#Teplý cizrnový salát
Kategorie: | Recepty |
---|
#Teplý cizrnový salát
Ze své nedávne cesty po Izraeli jsem si přinesla další inspiraci do kuchyně, tento ručně malovaný talíř a koření Za'atar, které je typické pro tuto oblast. Je to směs dobromysli, tymiánu, saturejky, dalších bylinek a taky sezamu. Má léčivé účinky a používá se hlavně do hummusu, na saláty, nebo jen na namáčení chleba s olivovým olejem. Vyzkoušela jsem ho v tomhle receptu na teplý CIZRNOVÝ SALÁT.
Suroviny
Na cizrnový salát
- 500 g sušené cizrny
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 velké šalotky
- 2 lžičky nadrobno nasekaného čerstvého zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce tandoori koření
- 1/2 lžíce kvalitní sladké papriky
- 1/2 lžíce curry
- 1/2 lžíce kurkumy
- 1 lžíce izraelského koření Za'atar (směs dobromysle, tymiánu, saturejky, dalších bylinek a sezamu)
- 2 špetky soli
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 400 g kokosového krému (mléka)
- 2 mrkve
- 2 hrsti hráškových lusků
Na kuře
- kuřecí nebo krůtí prsa
- směs oblíbeného koření, já použila tandoori
- sůl
- olivový olej
Na dochucení a servis
- jasmínová rýže
- čerstvá zelenina
- hrst čerstvých bylinek (koriandr, libeček, petržlenová nať)
- popřípadě sezamová semínka
Postup
Den předem si namočím cizrnu do vody. Je vtipné jak po chvílce začne vydávát zvuky praskání, nelekněte se :).
Na druhý den cizrnu propláchnu, zaliju čerstvou vodou, osolím a uvařím doměkka. Po uvaření si odložím stranou i vodu z vaření, kterou budu později podlévat cizrnový salát.
Kým se mi uvaří cizrna, uvařím si rýži. Nejčastěji používám jasmínovou, mám ráda jeji lepivou konzistenci i jemnou chuť. Nejčastěji dělám 2 hrnky rýže, ktorou si důkladně propláchnu v sitku pod tekoucí vodou a po vyprání presypu ze sitka do širšího hrnce. Poměr rýže a vody je 1-1,5, takže k 2 hrnků proprané rýže přidám do hrnce 3 hrnky vody, osolím a promíchám. Nechám vařit s poklicí mírně nedoléhajíci na hrnci, tak aby mírně vycházela pára a nebyl hrnec úplně uzavřen. Po odpaření vody (přibližně 15 minut) vypnu vaření, přiklopím poklici na hrnec a odstavím stranou, nechám dojít rýži do správne konzistence. Nepoužívám žádny tuk ani jiné koření.
Nasekám si nadrobno šalotku, česnek a zázvor. Připravím si hlubokou pánev, wok a na olivovém oleji 2 minutky opeču šalotku, postupně přidám zázvor a česnek. Postupně přidávám lžíci tandoori koření, papriku, curry, kurkumu, izraelské koření Za'atar a dosolím a celé opékam minutu. Do této směsi vysypu uvařenou cizrnu i zaleju trochou vody z vaření.
Do směsi ve woku přidám lžíci (nebo i dvě) rajčatového protlaku a zaliju kokosovým krémem a nechám provařit.
Očistím si mrkev a nakrájím ji na tenká kolečka a přidám je do wok panvice společně s dvěma hrstmi hráškových lusků, zamíchám a odstavím, nevařím. Chci, aby byla mrkev i hráškové lusky syrové, krásně budou v teplém salátu křupat.
Kuřecí prsa si očistím a nakrájím na větší kousky. Obalím v směsi koření a na olivovém oleji zprudka opeču. Před podávaním je nakrájím na menší kousky přímo do talíře nebo na servírovací misku.
Celé jídlo servíruji s masem nebo jako vegetariánskou verzi bez masa, do hlubokého talíře nandám kopeček rýži, cizrnový teplý salát, přepůlené čerstvé minirajčata a hrst čerstvým bylinek. Skvěle se k tomu hodí čerstvý koriandr nebo libeček a celý pokrm jemně posypu kořením Za'atar.
Co by se vám mohlo hodit?
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.