#Jahodovo-tvarohová bublanina
Kategorie: | Recepty |
---|
#Jahodovo-tvarohová bublanina
Kdybyste měli vybrat jeden typicky letní dezert, co by to bylo? Možná byste stejně jako já zvolili JAHODOVO-TVAROHOVOU BUBLANINU. Léto, teplo a ta spousta čerstvého ovoce kolem přímo láká k pečení. Ukážu vám, jak ji dělám já. Takovou pomyslnou třešničkou na dortu (tedy na bublanině) jsou totiž opečené mandličky.
Suroviny
Na bublaninu
- 4 vajíčka
- 100 g bílého jogurtu
- 100 ml slunečnicového oleje
- 100 ml mléka
- 150 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 100 g hladké mouky
- 100 g mandlové mouky (lze nahradit polohrubou moukou)
- 1 kypřící prášek
- čerstvé ovoce (jahody, rybíz, třešně)
- 100 g tvarohu
- vanilkový lusk
Na přilepšení
- mandlové lupínky nebo kousky oříšků
- čokoládové kousky (jenom někdy je tam přihodím)
Na servis
- moučkový cukr
Postup
Připravím si 3 mísy. Do první oddělím 4 žloutky, do druhé dám 2 bílky a do třetí taky 2 bílky. Směs žloutků v první míse vyšlehám metličkou spolu s práškovým a vanilkovým cukrem. Přidám jogurt, olej, mléko a vše promíchám. 2 bílky vyšlehám do tuhého sněhu a pomocí cukrářské stěrky zapracuji jemně do žloutkové směsi.
Hladkou a mandlovou mouku promíchám spolu s kypřícím práškem a přimíchám do žloutkové pěny. Vše na jemném stupni šlehače vyšlehám.
Připravím si menší hluboký plech (rozměr přibližně 30 x 25 cm), vymažu ho máslem a vysypu hrubou moukou. Pak do něj naliju těsto.
Připravím si malou misku s hrubou nebo mandlovou moukou a omyté ovoce (nejlépe vypeckované), které obalím v mouce z té strany, kterou jej položím na těsto. Tento trik mě naučila babička a díky němu ovoce nepropadne na dno plechu a zůstane hezky vidět.
Ze zbylých 2 bílků, které jsem si na začátku odložila do třetí misky stranou, vyšlehám sníh, přidám zrnka pravé vanilky z lusku (nebo přidám vanilkový cukr) a tvaroh. Dochutím cukrem a směs navrstvím lžící na těsto mezi ovoce. Na závěr zasypu mandlovými lupínky nebo kouskami jiných oříšků a dám péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C na maximálně 30 minut.
Jestli je koláč upečený zjistím špejlí - ke konci pečení (po 25 minutách pečení) zapíchnu špejli do koláče a když se těsto nepřichytí a nelepí, je hotovo.