#Nejlepší čokoládový dort
Kategorie: | Recepty |
---|
#Čokoládový dort
Tento dort je plný čokolády a nejde ho zkazit! Používám jej i jako základ pro zákusek, který doplním ovocem, šlehačkou nebo crème fraîche. Neznám lepší ČOKOLÁDOVÝ DORT!
Suroviny
Na dort
- 250 g mléčné čokolády na vaření
- 250 g tmavé čokolády (podíl kakaa min 50 %)
- 250 g másla
- 12 vajec
- 40 g třtinového cukru
- 35 g mouky
Na dozdobení
- 1 lžíce kvalitní kakao na posypání
Postup
Nejdříve si ve vodní lázni rozpustím obě čokolády společně s máslem a dám stranou na chvíli vystydnou. Používám jenom kvalitní a pravou čokoládu (níže vysvětluji rozdíl), odrazí se to na chuti výsledného dortu.
Do dvou misek si rozdělím vajíčka na žloutky a bílky. Žloutky s cukrem vyšlehám ručným mixérem do světlejší pěny, do které přiliji čokoládovou polevu a přidám mouku. Bílky vyšlehám do sněhu a pomocí cukrářské stěrky jej zapracuji do žloutkové směsi.
Předehřeji si horkovzdušnou troubu na 160 °C. Formu o průměru 26 cm si vymažu máslem a vyložím nastříhaným pečícím papírem, který mi díky vymazaní bude držet i na bocích formy a naplním ji těstem. Peču přibližně 15 minut.
Po této době vyndám formu z trouby, překryji velkým talířem a nechám venku vychladnout. Těsto je po upečení ještě tekuté, ale nebojte, to je správně! Dodržením dalších kroků hezky ztuhne a zachová si jemnost. Po vystydnutí přendám formu s čokoládovým dortem do lednice a nechám chladnout do druhého dne.
Druhý den dort opatrně vytáhnu z formy tak, abych jej nepoškodila. Sundám pečící papír a pomocí velké cukrářské lopatky přenesu na dortový podnos. Posypu přes sítko kakaem nebo ozdobím šlehačkou a čerstvým ovocem. Podávám :)
Jak vybrat kvalitní čokoládu?
Pravá čokoláda obsahuje vysoký podíl kakaa (kakaové sušiny) a kakaového másla bez žádných náhražek ve formě jiných tuků. V jejím složení se může objevit kakaová hmota, cukr, vanilka (ne vanilín) a sójový lecitin.
Pro označení ČOKOLÁDA existuje dokonce legislativní předpis a musí splňovat tyto parametry:
- hořká čokoláda musí obsahovat min 35% kakaové sušiny,
- mléčná čokoláda musí obsahovat min 25% kakaové sušiny včetně obsahu mléčného tuku,
- bílá čokoláda, která neobsahuje žádnou kakaovou sušinu, musí obsahovat 20% kakaového másla.
Pokud není tento poměr ve výrobku dodržen, nesmí se nazývat čokoládou, a často nese označení jako: cukrářská poleva, poleva, cukrovinka, pochoutka, na vaření a slovo čokoláda se na obalu neobjevuje. Tuto bych do receptu na čokoládový dort nepoužila.
V profesionální cukrařině se využívá čokoláda s minimálním poměrem 31% kakaového másla, což je více než u běžné tabulky hořké čokolády. Já se v práci nejčastěji setkávám se značkou Varlhona nebo Callebaut, ale výběr kvalitních cukrářských čokolád je mnohem širší. Díky vysokému poměru kakaového másla se s touto čokoládou dobře pracuje, i když pro tento recept lze zvolit i klasickou tabulku pravé čokolády, která vám chutná.
Co by se vám mohlo hodit?
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.