#Dort s thajskou bazalkou
Kategorie: | Recepty |
---|
#Dort s thajskou bazalkou
Dort s thajskou bazalkou jsem připravila pro moderátora Sajfu ze slovenského Fun Rádia, ve kterém jsme měli společný rozhovor. Připomnělo mi to Evropu 2, kam jsem donesla mangový dort pro ranní show. Kombinace marakuji, kokosu a thajské bazalky zabrala, a prý to byl ten nejlepší dort, jaký kdy ve Fun Rádiu byl :) Zkuste ho taky.
Suroviny
Na korpus
- 2 vejce
- 120 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- ½ lžičky kurkumy
- ½ lžičky kardamomu
- 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 50 ml kokosového mléka
- 50 ml oleje
- 80 g hladké mouky
- 20 g kokosu
- 1 balení prášku na pečení (kypřící prášek)
- špetka soli
Na krém z thajské bazalky
- 250 ml smetany na šlehání
- 250 g mascarpone
- 1 hrst lístků čerstvé thajské bazalky
- moučkový cukr podle chuti
- kůra z jedné limetky
Na marakujový krém
- 500 ml smetany na šlehání
- 150 g mascarpone
- 200 g marakujového pyré (kupuju mražené v Makro)
- 5 plátků želatiny
- moučkový cukr podle chuti
Na ovocnou vrstvu
- velká hrst vypeckovaných třešní, nebo čerstvé maliny
- 1 plátek želatiny
Na dozdobení
- zlatý prach
- čerstvé ovoce (maliny, borůvky)
Postup
Začnu tím, že si rozdělím vajíčka na žloutky a bílky. Žloutky vyšlehám s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem, kurkumou, kardamomem a zázvorem do hladké pěny. Přidám kokosové mléko a olej. Ve vedlejší misce smíchám mouku, kokos, kypřící prášek a špetku soli a jemně vmíchám do žloutkové pěny.
Bílky vyšlehám do tuhého sněhu a spojím s těstem. Připravím si malou dortovou formu o průměru 10-12 cm, vymažu máslem a důkladně vyložím pečicím papírem (i ze stran). Do formy naliju těsto, vložím ji do předehřáté trouby na 180 °C a peču přibližně 20 minut. Po upečení nechám vystydnout.
V misce si nechám v trošce studené vodě nabobtnat plátek želatiny. Do rendlíku dám ovoce a nechám pomalu zahřát, aby mi pustilo trochu šťávy. Stáhnu z ohně a přimíchám plátek želatiny. Ovoce se šťávou pokládám na těsno do stejné dortové formy, ve které jsem pekla korpus. Vložím do lednice a chladím, dokud neztuhne.
Připravím si krém z thajské bazalky - v misce začnu šlehat 250 ml smetany na šlehání a jakmile mi začne houstnout, přidám mascarpone. Šlehám dotuha. V mixéru si rozmixuju na jemné pesto bazalku, kterou přidám společně s nastrouhanou limetkovou kůrou do krému. Krém osladím cukrem dle chuti a přendám do cukrářského sáčku.
Pokračuju s přípravou marakujového krému - v misce si opět nechám v trošce studené vody nabobtnat plátky želatiny. Marakujové pyré přivedu k varu, odstavím a přimíchám do něj vyždímané želatinové plátky. Nechám vystydnout na pokojovou teplotu. Mezitím si vyšlehám 500 ml smetany na šlehání a přidám k ní mascarpone a cukr. Do směsi přiliju marakujové pyré a dobře zamíchám. Krém bude tekutý, ale nebojte, v lednici pak ztuhne.
Upečený korpus si rozdělím na dvě stejné půlky. První polovinu potřu trochou bazalkového krému a položím na něj ztuhlé ovoce. Na ovoce pak cukrářským sáčkem nanesu další vrstvu bazalkového krému a přitisknu druhou polovinu korpusu. Nahoru ještě přijde jedna další vrstva bazalkového krému.
Teď budu potřebovat ráfek, nebo obvod z dortové formy o větší velikosti než je samotný korpus. Hrany formy potřu trochou másla a oblepím ji zevnitř cukrářskou fólií (dá se taky využít euroobal, který se nastříhá na potřebné pruhy a pak se nalepí na hrany).
Doprostřed formy vložím dortík s bazalkovým krémem a kraje vyplním připraveným marakujovým krémem. Tím zaliju i celý bazalkový dortík. Dám do lednice vychladit přes noc.
Druhý den sejmu ráfek (dortovou formu) a odlepím z dortu fólii. Dort ozdobím podle fantazie.