNÉ brambory jsou nejběžnějším druhem a hodí se na přílohu, do polévky, guláše, na halušky
- varný typ C - MOUČNÉ brambory mají nejvyšší obsah škrobu a hodí se do těsta a na smažení. Ideální na bramborovou kaši, šťouchané brambory, lokše, bramborové těsto na pirohy, na hranolky, bramboráky, knedlíky, noky, škubánky, chipsy.
- varný typ D - KRMNÉ brambory, které se standardně v obchodě neprodávají a jak název napovídá, jsou určeny na výkrm hospodářských zvířat
Brambory ve slupce upeču doměkka v předem vyhřáté troubě na 180 °C. To mi zabere přibližně 30 minut. Tento krok můžu nahradit uvařením brambor v hrnci s vodou, ale vařením ve vodě se do brambor dostane o něco více vody a těsto pak bude potřebovat více mouky. I proto se vařené brambory odloží do druhého dne do lednice a těsto z nich se dělá až den po vaření. Pečením brambor v troubě si ušetřím čas.
Doměkka upečené brambory ještě teplé sbavím slupky a nechám zcela vystydnout. Vychlazené a slupky zbavené brambory prolisuji do velké mísy. Moje babička používá mlýnek na maso, já brambory lisuji přes velké nerezové síto a na protlačení používám měkkou kuchařskou kartu. Mám pak k dispozici bramborovou směs bez jakýchkoliv bramborových kousků a to chci pro tento druh hladkého těsta. Do bramborové směsi přidám postupně hladkou mouku, lžičku soli a ručně vypracuji hladké těsto, které nesmí být moc lepivé, ale ani moc tuhé.
S každým bramborovým těstem se pracuje rychle, jinak pod rukami měkne a začne více lepit. To má za následek zbytečné přidávání mouky. Proto nikdy do těsta nedávám teplé brambory, ale až když jsou zcela vychlazené. Vypracované hladké těsto před válením odložím na přibližně 30 minut do lednice, pak se s ním bude lépe pracovat. Jak ale vidíte ve videu, lokše lze připravit i bez odležení těsta.
Na polohrubou moukou pomoučené ploše udělám z těsta váleček, který kartou nakrájím na 20-22 stejně velkých kusů. Z každého kousku těsta si pomocí válečku vyválím placku s tloušťkou přibližně 1-2 mm. Opravdu takto tentou! Pomoučím i plochu, na kterou vyválené placky odkládám, aby se mi navzájem nepřilepily. V tomto čase už nahřívám na varné desce kvalitní pánev, nejlépe z litiny nebo desku Tepan Yaki, kterou jsem použila i ve videu.
V malém rendlíku si nechám ohřívat tuk, v případě slané varianty kachní nebo husí sádlo, v případě sladké verze nechám propustit přibližně 100 g másla. Dávám pozor, abych tuk nepřipálila.
Těsto vyválené do tvaru palačinky opatrně přenesu na rozpálenou pánev (desku) a na sucho opékám z každé strany přibližně jednu minutu, dokud se lokše nezačne nadouvat a neobjeví se na ní zlaté až spálené plochy. Standardní rozměr jedné lokše má průměr cca 20 cm, ale ráda připravuji i menší verze, kterých přesný tvar si vykrojím nerezovým vykrajovátkem a tyto lokše servíruji jako "tacos". Hotové ještě teplé lokše pak štětcem potřu ohřátým tukem.
Lokše podávám (na konkrétní recept stačí kliknout na název):
- k pečené huse nebo kachně jako přílohu (místo knedlíků)
- jako předkrm - naplněné domácí paštikou
- s povidly, mletým mákem nebo s mletými ořechy, moučkovým cukrem a pokapané rozpuštěným máslem