#Obrácený koláč z pánve

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
obraceny kolac9
Sladké

Koláč z pánve

#Koláč z pánve (hrnce)

4 - 6 30 min 1

Recept, kterého základem je vanilkové (bábovkové) těsto a ovoce ze zahrady. Taková rychlá buchta, kterou si snadno připravíte na nepřilnavé pánvi. Předpokladem je, že pánev je možné použít i do trouby! Já osobně používám titanové nádobí české značky FABINI a u které mám pro vás slevový kód KRISTINA na 5 % dodatečné slevy (www.fabini.cz)

Baví vás moje recepty? Podpořte jejich tvorbu dýškem v symbolické částce 55 Kč a nebo si objednejte praktickou pomůcku do kuchyně z mého e-shopu. Moc vám za podporu děkuji.
2754

Suroviny

Na těsto

  • 2 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • 1/2 balení kypřícího prášku
  • 50 ml slunečnicového oleje
  • 50 ml mléka
  • 1 balení vanilkového cukru
  • větší špetku mleté skořice

Na karamel a ovocnou vrstvu

  • 4-5 polévkových lžíc cukru krystal
  • 2 lžíce másla
  • 1 druh sezónního ovoce (jablka, broskve, meruňky)

Na servis

Postup

Do dvou misek si rozdělím žloutky a bílky, které na chvíli odložím stranou.

Do žloutků přidám 70 g moučkového cukru a vyšlehám do pěny. Pak přiliju 50 ml oleje a 50 ml mléka a vše metličkou nebo mixérem důkladně promíchám. Přidám suché ingredience - 100 g hladké mouky smíchané s kypřícím práškem, špetku mleté skořice a vyšlehám do hladkého, tekutého těsta.

V druhé misce šlehačem vyšlehám bílky do tuhého sněhu a pomocí silikonové stěrky sníh jemně zapracuji do žloutkového těsta. Tímto mám připraveno základní těsto.

Očistím si sezónní ovoce (použiju jenom jeden druh a do receptu se hodí jablka, hrušky, broskve, slivky nebo meruňky). Ovoce omyju, zbavím stopky, pecek a v případě jablka i slupky. Pak nožem nakrájím na silnější měsíčky nebo kousky.

Na plotnu si postavím nepřilnavou pánev a nechám ji rozehřát. Nasypu po ní krystalový cukr tak, abych ním pokryla celou plochu dna. Nechám roztopit a zkaramelizovat. Během toho cukr nemíchám! V této chvíli přidám dvě lžíce másla a cukrářskou stěrkou promíchám s karamelem.

Do karamelu rozvrstvím kousky nakrájeného ovoce a chvíli (přibližně 5 minut) nechám v karamelu dusit. Ovoce si rovnoměrně rozložím po celém dně pánve a opatrně naliju připravené těsto. Pánev s těstem vložím do předem vyhřáté trouby na 180 °C a nechám péct přibližně 25 minut. Jestli je koláč upečen zjistím pomocí špejle, kterou zapíchnu do korpusu a když těsto není řídké a nelepí se na špejli, mám hotovo.

Pánev pomocí kuchyňských chňapek vyndám z trouby a opatně překlopím na talíř nebo podnos. Koláč nenechávám vystydnout v pánvi, aby se mi karamel nepřilepil o dno nádobí.

Ovocný koláč chutná nejlépe čerstvý, tedy v den upečení a tak jej hned servíruji.

Co by se vám mohlo hodit?

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

5
4x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:
Zpět do obchodu