#Čokoládový koláč s jahodami

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Čokoládový koláč s jahodami | Kristína Nemčková
Sladké

#Čokoládový dort

8 - 10 30 min 1

Neskutečně dobrý čokoládový dort s čerstvým ovocem (jahodami) vždy potěší. Obsahuje minimum přidaného cukru a mouky a jeho příprava je opravdu mega jednoduchá. Nejdůležitější je kvalitní čokoláda, která mu dodává výslednou chuť, proto nepoužívám běžnou čokoládu na vaření, ale investuji do kvalitnější!

Baví vás moje recepty? Podpořte jejich tvorbu dýškem v symbolické částce 55 Kč a nebo si objednejte praktickou pomůcku do kuchyně z mého e-shopu. Moc vám za podporu děkuji.
2754

Suroviny

Na dort

  • 250 g kvalitní mléčné čokolády na vaření
  • 250 g kvalitní tmavé čokolády s min. podílem kakaa 50 %
  • 250 g másla
  • 12 vajec
  • 40 g třtinového cukru
  • 35 g mouky

Na dozdobení

  • 1 lžíce kvalitního kakaa na posypání
  • čerstvé ovoce (jahody nebo maliny)
  • popřípadě smetana ke šlehání 33 %, nebo creme fraiche

Postup

Nejdříve si ve vodní lázni rozpustím obě čokolády společně s máslem a dám stranou vystydnout. Volím opravdu kvalitní čokoládu, protože ta dává výslednou chuť celému dortu. Proto k přípravě tohoto dortu nikdy nepoužívám obyčejné čokolády na vaření (vysvětlení níže).

Doporučuji zvolit čokoládu od značky Valrhona nebo Barry Callebaut - obě najdete na www.diana-company.cz a s kódem KRISTINA5 ušetříte z celého nákupu až 5 %.

Rozdělím si vajíčka na žloutky a bílky. Žloutky si rozmixuji s cukrem do světlé pěny, přiliji čokoládovou polevu a přidám mouku. Bílky vyšlehám do sněhu a postupně přidávám do žloutkové směsi.

Horkovzdušnou troubu na pečení si předehřeji na 160 °C. Dortovou formu o průměru 26 cm si vyložím pečicím papírem, a to i po krajích formy, a naplním ji čokoládovým těstem. Peču přibližně 20 minut a troubu během pečení neotevírám. Upečený koláč vyndám z trouby, překryji formu velkým talířem a nechám venku vychladnout. Těsto je po upečení ještě tekuté, ale nebojte, to je správně! Po vystydnutí přendám do lednice a nechám chladnout do druhého dne (toto je opravdu důležité dodržet a nekrájet dort v den pečení!)

Druhý den vytáhnu dort z formy, zbavím ho pečicího papíru a opatrně, třeba pomocí dortové lopatky, přenesu na podnos. Jemně ho posypu kvalitním kakaem a obložím čerstvými, na polovičky nakrájenými, jahodami. Pro dokonalé propojení chutí můžu dozdobit kopečky čerstvě ušlehané šlehačky nebo s crème fraîche smetanou.

Jak vybrat kvalitní čokoládu?

Pravá čokoláda obsahuje vysoký podíl kakaa (kakaové sušiny) a kakaového másla bez žádných náhražek ve formě jiných tuků. V jejím složení se může objevit kakaová hmota, cukr, vanilka (ne vanilín) a sójový lecitin.

Pro označení ČOKOLÁDA existuje dokonce legislativní předpis a musí splňovat tyto parametry:

  • hořká čokoláda musí obsahovat min 35% kakaové sušiny,
  • mléčná čokoláda musí obsahovat min 25% kakaové sušiny včetně obsahu mléčného tuku,
  • bílá čokoláda, která neobsahuje žádnou kakaovou sušinu, musí obsahovat 20% kakaového másla.

Pokud není tento poměr ve výrobku dodržen, nesmí se nazývat čokoládou, a často nese označení jako: cukrářská poleva, poleva, cukrovinka, pochoutka, na vaření a slovo čokoláda se na obalu neobjevuje. Tuto bych do receptu na čokoládový dort nepoužila.

V profesionální cukrařině se využívá čokoláda s minimálním poměrem 31% kakaového másla, což je více než u běžné tabulky hořké čokolády. Já se v práci nejčastěji setkávám se značkou Varlhona nebo Callebaut, ale výběr kvalitních cukrářských čokolád je mnohem širší. Díky vysokému poměru kakaového másla se s touto čokoládou dobře pracuje, i když pro tento recept lze zvolit i klasickou tabulku pravé čokolády, která vám chutná.

Co by se vám mohlo hodit?

5
5x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
PB Avatar autora | 20.8.2022
Kristínko, díky za tento recept, ráda ho doma peču.
Zpět do obchodu