#Čokoládový koláč
Kategorie: | Recepty |
---|
#Čokoládový koláč
ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ bez zrnka mouky si zamiluje každý. Výhodou tohoto koláče je, že si ho pokaždé můžete #UPGRADEovat jinak, tipy uvádím na závěr receptu. V popisu receptu najdete i video recept, který vznikl ve spolupráci se značkou MIELE.
Postup
Nejdříve si ve vodní lázni rozpustím hořkou čokoládu. Když je zcela rozpuštěná, přidám do ní na kostičky nakrájené máslo. Používám jenom kvalitní čokoládu (vysvětlení níže), odrazí se to na chuti koláče.
Do dvou misek si rozdělím vajíčka na žloutky a bílky. Když mám k dispozici kuchyňský robot, vyšlehám žloutky s krupicovým cukrem do světlejší pěny, na chvíli odložím stranou a hned nechám vyšlehat z bílků tuhý sníh.
Čokoláda se mi zatím propojila s máslem, a tak do ní přidám šálek silného espressa (nepoužívám rozpustnou kávu!), 2-3 lžíce whisky a vše důkladně cukrářskou stěrkou promíchám. Sejmu misku s čokoládou z vodní lázně a po částech, pomocí cukrářské stěrky, zlehka přimíchávám čokoládovou směs do žloutkové pěny. Stejným způsobem zapracuji do čokoládového těsta i bílkový sníh.
Připravím si dortovou formu s průměrem přibližně 20-22 cm, kterou si vymažu máslem a vyložím pečicím papírem (ten si musím do formy vystřihnout, aby mi držel na spodku i po bocích). Když nemám papír, můžu si pomoci i kakaem a vymaštěnou formu jím vysypu a zbytek oklepu do kuchyňského dřezu. Schválně nepoužívám mouku, abych dodržela bezlepkovost koláče.
Čokoládové těsto vyliji do dortové formy, zasypu plátky mandlí a dám péct do předem vyhřáté trouby na 170 °C na přibližně 25 minut. Po upečení nechám ve formě vychladnout a opatrně pak přenesu na dortový podnos. Nebojte se prohloubeniny, která na koláči během pečení vznikne.
Po upečení mírně popráším moučkovým cukrem a podávám nejlépe ke kávě :).
Jak vybrat kvalitní čokoládu?
Pravá čokoláda obsahuje vysoký podíl kakaa (kakaové sušiny) a kakaového másla bez žádných náhražek ve formě jiných tuků. V jejím složení se může objevit kakaová hmota, cukr, vanilka (ne vanilín) a sójový lecitin.
Pro označení ČOKOLÁDA existuje dokonce legislativní předpis a musí splňovat tyto parametry:
- hořká čokoláda musí obsahovat min 35% kakaové sušiny,
- mléčná čokoláda musí obsahovat min 25% kakaové sušiny včetně obsahu mléčného tuku,
- bílá čokoláda, která neobsahuje žádnou kakaovou sušinu, musí obsahovat 20% kakaového másla.
Pokud není tento poměr ve výrobku dodržen, nesmí se nazývat čokoládou, a často nese označení jako: cukrářská poleva, poleva, cukrovinka, pochoutka, na vaření a slovo čokoláda se na obalu neobjevuje. Tuto bych do receptu na čokoládový dort nepoužila.
V profesionální cukrařině se využívá čokoláda s minimálním poměrem 31% kakaového másla, což je více než u běžné tabulky hořké čokolády. Já se v práci nejčastěji setkávám se značkou Varlhona nebo Callebaut, ale výběr kvalitních cukrářských čokolád je mnohem širší. Díky vysokému poměru kakaového másla se s touto čokoládou dobře pracuje, i když pro tento recept lze zvolit i klasickou tabulku pravé čokolády, která vám chutná.
Co by se vám mohlo hodit?
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.