#Jahodové tiramisu
Kategorie: | Recepty |
---|
#Jahodové tiramisu
O ‚‚objeviteli’’ TIRAMISU se vedou dodnes dohady, téměř jako u většiny slavných dezertů. Tento na celém světě proslavený italský dezert vznikl kolem roku 1960 v severní Itálii ve městě Treviso a jeho základní verzi tvoří piškoty nasáklé silným espressem a pomerančovým likérem, které jsou proložené vrstvou žloutkového krému s mascarpone. Z Itálie pocházejí i další variace tiramisu a já mám pro vás letní recept na JAHODOVÉ TIRAMISU.
Suroviny
Na jahodové tiramisu
- 500-600 g čerstvých jahod
- 500 ml smetany ke šlehání (33 %)
- 500 g mascarpone
- 2 vanilkové lusky
- 400-500 ml mléka (doporučuji mandlové)
- 150 g bílé čokolády
- 100 ml mandlového likéru Amaretto
- 300 g cukrářských piškotů Savoiardi
- lístky čerstvé bazalky
Na dozdobení
- jahody
- čerstvá bazalka
- (mandlové lupínky)
Postup
Nechám si v kastrůlku zahřát mléko, do kterého nalámu bílou čokoládu. Volím raději mandlové, zvýrazní mi pak mandlovou chuť ve spojení s mandlovým likérem. Mléko s čokoládou zahřívám do doby, dokud se mi čokoláda v mlécezcela nerozpustí. Pak odstavím a nechám chvíli vychladnout. Do vlažného mléka zamíchám mandlový likér Amaretto.
Smetanu na šlehání vyšlehám pomocí mixéru do tuhé šlehačky a postupně do ní zapracuji mascarpone. Z vanilkových lusků ostrým nožem vyškrábnu semínka a zamíchám je do krému, který dosladím dle vlastní chuti moučkovým cukrem. Není zapotřebí to s cukrem přehánět, piškoty jsou slazené a čerstvě natrhané letní jahody dodají dezertu vlastní sladkost.
Jahody očistím od lístků, omyju a nechám chvíli okapat v cedníku. Pak je nakrájím na tenké plátky. Pár lístků čerstvé bazalky nasekám nadrobno a pustím se do vrstvení.
Připravím si dostatečně hlubokou nádobu, do které budu tiramisu vrstvit. Může to být dortová forma, zapékací mísa, pekáč, skleněná nádoba nebo skleničky, do kterých udělám jednotlivé porce.
Každý piškot namočím na pár sekund do čokoládového mléka, aby nasál vlhkost a ukládám jeden vedle druhého na dno nádoby. Pokračuji s vrstvou krému, který uhladím cukrářskou špachtlí dohladka a na něj naskládám plátky jahod. Když mám jahod dostatek, můžu si jich pár rozmačkat vidličkou nebo rozmixovat v mixéru na jahodové pyré a tuto směs přidat na plátky jahod. Jemně zasypu nadrobno nasekanou čerstvou bazalkou. Bazalka dodá celému dezertu unikátní příchuť ve spojení s jahodami. Pokračuji vrstvou ve mléce namočených piškotů, krémem a dle výšky nádoby ukončím vrstvení jahodami. Téměř vždy mi zůstanou zbytky, a tak je navrstvím do malých zavařovacích sklenic a mám tak ‚‚degustační’’ porci navíc.
Tip – když ukončím vrstvení krémem a nemám už plátky jahod, můžu vrch zasypat na pánvi opečenými mandlovými plátky. Ty dodají dezertu křupavost a propojí chuť mandlového mléka a likéru.
Hotové jahodové tiramisu dám do lednice vychladit, nejlépe přes celou noc. Stojí zato ho nechat odležet! Druhý den, těsně před podáváním, tiramisu dozdobím pár lístky čerstvé bazalky a podávám ho přímo z nádoby, ze které si každý odebere lžíci svou porci.