#Karlovarský knedlík
Kategorie: | Recepty |
---|
#Karlovarský knedlík
Svíčková patří mezi jídla, které si nejčastěji objednávám v české restauraci. A jednou za čas ji uvařím pro celou rodinu. Je to pro mě sváteční jídlo, kterému dopřávám 2 dny vaření a s přípravou omáčky se "mazlím". Na moji #upgrade i babiččinu tradiční svíčkovou omáčku najdete recepty v mé kuchařce #UPGRADE a tady vám ukládám recept na karlovarský knedlík, který mám k omáčce nejraději.
Suroviny
Na karlovarský knedlík
- 16 plátků toustového chleba
- 300 ml mléka
- 4 vejce
- 110 g hrubé mouky
- 20 g soli
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 40 g petrželové natě
- máslo na potření
Na svíčkovou omáčku a maso
- Kuchařku #UPGRADE :)
Postup
Toustový chleba nakrájím na kostky o velikosti 1 cm, přendám do mísy a zaliji mlékem.
Petržel omyji, osuším, otrhám lístky, nasekám nadrobno a smíchám s moukou.
Vejce rozdělím na bílky a žloutky a z bílků ušlehám tuhý sníh. Ke sněhu přidám lehce vyšlehané žloutky, do kterých nastrouhám muškátový oříšek a ochutím solí. Cukrářskou stěrkou do hmoty jemně zapracuji mouku s petrželovou natí a dbám na to, aby zůstalo těsto nadýchané ušlehanými bílky. Ručně, pouze lehkým obracením hmoty, smíchám dohromady s nakrájenými kostičkami toustového chlebu.
Směs rozdělím na přibližně 8 dílů a každý z nich zabalím do potravinářské fólie tak, abych vytvořila šišku s průměrem přibližně 5-7 cm. Na obou koncích fólie udělám uzel. Knedlíky doporučuji vařit v páře na 80 °C přibližně 35-40 minut, nebo přímo ve vodě (teplé na 80 °C) přibližně 25-30 minut. Potravinářská fólie se nedoporučuje používat nad 80 °C teploty, proto by voda na vaření knedlíků neměla tuto teplotu přesáhnout.
Uvařený knedlík vyjmu z páry, nebo z vody a nechám mírně zchladnout. Odstraním fólii a potřu rozpuštěným máslem.
Správně připravený karlovarský knedlík by měl být měkký a měla by se do něj vsakovat omáčka.
Co by se vám mohlo hodit?
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.