#Jablečné pité
Kategorie: | Recepty |
---|
#Jablečné pité
Jablečné pité, čili koláč, nám moje babička peče vždy, když se máme potkat nebo když od ní odcházíme domů. Díky jablkům zůstává dlouho vláčný a nejlépe chutná druhý nebo třetí den po upečení, protože se všechny vrstvy propojí. Proto je to koláč, který nezestárne :). Je super jednoduchý na přípravu a recept najdete i v moji kuchařce #UPGRADE.
Suroviny
Na náplň
- 1,5 kg jablek
- 1 skořicový cukr
- 4 lžíce cukru (dle kyselosti jablek)
- rozinky (nemusí být)
Na těsto
- 600 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 200 g moučkového cukru
- 250 g másla pokojové teploty
- 200 g zakysané smetany
- 2 celá vejce
Na dochucení
- moučkový cukr na posypání
Postup
Minimálně půl hodiny před přípravou pité si vyndám z lednice máslo, aby mi povolilo a změklo.
Jablka oloupu škrabkou na slupky a do větší mísy nahrubo nastrouhám na struhadle. Přidám skořicový cukr a dle kyselosti jablek dosladím moučkovým cukrem. Pokud jsou jablka moc šťavnatá, nechám je v cedníku okapat od přebytečné šťávy. Někdy přidávám i rozinky, které si předem namočím do rumu nebo pomerančového likéru. Když ale nejsou, nic se neděje.
Na vál, nebo přímo na pracovní podložku, si vysypu na hromádku mouku, kterou smíchám s kypřícím práškem a cukrem a udělám důlek, do kterého vyklepnu jedno celé vejce, přidám smetanu a na menší kostičky nakrájené máslo pokojové teploty. Ručně vypracuji hladké těsto, které si rozdělím na dva díly.
Připravím si pečící plech o velikosti 40 x 30 cm, který vymažu máslem a troubu předehřeji na 180 °C.
Na moukou poprášené pracovní ploše (válu) vyválím pomocí válečku první díl těsta na rozměr plechu o tloušťce 1 cm. Pracuji rychle, protože se těsto rádo trhá. Vyválené těsto naroluji na váleček, na kterém ho opatrně přenesu na připravený plech. Můžu si pomoct i tak, že těsto vyválím přímo na pečícím papíru, na kterém ho přenesu na plech. Nic se neděje, když se mi "cestou" těsto potrhá. Přebytečné těsto z okrajů odřežu nožem a tyto kousky použiji na opravu trhlin.
Navrstvím nastrouhaná jablka, která zbavím přebytečné vlhkosti. Dělám to ručně - vezmu vždy hrst nastrouhaných jablek a nad umývadlem nebo mísou hrst zatlačím tak, až z ní vyteče šťáva. Jablka rovnoměrně rozvrstvím po celé ploše těsta.
Stejně jako první díl těsta, vyválím druhý díl a opatrně přenesu pomocí válečku na jablka. Opět ořežu přebytečné okraje, které použiji na "záplaty" malých dírek.
Ve sklence si vidličkou rozšlehám celé vajíčko a pomocí cukrářského štětce potřu celou plochu koláče. Následně vidličkou propíchám koláč na pár místech a dám péct do předehřáté trouby na 180 °C na 25 - 30 minut.
Po upečení nechám vystydnout a před podáváním jemně popráším moučkovým cukrem. Jablečný koláč je nejlepší na druhý nebo třetí den, kdy se vrstvy propojí vlhkostí od jablek.