#Domácí chleba

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Domácí chleba | Kristína Nemčková
Chléb & pečivo Slané

chleba-made-by-kristina

#Domácí chleba

10 - 12 95 min 3

Neznám snad lepší večeři než DOMÁCÍ CHLEBA s máslem. Nedělám ho tak často, proto jsem použila droždí a ne čerstvý kvásek, ale i tak nám chutná. Největší boj je o kůrku, která je po upečení nádherně křupavá. Tady je náš rodinný recept!

Baví vás moje recepty? Podpořte jejich tvorbu dýškem v symbolické částce 55 Kč a nebo si objednejte praktickou pomůcku do kuchyně z mého e-shopu. Moc vám za podporu děkuji.
2754

Suroviny

Na těsto

  • 1 kg hladké mouky + mouka navíc
  • 200 g vařených brambor
  • 3 lžičky soli
  • 3 lžičky celého kmínu
  • 2 lžice octu
  • 1 dcl vody (dle hustoty těsta lze přidat)

Na kvásek

  • 5 dkg žitné mouky
  • 1 kostka droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 1,5 dcl vlažné vody

Na potření

  • voda se solí

Postup

V misce si udělám kvásek - droždí rozmíchám se žitnou moukou, cukrem a 1,5 dcl vody. Přikryju suchou a čistou kuchyňskou utěrkou a dám na teplé místo vykvasit, přibližně na 20 minut. Dobrý kvásek je nadýchaný a má „sněhovou“ čepičku.

Do velké mísy vysypu 1 kg mouky, přimíchám sůl a kmín. Uvařím si v rendlíku doměkka oloupané brambory, nechám chvíli vystydnout. Pak je rozmačkám a přidám do mouky. Začnu zpracovávat těsto pomocí kuchyňského robotu a přilévám kvásek, vodu a ocet. Nechám pořádně prohníst v robotu. Někdy přidám i semínka (dýňová, slunečnicová, piniová) nebo vlašské ořechy. Těsto nesmí být tekuté. Zasypu ho troškou mouky, přikryju opět kuchyňskou utěrkou a nechám na teplém místě kynout asi 1 hodinu.

Po vykynutí těsto vyndám na pomoučeněnou plochu, mírně vyválím a párkrát přes sebe přeložím, až následně vytvořím bochník.

Na pečící plech vysypaný cca 100 g hladké mouky položím hotový bochník těsta, opět přikryju utěrkou a nechám dokynout asi 15 - 20 minut. Před pečením ho mírně naříznu nožem na těsto a vytvořím tak na kůrce strukturu (obrázek). Upečený bochník chleba tak bude nejen krásně vypadat, ale nařezání zamezí jeho popraskání během pečení, při kterém nabyte na objemu.

Předehřeju si troubu na 220 °C a dám bochník péct na 30 minut. Následně vyndám plech z trouby, potřu mašlovačkou „nedopečený“ chleba slanou vodou a nechám péct ještě 10 minut. Když se vytvoří na bochníku hnedá křupavá kůrka je hotovo. Hotový chléb krájím nožem na pečivo až když mám jistotu, že je zcela vychlazený!

Dělám si k čerstvě upečenému chlebu domácí máslo nebo pomazánky, na které recept najdete tady:

Co by se vám mohlo hodit?

5
6x
4
0x
3
1x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
H Avatar autora | 17.1.2024
Úžasný recept, diky za něj, pekla jsem mockrát a vždy vyšel.
3
O Avatar autora | 26.12.2023
Opravdu na 1kg mouky jen 2,5dl vody? Nebo jsem to spatne pochopila? Nakonec jsem prilila dalsich 500ml vody a je z toho pekny chlebik..
5
TV Avatar autora | 16.5.2023
Perfektní recept. Byl to můj první pokus o chleba, odvážila jsem se vyzkoušet špaldovou hladkou mouku a dopadlo to skvěle. Pouze jsem musela přidat o něco více vody. Těsto se vůbec nelepilo, bylo nádherné a dobře mi nakynulo. Chléb se krásně upekl, kůrka byla křupavá a uvnitř byl vláčný. Tak jak ho máme rádi. Příště vyzkouším přidat semínka a více ho dochutit. Určitě budu péct znovu. Vaření z Vašich receptů je radost! Vždy mi vše krásně vyjde, i když trochu experimentuji. Děkuji!

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:
Zpět do obchodu