#Čokoládový dort se šlehačkou

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Čokoládový dort se šlehačkou | Kristína Nemčková
Sladké

cokoladovy-dort-made-by-kristina

#Čokoládový dort se šlehačkou

8 - 10 60 min 2

BEZLEPKOVÝ ČOKOLÁDOVÝ DORT, který si zamiluje každý. Ráda jsem ho pekla své americké rodině, u které jsem strávila celý jeden rok. A když je příležitost, chuť a čerstvé ovoce, ráda si ho zopakuju.

Baví vás moje recepty? Podpořte jejich tvorbu dýškem v symbolické částce 55 Kč a nebo si objednejte praktickou pomůcku do kuchyně z mého e-shopu. Moc vám za podporu děkuji.
2754

Suroviny

Na těsto

  • 125 g másla + kousek na vymaštění formy
  • 250 g kvalitní hořké čokolády
  • 6 vajec
  • 150 g krupicového cukru
  • 2 lžíce likéru Grand Marnier nebo jiného pomerančového likéru
  • nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
  • hrubá mouka na vysypání dortové formy

Na šlehačku

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce likéru Grand Marnier nebo jiného pomerančového likéru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • čerstvé ovoce nebo kakao (nejlépe pravé holandské) na poprášení

Na servis

  • moučkový cukr
  • jedlé kytky

Postup

Čokoládu rozpustím ve vodní lázni (rendlík s vodou a na něm nerezová miska, která nepropadne přes horní okraj rendlíku) a nechám v ní roztopit máslo. V další misce si mezitím prošlehám 2 celá vejce a 4 žloutky, přidám 50 g krupicového cukru a opatrně vmíchám čokoládovou směs, 2 lžíce pomerančového likéru Grand Marnier a najemno nastrouhanou pomerančovou kůru. Těch nejjemnějších proužků kůry dosáhnu struhadlem Microplane, které by nemělo chybět v každé kuchyni.

V samostatné misce ši ušlehám 4 bílky do tuhého sněho, přidám 100 g cukru krupice a promíchám mixérem už na jemném stupni šlehání. Bílkový sníh zlehka zamíchám cukrářskou stěrkou do čokoládové směsi.

Dortovou formu s průměrem 22 - 24 cm vymažu máslem, vysypu hrubou moukou a naliju do ní čokoládové těsto. Dám péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C (horkovzdušenou na 160 °C) na přibližně 35 - 40 minut. Čekám, až okraje vyběhnou a popraskají, ale střed se ještě mírně chvěje.

Upečený koláč nechám zcela vystydnout a až pak ho opatrně dortovou lopatkou přenesu z formy na servírovací podnos nebo talíř.

Během chlazení korpusu vyšlehám smetanu do tuhé šlehačky. Přidám 1 lžíci pomerančového likéru a vanilkového extraktu (nebo semínka z vanilkového lusku) a mixérem zapracuji do šlehačky. Opatrně šlehačkový krém naložím do dortové prohlubně a na závěr popráším kakaem a dozdobím dle vlastní fantazie (ovocem nebo oříšky). Ani jedlé třpytky tomuto dezertu neublíží :).

Jak vybrat kvalitní čokoládu?

Pravá čokoláda obsahuje vysoký podíl kakaa (kakaové sušiny) a kakaového másla bez žádných náhražek ve formě jiných tuků. V jejím složení se může objevit kakaová hmota, cukr, vanilka (ne vanilín) a sójový lecitin.

Pro označení ČOKOLÁDA existuje dokonce legislativní předpis a musí splňovat tyto parametry:

  • hořká čokoláda musí obsahovat min 35% kakaové sušiny,
  • mléčná čokoláda musí obsahovat min 25% kakaové sušiny včetně obsahu mléčného tuku,
  • bílá čokoláda, která neobsahuje žádnou kakaovou sušinu, musí obsahovat 20% kakaového másla.

Pokud není tento poměr ve výrobku dodržen, nesmí se nazývat čokoládou, a často nese označení jako: cukrářská poleva, poleva, cukrovinka, pochoutka, na vaření a slovo čokoláda se na obalu neobjevuje. Tuto bych do receptu na čokoládový dort nepoužila.

V profesionální cukrařině se využívá čokoláda s minimálním poměrem 31% kakaového másla, což je více než u běžné tabulky hořké čokolády. Já se v práci nejčastěji setkávám se značkou Varlhona nebo Callebaut, ale výběr kvalitních cukrářských čokolád je mnohem širší. Díky vysokému poměru kakaového másla se s touto čokoládou dobře pracuje, i když pro tento recept lze zvolit i klasickou tabulku pravé čokolády, která vám chutná.

Co by se vám mohlo hodit?

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

5
4x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
Zpět do obchodu