#Kaštanový dort
Kategorie: | Recepty |
---|
#Kaštanový bezlepkový dort
Jednodušší recept na skvělý bezlepkový dort neexistuje. Pro upečení korpusu vám stačí jen 2 suroviny a když přidáte další dvě na krém, máte zaděláno na KAŠTANOVÝ DORT!
Suroviny
Na korpus
- 4 vajec
- 1 kostka kaštanového pyré (200 - 250 g) - seženete v obchodech v mrazácích
- 1 - 2 lžíce holandského kakaa (pro barvu)
- kůra z 1/2 pomeranče nebo citronu
- 1 vanilkový cukr
Na 1.vrstvu krému
- 1 kostku kaštanového pyré (200 g)
- 1 smetany na šlehání (250 ml)
- 1 vanilkový lusk nebo 1 vanilkový cukr (dle sladkosti kaštanového pyré)
- 1 čajovou lžičku holandského kakaa
Na 2.vrstvu
- 1 smetany na šlehání (250 ml)
- 1 balení vanilkového cukru
Na dozdobení
- 1 - 2 uvařené a nastrouhané kaštany
- případně nastrouhaná čokoláda
Postup
Kaštanové pyré se dá koupit jenom mražené, proto si jej nechám rozmrazit a s korpusem začnu až když je opravdu povolené.
Vajíčka si rozdělím na žloutky a bílky do dvou větších misek. Žloutky rozšlehám s vanilkovým cukrem a postupně přidávám změklé kaštanové pyré. Pro hezčí barvu korpusu přidám 1-2 lžíce holandského kakaa a vše zamíchám.
V druhé míse si vyšlehám bílky do opravdu tuhého sněhu. Musím mít jistotu, že sníh drží, jinak mi korpus nenabyde na výšce při pečení a spadne. Postupně a velice jemně zapracuju do sněhu kaštanovou směs a mám hotovo. Tedy mohlo by být hotovo, ale pokud chcete mít korpus vymazlený, můžete ještě pokračovat dál. Já posledně přidala do těsta najemno nastrouhanou kůru z jednoho pomeranče nebo citronu. Na strouhání používám dokonalé struhadlo Microplane, vřele doporučuji si ho obstarat. Kůra z citrusu hezky doladí chuť korpusu a skvěle se hodí k zemité chuti kaštanů a kakaa.
Připravím si dortovou formu přibližně o průměru 20 cm a pořádně ji vymažu máslem. Pro dodržení "bezlepkové" úpravy ji vysypu kakaem, aby se mi korpus nepřilepil při pečení a naliju do ní těsto. Dám péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C na 30 minut. Po uplynutí času si pro jistotu pomocí špejle ověřím, jestli je korpus upečený - do středu korpusu píchnu špejlí a když těsto není řídké a nelepí se, mám hotovo.
Korpus nechám vystydnout při pokojové teplotě. Když bych ho dala ven (zejména v zimním období při velkém teplotním rozdílu), mohl by mi rychle klesnout.
Korpus mám hotový a dá se už takhle servírovat. Stačí ho posypat kakaem, ozdobit čerstvými malinami a podávat třeba s vanilkovým šodó nebo s kopečkem šlehačky.
Ale můžete si z něj rovno udělat skvělý dort!
Na krém nechám povolit další kostku kaštanového pyré. Ve větší míse si vyšlehám jednu smetanu do tuhé šlehačky, přidám semínka z vanilkového lusku nebo balíček vanilkového cukru a postupně vše promíchám. Pro zatmavení krému a zvýraznění této vrstvy krému při finálním řezu dortu můžu přidat půl až celou lžičku holandského kakaa. Hotové kaštanové pyré je slazené a tak krém dosladím cukrem dle sebe. Vše promíchám a zapracuji do šlehačky. Hotový krém navrstvím a uhladím stěrkou na upečený a vychlazený kaštanový korpus.
V další misce si vyšlehám poslední smetanu do tuhé šlehačky a přidám vanilkový cukr. Šlehačku navrstvím na kaštanový krém, uhladím a na závěr dort posypu přes sítko holandským kakaem nebo nastrouhanými upečenými nebo uvařenými kaštany. Nebo si upečený kaštan nakrájím na tenké proužky a těmi dort dozdobím a přidám a přiznám dortu i chuť pečeného kaštanu.