#Dyňové gnocchi
Kategorie: | Recepty |
---|
#Dyňové gnocchi
Konec října patří dýním - sklízí se ze zahrad a staly se symbolem Halloweenu. Použití dýně v kuchyni ještě stále není tak obvyklé a běžné, proto přicházím s dalším receptem na DÝŇOVÉ GNOCCHI, nebo-li česky noky.
Suroviny
Na dýňové gnocchi
- 200 g hladké mouky
- plus mouku na pomoučnění plochy
- 100 g polohrubé mouky
- 150 g dýně
- 1 velká brambora nebo 2 menší brambory (nejlepší odrůda Russet)
- 1 lžička soli
Na nakládané cibulky
- baby cibulky
- 100 ml vinného octa
- 100 ml vody
- 20 g cukru
- 5 g soli
Na finální servis
- lišky (houby)
- máslo
- sůl a pepř
- čerstvý kopr
- citronová kůra
Postup
Na plech vyložený papírem na pečení rozložím celé brambory a na čtvrtiny nakrájenou dýni, zbavenou jádřinců. Vše dám péct do trouby na 200 °C do měkka. Po upečení nechám zcela vychladnout.
V menším kastrůlku smíchám vodu, ocet, cukr a sůl a přivedu k varu. Odstavím a do nálevu naložím oloupané a na půlky nakrájené mini cibulky. Nechám louhovat minimálně 15 minut. Rozpálím suchou pánev a půlky cibulek spálím z překrojené strany. Pak oddělím na jednotlivé vrstvy a odložím na servis.
Upečené brambory přepůlím, vydlabu lžící a vidličkou rozmačkám na jemnou kaši. Upečenou dýni zbavím slupky a měkkou dužinu rozmixuji na jemné pyré, které přidám k bramborové kaši a vše osolím. Přisypu hladkou a polohrubou mouku a vypracuji ručně do hladkého těsta.
Pracovní plochu si popráším moukou a dýňové těsto si rozdělím na stejné části, ze kterých ručně vyválím tenčí válečky. Ty nakrájím nožem na menší noky.
Do většího hrnce dám vařit osolenou vodu a když začne vřít, opatrně do ní vložím noky a vařím dokud nevyplavou nahoru. Sítkem vyndám z vody a co nejdřív servíruji. Měla bych mít vše níže uvedeno již připraveno na servis.
Na pánvi nechám rozpustit máslo a opeču na něm předem očištěné houby. Já použila čerstvé lišky. K liškám přidám uvařené noky, nechám vše propojit a opéct a na závěr osolím, případně dle chuti opepřím čerstvě namletým pepřem. Podávám na talíři s plátky naložené spálené cibulky a snítkou čerstvého kopru. Dochutím hoblinkami citronové kůry (doporučuji použít jemné strouhadlo).