#Celerový salát
Kategorie: | Recepty |
---|
#Celerový salát
CELEROVÝ SALÁT je výborným zdrojem vitamínů, protože si je celer udrží i během vaření. Je známo, že má tato kořenová zelenina nespočet léčivých účinků, a tak by teď ve vašem jídelníčku určitě neměla chybět.
Suroviny
Na salát
- 1 čerstvý celer (středně velký)
- 1-2 mrkve
- čerstvou červenou papriku
- 2-3 jarní cibulky (lze použít i šalotku)
- 3 lžíce octu
- šťávu z 1 citronu
- sůl
- kampotský pepř
- 2 lžíce cukru krystal
- panenský olivový olej
- pažitku nebo petrželovou nať
- 1-2 lžíce majonézy
- 200 ml bílého jogurtu nebo zakysané smetany
Na servis
- panenský olivový olej
- chilli dle chuti
- pita chléb
Postup
Od slupky očištěnou hlávku celeru si ostrým nožem na kuchyňském prkénku nakrájím na stejně dlouhé a tenké nudličky, kterým se mezi kuchaři říká Jullienne a odložím do misky bokem. Stejným způsobem nakrájím mrkev, kterou jsem si předem škrabkou zbavila slupky a dám do samostatné misky.
Do hrnce si naliju přibližně 1 liter vody tak, aby v něm pak nakrájená zelenina byla mírně ponořená, ale ne utopená. Do vody přidám 1 lžíci soli, čerstvě namletý kampotský pepř, 2 lžíce cukru krystal a 3 lžíce octu. Pořádně metličkou rozmíchám a podle vlastní chuti nálev ještě dochutím - měl by být chuťově výrazný.
Do nálevu přidám nudličky celeru a povařím je přibližně 15-20 minut. Během vaření by měla být zelenina ve vodě jen lehce ponořená. Celer má tendenci při vaření želírovat, nebojte se konzistence vývaru :). Zhruba po 20 minutách přidám na nudličky nakrájenou mrkev. Chci, aby byl salát pěkně křupavý, takže zeleninu společně nevařím do úplného změknutí, ale odstavím ji hned jak je uvařená (ne převařená).
Do horkého vývaru se zeleninou pak ještě přidám na nudličky nakrájenou červenou papriku, aby se spařila. Zeleninu nechám v nálevu zcela vychladnout, potom ji přecedím přes velké sítko a přendám do větší mísy.
Nudličky zeleniny ochutnám a když je zapotřebí, dosolím a mírně opepřím. Jarní cibulky včetně zelené části si podélně nakrájím na nudličky. Jarní cibulu lze nahradit jednou šalotkou, nakrájenou na jemnější nudličky. Vše zaliju šťávou z jednoho citronu a promíchám.
Přidám 1 až 2 lžíce majonézy (není to nutné, ale salát je pak lepší) a bílý jogurt nebo zakysanou smetanu. Na závěr přimíchám najemno nasekanou petrželovou nať, nebo pažitku a nechám salát chvíli odležet v lednici.
Před podávaním můžu (ale nemusím) zakápnout panenským olivovým olejem, dozdobit nasekaným čerstvým chilli a posypat kousky vlašských ořechů.
Co by se vám mohlo hodit?
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.