#Grilovaný meloun jako dezert
Kategorie: | Recepty |
---|
#Grilovaný meloun jako dezert
S pomocí MELOUNU vykouzlíte skvělý dezert. V teplých dnech osvěží a na závěr grilovačky každého překvapí. Zkrátka s tímto dezertem určitě zabodujete, protože ruku na srdce, kdo z vás už griloval vodní meloun?
Suroviny
Přibližně na 4 porce dezertu
- 1/4 vodního melounu (pro hezčí barevnou kombinaci volím žlutý)
- 100 g třtinového cukru
- lžička sušeného zázvoru
- lžička mleté kurkumy
- špetka soli
- kůra z 1 limetky
- kůra z 1 citronu
Na zmrzlinu
- 400 ml kokosového mléka (tučnější)
- 2 lžíce medu
- špetka soli
- když se vám nechce dělat zmrzlinu, vřele doporučuji zakoupit italské gelato
Na dozdobení
- lístky thajské bazalky
- oříšky (nejlépe kombinace solených a nesolených)
Postup
Meloun očistím od kůry a nechám vnitřek vcelku. V misce si smíchám cukr, zázvor, kurkumu, sůl, kůru z limetky a citronu a meloun ve směsi obalím. Poté ho vložím do sáčku na vakuování a zavakuuju. Když nemám vakuovačku, přeliju směs do uzavíratelné nádoby a meloun nechám marinovat v ní. V lednici nechám minimálně přes noc, ideálně 1-2 dny.
Připravím si základ pro kokosovou zmrzlinu. Smíchám všechny suroviny - hustější kokosové mléko, med a špetičku soli pro zvýraznění chuti. Sladkost si přizpůsobím dle chuti, doladím ji přidáním medu. Základ naliju do uzavíratelné nádoby a nechám přes noc v mrazáku.
Před podáváním si vyndám kokosovou zmrzlinu z mrazáku a ve výkonném mixéru, já používám Thermomix, vyšlehám zmraženou kostku na hladkou zmrzlinu.
Meloun vybalím z vakuového sáčku, osuším papírovou utěrkou a nakrájím na plátky vysoké cca 1,5 cm. Na grilu, nebo na grilovací pánvi, zprudka opeču z každé strany.
Připravím si misky, nebo hluboké talíře na servírování a naskládám ogrilované plátky melounu, kopeček kokosové zmrzliny a dozdobím nasekanými oříšky (mix solených a nesolených). Já použila kešu, ale skvěle se hodí i pistácie nebo mandle. Na závěr dozdobím lístky thajské bazalky, nebo jinou oblíbenou bylinkou.