#Jablečné pité
Kategorie: | Recepty |
---|
#Jablečné pité
Jablečné pité, čili koláč, nám moje babička peče vždy, když se máme potkat nebo když od ní odcházíme domů. Díky jablkům zůstává dlouho vláčný a nejlépe chutná druhý nebo třetí den po upečení, protože se všechny vrstvy propojí. Proto je to koláč, který nezestárne :). Je super jednoduchý na přípravu a recept najdete i v moji kuchařce #UPGRADE.
Suroviny
Na náplň
- 1,5 kg jablek
- 1 skořicový cukr
- 4 lžíce cukru (dle kyselosti jablek)
- rozinky (nemusí být)
Na těsto
- 600 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 200 g moučkového cukru
- 250 g másla pokojové teploty
- 200 g zakysané smetany
- 2 celá vejce
Na dochucení
- moučkový cukr na posypání
Postup
Minimálně půl hodiny před přípravou pité si vyndám z lednice máslo, aby mi povolilo a změklo.
Jablka oloupu škrabkou na slupky a do větší mísy nahrubo nastrouhám na struhadle. Přidám skořicový cukr a dle kyselosti jablek dosladím moučkovým cukrem. Pokud jsou jablka moc šťavnatá, nechám je v cedníku okapat od přebytečné šťávy. Někdy přidávám i rozinky, které si předem namočím do rumu nebo pomerančového likéru. Když ale nejsou, nic se neděje.
Na vál, nebo přímo na pracovní podložku, si vysypu na hromádku mouku, kterou smíchám s kypřícím práškem a cukrem a udělám důlek, do kterého vyklepnu jedno celé vejce, přidám smetanu a na menší kostičky nakrájené máslo pokojové teploty. Ručně vypracuji hladké těsto, které si rozdělím na dva díly.
Připravím si pečící plech o velikosti 40 x 30 cm, který vymažu máslem a troubu předehřeji na 180 °C.
Na moukou poprášené pracovní ploše (válu) vyválím pomocí válečku první díl těsta na rozměr plechu o tloušťce 1 cm. Pracuji rychle, protože se těsto rádo trhá. Vyválené těsto naroluji na váleček, na kterém ho opatrně přenesu na připravený plech. Můžu si pomoct i tak, že těsto vyválím přímo na pečícím papíru, na kterém ho přenesu na plech. Nic se neděje, když se mi "cestou" těsto potrhá. Přebytečné těsto z okrajů odřežu nožem a tyto kousky použiji na opravu trhlin.
Navrstvím nastrouhaná jablka, která zbavím přebytečné vlhkosti. Dělám to ručně - vezmu vždy hrst nastrouhaných jablek a nad umývadlem nebo mísou hrst zatlačím tak, až z ní vyteče šťáva. Jablka rovnoměrně rozvrstvím po celé ploše těsta.
Stejně jako první díl těsta, vyválím druhý díl a opatrně přenesu pomocí válečku na jablka. Opět ořežu přebytečné okraje, které použiji na "záplaty" malých dírek.
Ve sklence si vidličkou rozšlehám celé vajíčko a pomocí cukrářského štětce potřu celou plochu koláče. Následně vidličkou propíchám koláč na pár místech a dám péct do předehřáté trouby na 180 °C na 25 - 30 minut.
Po upečení nechám vystydnout a před podáváním jemně popráším moučkovým cukrem. Jablečný koláč je nejlepší na druhý nebo třetí den, kdy se vrstvy propojí vlhkostí od jablek.
Co by se vám mohlo hodit?
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.