#Kuře s hořčicovou omáčkou
Kategorie: | Recepty |
---|
#Kuře s hořčicovou omáčkou
Jednoduchý a rychlý recept, který se vám bude hodit třeba jako rychlovka k obědu o víkendu. KUŘECÍ STEHNA S OMÁČKOU Z HOŘČICE s čerstvými bylinkami, vařenou brokolicí, fazolovými lusky a jasmínovou rýži.
Suroviny
Na oběd pro 4 - 5 lidí
Na přílohu
- stonky divoké brokolice
- fazolové lusky
- jasmínová rýže
Na servis
- pár lístku čerstvého estragonu nebo petrželové natě
Postup
Šalotku nasekám nadrobno. Oberu lístky čerstvých bylinek a nasekám je. Pár lístků estragonu si odložím stranou na závěrečné zdobení.
V dostatečně velké pánvi rozehřeju slunečnicový olej. Kuřecí stehna ze všech stran osolím a opepřím Kampotským pepřem a položím na rozehřátou pánev kůží dolů. Opeču dozlatova, přetočím a opékám z druhé strany. Celý proces opékání stehen mi zabere přibližně 10 minut, pak stehna vyndám z pánve na talíř a zakryju alobalem.
Zbavím se přebytečného oleje v pánvi (nasaju ho do papírové utěrky). Pozor - neseškrábnu “sucs”, který má v sobě spoustu chuti, a tu v omáčce chcete mít! (sucs - zkaramelizové kousky masa, které se přichytily při opékání na dno pánve)
Do pánve přidám cca lžíci másla, dosklovita na něm opeču nasekanou šalotku a vařečkou seškrábu všechen ten “sucs” ze dna pánve. Zaliju bílým vínem a zredukuji objem téměř na polovinu. Přidám protlačený (rozbouchnutý) česnek a bobkový list.
Poté zaliju kuřecím vývarem a přidám do vývaru kuřecí stehna. Nechám mírně vařit 10-15 minut, pak už bude kuře hotové. Pánev nepřikrývám pokličkou, chci aby mi zůstala křupavá kůžička :).
Kuřecí stehna z vývaru vytáhnu na talíř a znovu je zabalím alobalem, abych je udržela teplé. Pokud chci mít omáčku hezky hladkou bez zbytků šalotky, přecedím jí přes sítko a vrátím do pánve. Omáčku přivedu k varu a mírně dále redukuji. Přidám hořčici, med a vše zamíchám vařečkou a provařím. Zaliji smetanou a zredukuju na “coated consistency”, tj takovou konzistenci omáčky, která obalí lžíci.
Dochutím a přidám nasekané bylinky. Přidám do hotové omáčky zpět kuřecí stehna, společně přehřeji, pokuď je zapotřebí a na závěr posypu ještě lístky estragonu. Čerstvý estragon dává výslednému pokrmu specifickou chuť a seženete jej třeba na lokálních trzích.
Uvařit jasmínovou rýži není žádná velká věda a nejdůležitější je pečlivé propláchnutí vodou před samotným vařením. Proto rýži properu co nejpečlivěji a několikrát. Dám do hrnce 1 hrnek rýže a zaliji 1,5 hrnkem vody (když připravuji větší množství, dodržím tento poměr, 1:1,5 – rýže a voda). Přikryji hrnec pokličkou a nechám přivést k varu. Pak plamen pod hrncem snížím na mírnější výkon a když už v rýži nevidím vodu, hrnec z plamene odstavím, ale neodkrývám pokličku a nechám rýži pár minut dojít. Rýže je uvařena od varu za přibližně 15-20 minut.
Kuře s omáčkou servíruji s jasmínovou rýží a vařenou zeleninou v talíři s vysokým okrajem.