#Dýňové špagety
Kategorie: | Recepty |
---|
#Dýňové špagety
Prožila jsem rok v Americe ve státě Washington a měla to štěstí, že moje hostitelská rodina milovala vaření stejně jako já. Žádné polotovary, vařili jsme si každý den a tak jsem poprvé viděla i špagetovou dýni. Nikdy předtím jsem o ní neslyšela. A právě tento jednoduchý a zdravý recept jsem si odnesla jako vzpomínku na svůj americký pobyt. Dýni v obchodě najdete u běžné zeleniny pod označením "ŠPAGETOVÁ DÝNĚ".
Suroviny
Na "špagety"
- 1 špagetová dýně
- olivový olej
- sůl a pepř
Na omáčku
- 4 rajčata
- olivový olej
- 1 šalotka
- 2 stroužky česneku
- čerstvá bazalka
- sůl a pepř
Na posypání a dochucení
- parmazán
- lístky čerstvé bazalky
Postup
Troubu předehřeju na 200 °C a na plech si připravím pečicí papír. Dýni si podélně rozpůlím a zbavím jádřinců. Položím ji na plech řezem nahoru. Posolím, mírně opepřím, pokapu olivovým olejem a dám do trouby péct přibližně na 35 - 40 minut, dokud není dýně měkká (ale ne rozvařená!).
Rajčata si naříznu do kříže a vložím do horké vody. Po pár minutách vodu sleji a zprudka je ochladím. Ještě za tepla je zbavím slupky a očištěná rajčata nakrájím na menší kousky.
Na pánvi si rozehřeju olivový olej a orestuju na něm nadrobno nasekanou šalotku. Když mi začne zlátnout, přidám nasekaný česnek a krátce opeču. Přidám nakrájená rajčata, osolím, opepřím a provařím. Na závěr přidám i bazalku a omáčku rozmixuju do hladka.
Dýni po upečení vyndám z trouby a ještě za tepla z ní pomocí vidličky vyškrábu špagety. Jde to opravdu snadno. Omáčku mám již připravenou a hned vše servíruju. Před podáváním zasypu nastrouhaným parmazánem a dozdobím lístky čerstvé bazalky.
Co by se vám mohlo hodit?
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.