#Jahodové tiramisu

Kategorie: Recepty

Jahodové tiramisu

#Jahodové tiramisu 

10 - 12 25 min 1
Sladké Bez lepku

O ‚‚objeviteli’’ TIRAMISU se vedou dodnes dohady, téměř jako u většiny slavných dezertů. Tento na celém světě proslavený italský dezert vznikl kolem roku 1960 v severní Itálii ve městě Treviso a jeho základní verzi tvoří piškoty nasáklé silným espressem a pomerančovým likérem, které jsou proložené vrstvou žloutkového krému s mascarpone. Z Itálie pocházejí i další variace tiramisu a já mám pro vás letní recept na JAHODOVÉ TIRAMISU.

Baví vás moje recepty? Podpořte jejich tvorbu dýškem v symbolické částce 55 Kč a nebo si objednejte praktickou pomůcku do kuchyně z mého e-shopu. Moc vám za podporu děkuji.
2754

Suroviny

Na jahodové tiramisu

  • 500-600 g čerstvých jahod
  • 500 ml smetany ke šlehání (33 %)
  • 500 g mascarpone
  • 2 vanilkové lusky
  • 400-500 ml mléka (doporučuji mandlové)
  • 150 g bílé čokolády
  • 100 ml mandlového likéru Amaretto
  • 300 g cukrářských piškotů Savoiardi
  • lístky čerstvé bazalky

Na dozdobení

  • jahody
  • čerstvá bazalka
  • (mandlové lupínky)

Postup

Nechám si v kastrůlku zahřát mléko, do kterého nalámu bílou čokoládu. Volím raději mandlové, zvýrazní mi pak mandlovou chuť ve spojení s mandlovým likérem. Mléko s čokoládou zahřívám do doby, dokud se mi čokoláda v mlécezcela nerozpustí. Pak odstavím a nechám chvíli vychladnout. Do vlažného mléka zamíchám mandlový likér Amaretto.

Smetanu na šlehání vyšlehám pomocí mixéru do tuhé šlehačky a postupně do ní zapracuji mascarpone. Z vanilkových lusků ostrým nožem vyškrábnu semínka a zamíchám je do krému, který dosladím dle vlastní chuti moučkovým cukrem. Není zapotřebí to s cukrem přehánět, piškoty jsou slazené a čerstvě natrhané letní jahody dodají dezertu vlastní sladkost.

Jahody očistím od lístků, omyju a nechám chvíli okapat v cedníku. Pak je nakrájím na tenké plátky. Pár lístků čerstvé bazalky nasekám nadrobno a pustím se do vrstvení.

Připravím si dostatečně hlubokou nádobu, do které budu tiramisu vrstvit. Může to být dortová forma, zapékací mísa, pekáč, skleněná nádoba nebo skleničky, do kterých udělám jednotlivé porce.

Každý piškot namočím na pár sekund do čokoládového mléka, aby nasál vlhkost a ukládám jeden vedle druhého na dno nádoby. Pokračuji s vrstvou krému, který uhladím cukrářskou špachtlí dohladka a na něj naskládám plátky jahod. Když mám jahod dostatek, můžu si jich pár rozmačkat vidličkou nebo rozmixovat v mixéru na jahodové pyré a tuto směs přidat na plátky jahod. Jemně zasypu nadrobno nasekanou čerstvou bazalkou. Bazalka dodá celému dezertu unikátní příchuť ve spojení s jahodami. Pokračuji vrstvou ve mléce namočených piškotů, krémem a dle výšky nádoby ukončím vrstvení jahodami. Téměř vždy mi zůstanou zbytky, a tak je navrstvím do malých zavařovacích sklenic a mám tak ‚‚degustační’’ porci navíc.

Tip – když ukončím vrstvení krémem a nemám už plátky jahod, můžu vrch zasypat na pánvi opečenými mandlovými plátky. Ty dodají dezertu křupavost a propojí chuť mandlového mléka a likéru.

Hotové jahodové tiramisu dám do lednice vychladit, nejlépe přes celou noc. Stojí zato ho nechat odležet! Druhý den, těsně před podáváním, tiramisu dozdobím pár lístky čerstvé bazalky a podávám ho přímo z nádoby, ze které si každý odebere lžíci svou porci.

5,0 11
5
11x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
L Avatar autora | 10.6.2022
Skvělý netradiční a velmi chutný recept ❤️, děkujeme ❤️

Co by se vám mohlo hodit?

#Nejnovější recepty

#Sledujte mě na sociálních sítích

Hodnocení obchodu

5,0 1173 hodnocení

Martin Odvody | 26.01.2025
Vše proběhlo v pohodě, maximální spokojenost, kvaltní produkty
Ověřený zákazník - Heureka | 19.02.2025
+ Vyborna komunikace
+ Rychlost vyrizeni

Ověřený zákazník - Heureka | 10.01.2025
Kvalita,pekne zabalene,darecek k tomu. Rychle dodani.Mile doplnky..podpis Kristyny atd..
Ověřený zákazník - Heureka | 18.02.2025
Všchno proběhlo podle očekávání. Dodání bylo rychle. Kvalita zboží podle očekávání byla skvělá.
Ověřený zákazník - Heureka | 01.03.2025
Zboží odpovídalo popisu a bylo dodáno rychle
Ověřený zákazník - Heureka | 21.12.2024
dobrý produkt a rýchle doručenie
Jitka Hachová | 17.03.2025
S obchodem jsem velmi spokojená, výborná komunikace, rychlé dodání, kvalitní produkty, vždy krásně zabaleno a jako bonus dáreček..
Radka Martanová | 25.12.2024
Luxusní vůně a chuť vaječňáku díky fazoli. Musí každý ochutnat!
Jitka Hachová | 02.02.2025
Kvalitní zboží, profesionální přístup k zákazníkům..
Ověřený zákazník - Heureka | 26.12.2024
+ Velice rychlé doručení, krásné balení, kvalitní produkt

Ověřený zákazník - Heureka | 24.12.2024
Jen samá chvála,rychlé dodání,nádherně zabaleno,krásné zboží a hlavně,vše je kvalitní a funguje
Danuše Zápotocká | 21.12.2024
Vše v pořádku, rychlé dodání, doporučuji
Ověřený zákazník - Heureka | 27.12.2024
+ Krasne zabaleno
+ Odesláno velice rychle

Ověřený zákazník - Heureka | 28.03.2025
+ Velmi ochotni, komunikativní, milí

Ověřený zákazník - Heureka | 12.01.2025
+ Super rychlost doručení.

Mohu jedině pochválit. Jak komunikace tak cena i rychlost zaslání naprosto v pořádku.
Ověřený zákazník - Heureka | 27.12.2024
Naprostá spokojenost. Bleskurychlé dodání před vánocemi, výborná komunikace