#Kuře s nádivkou nebo Nádivka s kuřetem
Kategorie: | Recepty |
---|
#Kuře s nádivkou nebo Nádivka s kuřetem
Velikonoční nádivka u nás v rodině chutná všem. Což ale znamená, že nestačí jen naplnit kuře, musí jí být mnohem více, aby se u svátečního stolu dostalo na každého. Těmi opravdovými odborníky na nádivky jsou naše babičky. Proto s vámi sdílím recept mojí babičky Pavlínky. Možná by se měl přejmenovat na Nádivku s kuřetem. Je jí tam totiž o dost víc! :)
Suroviny
Na kuře a marinádu
- 1 kuře
- 50 ml slunečnicového oleje
- 1 lžička soli
- 2 stroučky česneku
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička mleté sladké papriky
Na nádivku
- 100 g másla
- 50 ml oleje
- 1/2 cibule
- 100 g kuřecích jater
- 5 rohlíků
- 300 ml teplého mléka
- 5 vajec
- 2 stroučky česneku
- 2 lžíce nasekané petrželové nati
- 1 lžíce pažitky
- sůl a pepř
Postup
Den před pečením
V misce smíchám olej se solí, česnekem a kořením a směsí pak potřu očistěné a umyté kuře uvnitř i zvenku. Přendám ho do pekáče, přiklopím druhým a nechám v lednici přes noc.
V den pečení
V pánvi rozehřeju 50 g másla a 50 ml oleje a osmažím v ní nadrobno nakrájenou cibuli. Přidám očistěná, na menší kousky nakrájená játra a restuju jen dvě minuty. Rohlíky nakrájím na 1cm kostky a dám je do misky s 200 ml teplého mléka na 10 minut. Zbývající 1 dcl mléko promíchám s vaječnými žloutky a přidám do mísy k rohlíkům spolu s játry, prolisovaným česnekem, petrželí, pažitkou, ochutím solí a pepřem a zlehka promíchám. Z bílků ušlehám tuhý sníh a opatrně ho zapracuju do směsi.
Troubu předehřeju na 160 °C. Nádivku dám do cukrářského sáčku a stříkám ji pod kůži i dovnitř kuřete. Kuře zavážu provázkem podél těla pod stehny nahoru tak, aby hezky drželo tvar. Před pečením ještě pomažu zbytkem másla, položím na pekáč prsy dolů, podliju vodou a peču hodinu. Pak zvýším teplotu trouby na 190 °C, přepnu na gril, kuře otočím a peču dozlatova 15 minut. Chvílemi kontroluju pečení a kuře potírám výpekem.
Pekáč by neměl být o moc větší než kuře, když mi zbyde nádivka, dám ji kolem kuřete.