#Obrácený koláč z pánve
Kategorie: | Recepty |
---|
#Koláč z pánve (hrnce)
Recept, kterého základem je vanilkové (bábovkové) těsto a ovoce ze zahrady. Taková rychlá buchta, kterou si snadno připravíte na nepřilnavé pánvi. Předpokladem je, že pánev je možné použít i do trouby! Já osobně používám titanové nádobí české značky FABINI a u které mám pro vás slevový kód KRISTINA na 5 % dodatečné slevy (www.fabini.cz)
Suroviny
Na těsto
- 2 vejce
- 100 g hladké mouky
- 70 g moučkového cukru
- 1/2 balení kypřícího prášku
- 50 ml slunečnicového oleje
- 50 ml mléka
- 1 balení vanilkového cukru
- větší špetku mleté skořice
Na karamel a ovocnou vrstvu
- 4-5 polévkových lžíc cukru krystal
- 2 lžíce másla
- 1 druh sezónního ovoce (jablka, broskve, meruňky)
Na servis
- titanová pánev od Fabini (Ø24 cm)
- hezký podnos na servírování
Postup
Do dvou misek si rozdělím žloutky a bílky, které na chvíli odložím stranou.
Do žloutků přidám 70 g moučkového cukru a vyšlehám do pěny. Pak přiliju 50 ml oleje a 50 ml mléka a vše metličkou nebo mixérem důkladně promíchám. Přidám suché ingredience - 100 g hladké mouky smíchané s kypřícím práškem, špetku mleté skořice a vyšlehám do hladkého, tekutého těsta.
V druhé misce šlehačem vyšlehám bílky do tuhého sněhu a pomocí silikonové stěrky sníh jemně zapracuji do žloutkového těsta. Tímto mám připraveno základní těsto.
Očistím si sezónní ovoce (použiju jenom jeden druh a do receptu se hodí jablka, hrušky, broskve, slivky nebo meruňky). Ovoce omyju, zbavím stopky, pecek a v případě jablka i slupky. Pak nožem nakrájím na silnější měsíčky nebo kousky.
Na plotnu si postavím nepřilnavou pánev a nechám ji rozehřát. Nasypu po ní krystalový cukr tak, abych ním pokryla celou plochu dna. Nechám roztopit a zkaramelizovat. Během toho cukr nemíchám! V této chvíli přidám dvě lžíce másla a cukrářskou stěrkou promíchám s karamelem.
Do karamelu rozvrstvím kousky nakrájeného ovoce a chvíli (přibližně 5 minut) nechám v karamelu dusit. Ovoce si rovnoměrně rozložím po celém dně pánve a opatrně naliju připravené těsto. Pánev s těstem vložím do předem vyhřáté trouby na 180 °C a nechám péct přibližně 25 minut. Jestli je koláč upečen zjistím pomocí špejle, kterou zapíchnu do korpusu a když těsto není řídké a nelepí se na špejli, mám hotovo.
Pánev pomocí kuchyňských chňapek vyndám z trouby a opatně překlopím na talíř nebo podnos. Koláč nenechávám vystydnout v pánvi, aby se mi karamel nepřilepil o dno nádobí.
Ovocný koláč chutná nejlépe čerstvý, tedy v den upečení a tak jej hned servíruji.
Co by se vám mohlo hodit?
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.