#Kaštanový dort

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Kaštanový bezlepkový dort | Kristína Nemčková
Sladké Bez lepku

gastany_bezlepkac9

#Kaštanový bezlepkový dort

6 - 8 45 min 1

Jednodušší recept na skvělý bezlepkový dort neexistuje. Pro upečení korpusu vám stačí jen 2 suroviny a když přidáte další dvě na krém, máte zaděláno na KAŠTANOVÝ DORT!

Baví vás moje recepty? Podpořte jejich tvorbu dýškem v symbolické částce 55 Kč a nebo si objednejte praktickou pomůcku do kuchyně z mého e-shopu. Moc vám za podporu děkuji.
2754

Suroviny

Na korpus

  • 4 vajec
  • 1 kostka kaštanového pyré (200 - 250 g) - seženete v obchodech v mrazácích
  • 1 - 2 lžíce holandského kakaa (pro barvu)
  • kůra z 1/2 pomeranče nebo citronu
  • 1 vanilkový cukr

Na 1.vrstvu krému

  • 1 kostku kaštanového pyré (200 g)
  • 1 smetany na šlehání (250 ml)
  • 1 vanilkový lusk nebo 1 vanilkový cukr (dle sladkosti kaštanového pyré)
  • 1 čajovou lžičku holandského kakaa

Na 2.vrstvu

  • 1 smetany na šlehání (250 ml)
  • 1 balení vanilkového cukru

Na dozdobení

  • 1 - 2 uvařené a nastrouhané kaštany
  • případně nastrouhaná čokoláda

Postup

Kaštanové pyré se dá koupit jenom mražené, proto si jej nechám rozmrazit a s korpusem začnu až když je opravdu povolené.

Vajíčka si rozdělím na žloutky a bílky do dvou větších misek. Žloutky rozšlehám s vanilkovým cukrem a postupně přidávám změklé kaštanové pyré. Pro hezčí barvu korpusu přidám 1-2 lžíce holandského kakaa a vše zamíchám.

V druhé míse si vyšlehám bílky do opravdu tuhého sněhu. Musím mít jistotu, že sníh drží, jinak mi korpus nenabyde na výšce při pečení a spadne. Postupně a velice jemně zapracuju do sněhu kaštanovou směs a mám hotovo. Tedy mohlo by být hotovo, ale pokud chcete mít korpus vymazlený, můžete ještě pokračovat dál. Já posledně přidala do těsta najemno nastrouhanou kůru z jednoho pomeranče nebo citronu. Na strouhání používám dokonalé struhadlo Microplane, vřele doporučuji si ho obstarat. Kůra z citrusu hezky doladí chuť korpusu a skvěle se hodí k zemité chuti kaštanů a kakaa.

Připravím si dortovou formu přibližně o průměru 20 cm a pořádně ji vymažu máslem. Pro dodržení "bezlepkové" úpravy ji vysypu kakaem, aby se mi korpus nepřilepil při pečení a naliju do ní těsto. Dám péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C na 30 minut. Po uplynutí času si pro jistotu pomocí špejle ověřím, jestli je korpus upečený - do středu korpusu píchnu špejlí a když těsto není řídké a nelepí se, mám hotovo.

Korpus nechám vystydnout při pokojové teplotě. Když bych ho dala ven (zejména v zimním období při velkém teplotním rozdílu), mohl by mi rychle klesnout.

Korpus mám hotový a dá se už takhle servírovat. Stačí ho posypat kakaem, ozdobit čerstvými malinami a podávat třeba s vanilkovým šodó nebo s kopečkem šlehačky.

Ale můžete si z něj rovno udělat skvělý dort! 

Na krém nechám povolit další kostku kaštanového pyré. Ve větší míse si vyšlehám jednu smetanu do tuhé šlehačky, přidám semínka z vanilkového lusku nebo balíček vanilkového cukru a postupně vše promíchám. Pro zatmavení krému a zvýraznění této vrstvy krému při finálním řezu dortu můžu přidat půl až celou lžičku holandského kakaa. Hotové kaštanové pyré je slazené a tak krém dosladím cukrem dle sebe. Vše promíchám a zapracuji do šlehačky. Hotový krém navrstvím a uhladím stěrkou na upečený a vychlazený kaštanový korpus.

V další misce si vyšlehám poslední smetanu do tuhé šlehačky a přidám vanilkový cukr. Šlehačku navrstvím na kaštanový krém, uhladím a na závěr dort posypu přes sítko holandským kakaem nebo nastrouhanými upečenými nebo uvařenými kaštany. Nebo si upečený kaštan nakrájím na tenké proužky a těmi dort dozdobím a přidám a přiznám dortu i chuť pečeného kaštanu.

Co by se vám mohlo hodit?

5
14x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
T Avatar autora | 14.2.2023
Dort je výborný !! můj nový oblíbený recept :)
5
J Avatar autora | 2.11.2022
Vypadá to skvěle a už vím, co s kaštanovým pyré vyvedu... miluju tu chuť! Jen poznámka > mám pocit, že v soupisu surovin u 1. vrstvy krému cosi chybí, ale podle detailního popisu to jde vytušit, jak na to :-) Uvedeno je: Na 1.vrstvu krému 1 vanilkový lusk nebo 1 vanilkový cukr (dle sladkosti kaštanového pyré) kůra z jednoho pomeranče 1 - 2 lžíce holandského kakaa
K Avatar autora Kristína (Administrátor) 3.11.2022
Mockrát děkuji za upozornění, popis surovin jsem opravila ❤️
5
Z Avatar autora | 1.11.2022
A když mám koupené uvařené kaštany, stačí je nasekat na jemno a je to?
5
Avatar autora | 7.7.2022
Super jednoduchý recept
5
Avatar autora | 27.3.2022
Gaštanové pyré máme veľmi radi. Pohár so šľahačkou a nastrúhaným gaštanovým pyré je moje detstvo!
Zpět do obchodu