#Domácí chleba
Kategorie: | Recepty |
---|
#Domácí chleba
Neznám snad lepší večeři než DOMÁCÍ CHLEBA s máslem. Nedělám ho tak často, proto jsem použila droždí a ne čerstvý kvásek, ale i tak nám chutná. Největší boj je o kůrku, která je po upečení nádherně křupavá. Tady je náš rodinný recept!
Suroviny
Na těsto
- 1 kg hladké mouky + mouka navíc
- 200 g vařených brambor
- 3 lžičky soli
- 3 lžičky celého kmínu
- 2 lžice octu
- 1 dcl vody (dle hustoty těsta lze přidat)
Na kvásek
- 5 dkg žitné mouky
- 1 kostka droždí
- 1 lžíce cukru
- 1,5 dcl vlažné vody
Na potření
- voda se solí
Postup
V misce si udělám kvásek - droždí rozmíchám se žitnou moukou, cukrem a 1,5 dcl vody. Přikryju suchou a čistou kuchyňskou utěrkou a dám na teplé místo vykvasit, přibližně na 20 minut. Dobrý kvásek je nadýchaný a má „sněhovou“ čepičku.
Do velké mísy vysypu 1 kg mouky, přimíchám sůl a kmín. Uvařím si v rendlíku doměkka oloupané brambory, nechám chvíli vystydnout. Pak je rozmačkám a přidám do mouky. Začnu zpracovávat těsto pomocí kuchyňského robotu a přilévám kvásek, vodu a ocet. Nechám pořádně prohníst v robotu. Někdy přidám i semínka (dýňová, slunečnicová, piniová) nebo vlašské ořechy. Těsto nesmí být tekuté. Zasypu ho troškou mouky, přikryju opět kuchyňskou utěrkou a nechám na teplém místě kynout asi 1 hodinu.
Po vykynutí těsto vyndám na pomoučeněnou plochu, mírně vyválím a párkrát přes sebe přeložím, až následně vytvořím bochník.
Na pečící plech vysypaný cca 100 g hladké mouky položím hotový bochník těsta, opět přikryju utěrkou a nechám dokynout asi 15 - 20 minut. Před pečením ho mírně naříznu nožem na těsto a vytvořím tak na kůrce strukturu (obrázek). Upečený bochník chleba tak bude nejen krásně vypadat, ale nařezání zamezí jeho popraskání během pečení, při kterém nabyte na objemu.
Předehřeju si troubu na 220 °C a dám bochník péct na 30 minut. Následně vyndám plech z trouby, potřu mašlovačkou „nedopečený“ chleba slanou vodou a nechám péct ještě 10 minut. Když se vytvoří na bochníku hnedá křupavá kůrka je hotovo. Hotový chléb krájím nožem na pečivo až když mám jistotu, že je zcela vychlazený!
Dělám si k čerstvě upečenému chlebu domácí máslo nebo pomazánky, na které recept najdete tady:
Co by se vám mohlo hodit?
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.