#Coral Tuile (chips)
Kategorie: | Recepty |
---|
#Coral Tuile (chips)
Coral Tuile, čili chips, se dá připravit v různých tvarech, barvách a příchutích. Je to hezký křupavý prvek, který se používá jako efektní zdobení slaných nebo sladkých pokrmů. Připravuje se z několika jednoduchých surovin a dochucuje podle fantazie. Pozor na to, aby se chips nepoužil v každém chodu vašeho menu. Stává se často, že když si někdo osvojí techniku přípravy coral tuile, bývají jeho pokrmy "přechipsovány".
Suroviny
Na chips
- 80 g vody
- 30 g rostlinného oleje
- 10 g hladké mouky
- potravinářské barvivo
Na slanou variantu chipsu (na výběr)
- špetka soli
- parmazán
- čerstvé bylinky
- stroužek česneku
- mletá paprika
- mořská řasa
Na sladkou variantu chipsu (na výběr)
- 1 lžička moučkového cukru
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu (semínka van.lusku)
- citronová kůra a šťáva
- kakao
- kokos a kokosový olej
- skořice
- tonka fazole
Postup
Připravím si základní těsto, které si pak ochutím dle varianty, kterou budu připravovat, tedy na sladko nebo na slano. V misce si smíchám 80 g vody, 30 g rostlinného oleje, 10 g hladké mouky a potravinářské barvivo pro barevný efekt. Rozhodnu se, jakou variantu chci připravit.
Pro slanou variantu
Do základního těsta přidám špetku soli a dochutím jednou z těchto ingrediencí (možností je nepřeberné množství):
- 1–2 lžíce na jemném struhadle nastrouhaného parmazánu,
- 1 lžičku jemně nasekaných bylinek (např. petrželka, rozmarýn, tymián),
- 1 lžičku česnekového prášku nebo na jemném struhadle nastrouhaného 1 stroužku čerstvého česneku,
- 1 lžičku jemné sladké nebo zauzené papriky pro extra chuť a barvu (v tomto případě nepřidávám do těsta barvivo),
- 1 lžičku mořských řas (např. jemně nasekané nori.
Pro sladkou variantu
Do základního těsta místo špetky soli přidám lžičku moučkového cukru a jednu z těchto ingrediencí:
- 1 lžičku vanilkového extraktu nebo semínka z 1 vanilkového lusku a špetku vanilkového prášku do základního těsta,
- 1 lžičku jemně nastrouhané citronové kůry a 1 lžičku citronové šťávy,
- 1 lžičku kakaa,
- 1 lžičku strouhaného kokosu a trochu kokosového oleje místo části rostlinného oleje,
- 1/2 lžičky skořice nebo balení skořicového cukru,
- na špičku nože nastrouhané tonka fazole.
Ze zvolených ingrediencí vymíchám hladké těsto. Připravím si suchou nepřilnavou pánev a tu zahřeji na střední teplotu. Pomocí polévkové lžíce naliju směs na pánev a rozetřu do tenké vrstvy. Nechám opékat, dokud se voda neodpaří a na tuile (chipsu) se nezačnou tvořit bublinky a křupavé okraje. Zabere to několik minut. Chips přenesu pomocí tenké dřevěné podběračky nebo silikonové stěrky na papírový ubrousek, abych jej zbavila přebytečného tuku. Nechám chvíli vychladnout a ztuhnout.
Chips se dá připravit i předem do zásoby a pak využít při servisu jakéhokoliv pokrmu, kterému dodá křupavý element. Hotové chipsy skladuji v uzavíratelné nádobě maximálně týden.