#Tvarohový koláč s ovocem
Kategorie: | Recepty |
---|
#Tvarohový koláč s ovocem
Tvarohovo-krupicový koláč je ideální pro letní období, kdy využijete čerstvé plody z vaší zahrádky. S tvarohovoým základem se skvěle hodí kombinovat rybíz, třešně, švestky nebo meruňky. Recept je tak jednoduchý, že jej zvládne i dítě.
Suroviny
Na koláč
- 500 g plnotučného tvarohu (ve vaničce)
- 120 g dětské krupice
- 90 g cukru krupice
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 vanilkového lusku nebo 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- kůru z 1/2 citronu nebo pomeranče
- kardamom a skořice (nemusí být)
- 2 vejce
- 2 hrnky sezonního ovoce
- máslo na vymazání
- 1 lžíce krupice na vysypání formy
Na dochucení
- plátky mandlí
Na servis
- moučkový cukr na posypání
Postup
Tento recept není žádná věda, v létě se mi nechce trávit moc času v kuchyni, proto všechny suroviny kromě ovoce smíchám ve větší míse a nechám chvíli "bobtnat". Když mám náladu, rozdělím si vajíčka na žloutky a bílky, které vyšlehám do tuhého sněhu a silikonovou stěrku zamíchám do těsta na závěr.
Čerstvě nasbírané ovoce si omyju, vypeckuji a případně nakrájím na menší kousky. Můžu použít opravdu jakékoliv ovoce ze zahrádky - švestky, meruňky, třešně, rybíz nebo borůvky. V zimě ho můžu nahradit domácím kompotem.
Dortovou formu o průměru 22 - 24 cm vymažu máslem a vysypu lžící krupice, kterou se snažím rozesypat na celé ploše formy. Těsto rovnoměrně rozetřu do formy a navrch vyložím ovocem. Zasypu mandlovými plátky, které mi v koláči dodají křupavý element.
Dám péct do předem vyhřáte trouby na 180 °C na přibližně 40 minut. Peču až koláč získá zlatavou barvu a jestli je upečený ověřím propíchnutím špejlou. Když se těsto na špejli nepřichytí, mám hotovo.
Nechám vystydnout a podávám mírně zasypané moučkovým cukrem. Nádech luxusu dodám zlatými třpytkami.