#Jahodový džem bez chemie
Kategorie: | Recepty |
---|
#Jahodový džem bez chemie
Také si užíváte samosběr jahod ve vašem okolí? Já to zbožňuji a vždy se těším, co vše z jahod, které si sama nasbírám, udělám. Na prvním místě je džem, který se hodí na pečení a na sladké snídaně. Dříve jsem při přípravě JAHODOVÉHO DŽEMU postupovala dle návodu na želírovacím cukru, ale v posledních pár letech dělám džemy bez "éček", které právě želírovací cukr obsahuje. Vydrží do další sezóny samosběru a nevytvářím tak zbytečné zásoby, které pak nesníme. Žádný džem stářím nezraje, naopak! Zkuste tradiční recept na džem :)
Suroviny
Na pravý nefalšovaný jahodový džem
(poměry si upravte dle množství ovoce)
- 1 kg jahod
- 500 g cukru krupice
- štáva z 1 citronu
Na dochucení (čili #UPGRADE)
použijte jednu maximálně dvě z uvedených ingrediencí
- čerstvá bylinka: máta, meduňka, levandule, mateřídouška, rozmarýn
- vanilka
- nastrouhaná kůra z citronu nebo pomeranče
- pepř
- balsamikový ocet
Na plnění
- čisté sklenky s kvalitním těsnícím víčkem
Postup
Čerstvé jahody, nebo jakékoliv jiné ovoce, je nejlepší zpracovat v den sběru, nebo hned další den.
Omyté a čisté sklenky vyvařím – zaliju je horkou převařenou vodou, nebo využiji sterilizační program na troubě.
Jahody omyju, zbavím je zelených lístků a nechám v cedníku řádně okapat. Podle velikosti nožem přepůlím, v případě opravdu zralého až přezrálého ovoce není nutné krájet vůbec. Ovoce vložím do hrnce a zasypu cukrem (poměr 1 kg ovoce : 500 g cukru) a nechám pár hodin (2 - 3) odležet v ledničce.
Odležené ovoce s cukrem vařečkou promíchám a dám vařit, dokud se objem nezredukuje na polovinu. Během vaření sbírám lžíci pěnu.
Přidám citronovou šťávu a vařím dokud džem nezhoustne, co mi zabere relativně dost času. Jestli mám hotovo zjistím tak, že si na pár minut vložím malý talířek do mrazáku a pak na něho kápnu malé množství horkého džemu. Když mi na studeném talířku ztuhne, můžu plnit do sklenic, v opačném případě vařím dál.
pozn.: Někdo dokonce redukuje džem na pánvi po menších dávkách, prý to zabere méně času. S tímto způsobem vaření nemám zkušenost.
Když chci dosáhnout hladké konzistence, rozmixuji tyčovým mixérem. Já osobně preferuji kousky ovoce, které v džemu zůstanou.
Pokud se rozhodnu džem dochutit čerstvou bylinkou, např. meduňkou nebo mátou, přidám ji až do hotového džemu, nechám působit přibližně 10 minut a pak vyndám. Džem můžu dochutit i zrnky z vanilkového lusku, dodají mu tzv. kick.
Ještě horký džem naliju opatrně přes trychtíř do vyvařených sklenek, maximálně 0,5 cm pod okraj sklenky. Dávám pozor, aby byl okraj sklenky čistý. Pokud by byl od džemové směsi, otřu jej papírovým ubrouskem. Uzavřu sklenku čistým víčkem a obrátím vzhůru dnem. Po přibližně 10 minutách sklenky obrátím a nechám přirozene vystydnout. Víčko na sklence by mělo jemně pukat, když nepuká, bohužel netěsní a džem se může rychle zkazit. Nikdy nepoužívám sklenky z přesnídávky, špatně těsní a téměř vždy se v nich džem zkazí.
Sklenky džemu mohu pro jistotu i sterilovat (cca 20 minut při 80 °C). Já to standardně nedělám a džem se mi ještě nezkazil.
Hotové a vystydnuté džemy uložím do špajzu. Obvykle neoznačuji sklenky štítkem s rokem plnění, protože takto připravený džem by neměl být skladován více než rok a to znamená, že při příštím samosběru bych ve špajzu už neměla mít žádnou "starou" sklenku džemu.
Co by se vám mohlo hodit?
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.