#Buchty na páře

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Buchty na páře | Kristína Nemčková
Sladké

parene_buchty3

#Kynuté knedlíky s povidly

12 - 14 60 min 3

BUCHTY NA PÁŘE s povidly, slovenská lahůdka, kterou mi připravuje často moje babička Pavlínka a recept na ně najdete i v naši kuchařce #UPGRADE. Nejlepší jsou čerstvě napařené a když vám zbydou, odložte je do mrazáku a napařte opětovně. Dokonale vám v tomto procesu napařování pomůže parní trouba MIELE.

Baví vás moje recepty? Podpořte jejich tvorbu dýškem v symbolické částce 55 Kč a nebo si objednejte praktickou pomůcku do kuchyně z mého e-shopu. Moc vám za podporu děkuji.
2754

Suroviny

Na sladké knedlíky (cca 12 - 14 ks)

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g hrubé mouky
  • 300 ml mléka
  • 42 g čerstvého droždí
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1/2 lžíce cukrku krystal
  • 1 vejce
  • 1 lžíce oleje
  • 100 ml rostlinného oleje
  • sklenice švestkových povidel (nebo vaše oblíbená náplň)

Na servis

  • mletý mák (nebo kakao nebo hrudkový tvaroh)
  • moučkový cukr
  • přepuštěné máslo
  • borůvkový kompot

Postup

Do misky rozdrolím droždí, přidám lžíci mouky, lžičku cukru, zaliji 100 ml vlažného mléka (minimálně v pokojové teplotě) a nechám vzejít kvásek na teplém místě, až zdvojnásobí svůj objem. Zabere to asi 10 minut.

V míse od robotu smíchám obě mouky, přidám prášek do pečiva, špetku soli, cukr a vejce a přiliji vzešlý kvásek i zbývající mléko. Vše nechám v robotu hnětacím hákem dobře promíchat a zpracovat cca 20 - 30 minut. Pravdaže se dá těsto propojit i ručně, zabere to více síly a energie a hnětu tak dlouho, dokud se těsto nepřestane lepit. Jakmile má těsto hladkou nelepivou strukturu, odstavím z robotu, jemně popráším polohrubou moukou, přikryji čistou kuchyňskou utěrkou a nechám na teplém místě nebo ve speciálním programu parní trouby MIELE nakynout. Těsto bude kynout 30 minut, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Připravím si děrovaný plech na napařování a ten si vymažu rostlinným olejem.

Vykynuté těsto válečkem rozválím na moukou poprášené ploše na plát s tloušťkou přibližně 0,5 cm a nakrájím ho cukrářskou stěrkou nebo nožem na stejně velké čtverce (přibližní rozměr 7 x 7 cm). Doprostřed každého dám vrchovanou lžíci povidel (nebo jiné náplně) a uzavřu tak, že přeložím protilehlé cípy čtverce a prstami zpracuji spojení. Každou buchtu otočím spojem dolů a jemně zaválím na pomoučené ploše. Spoje se tak zapracují do buchty.

Každou buchtu přenesu na děrovaný, olejem vymazaný, plech a dodržím rozestup připližně 10 cm mezi buchtami. Buchtami naplněný plech přikryji čistou kuchyňskou utěrkou a nechám opět, na teplém místě nebo na speciálním programu v parní troubě MIELE, nakynout asi 20 minut.

Po nakynutí buchet přepnu program parní trouby na pečení s párou s nastavenou teplotou na 100 °C a nechám napařovat přibližně 10 minut. Pokud nemám parní troubu, co je velká škoda, buchty potřu ze stran rostlinným olejem, aby se mi nepřilepily a po 3 - 4 kusech je položím na napařovací vějířek do hrnce s vařící vodou na přibližně 10 minut.

Buchty nejdříve zaliji propuštěným máslem a pak posypu mletým mákem a zasypu moučkovým cukrem. Podávám s ohřátými kompotovanými borůvkami.

NACO SI DÁVAT POZOR?

  • všechny suroviny, které se přidávají do těsta, by měly mít stejnou teplotu (to platí všeobecně pro jakékoliv pečení),
  • mouka se prosívá přes síto, aby se provzdušnila a droždí lépe nakynulo (ale taky nato někdy zapomenu :o),
  • kvalita mouky pro jakékoliv kynuté těsto je zásadní a každá mouka obsahuje jiný poměr lepku, tedy i jinak absorbuje vlhkost. Chce to více pokusů, až si najdete tu pravou.
  • přidání cukru do kynutého těsta má svůj důvod - pomáhá kynutí, během kterého vyživuje kvasinky. Při správném poměru a čase kynutí pak v těstě sladkost z cukru nezůstává. Případná sladká chuť pečiva, které by sladké nemělo být, je způsobena nedostatečným kynutím, kdy kvasinky nestihly cukr zcela spořádat.
  • hnětení je pro kynuté těsto taky důležité a mělo by zabrat dobu přibližně 10 minut, během které se v hněteném těstě tvoří lepek. Ten drží těsto pohromadě a pomáha kynutí (tedy nabytí na objemu).
  • teplota během kynutí je alfa-omega a měla by se pohybovat kolem 30 - 35 °C, kdy se nejlépe daří kvasinkám. Při nižší teplotě, tedy pokojové, kynutí zabere více času a proto se v receptech s kynutými těsty uvádějí vždy přibližné časy. Při teplotě více než 35 °C dochází tzv spaření těsta a kynutí se přeruší, protože se kvasinky přestanou množit. Proto si opravdu dávejte pozor a při použití pečící trouby na proces kynutí si hlídejte teplotu teploměrem nebo nebo použijte automatický program na kynutí. Třeba pečící trouby Miele mají tento speciální program ve výbavě a já jej ráda využívám.
  • čerstvé droždí je čerstvé jenom 14 dnů a to při skladování v lednici. Neskladujte jej déle! Když víte, že čerstvé droždí po nákupu do 2 týdnů neupotřebíte, zamrazte jej uschované v uzavíratelné potravinové dóze. Před spotřebou ho nechte 24 hodin v lednici rozmrazit a další den spotřebujte.
  • droždí se aktivuje v teplé vodě nebo v teplém mléce s lžící krystalového cukru. Teplota tekutiny nesmí přesáhnout 35°C.
  • čerstvé droždí se dá nahradit instantním (sušeným) a to v poměru: 2,5 gramu čerstvého droždí = 1 gram sušeného droždí.
  • dobře vykynuté těsto by mělo být lesklé, hladké a nemělo by se lepit na mísu nebo vál.
  • jestli je těsto správně vykynuté poznám tak, že do něj prstem zatlačím důlek, který se zvolna vyrovnává. Málo vykynuté těsto pruží rychle zpět a překynuté zanechá důlek ve stejném tvaru. Když se to stane, stačí těsto opět propracovat a nechat 10 - 15 minut opět kynout.
  • každý dotyk a práce s těstem vyžaduje následné dokynutí, takže když jej vytvarujete do buchet, rohlíků či jiných tvarů, před pečením je nechte 20-30 minut dokynout.

Co by se vám mohlo hodit?

5
17x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
L Avatar autora | 28.1.2024
Vynikajici Kristino, knedliky mi a pro navstevu udelal tatka, cela rodina byla spokojena, jen to bylo bez vanilkoveho krému, což je škoda.Taky jsem si pri lyzovacce v Alpach davala germknödel. At se ti dari
5
D Avatar autora | 20.7.2023
Povedly se dokonale, takhle se mi kynuté těsto už dlouho nepovedlo, navíc je recept celkem jednoduchý a velmi dobře popsaný. Chutnaly skvěle. Plnila jsem višněmi.
5
B Avatar autora | 27.8.2022
Dobrý den, moc děkuji za recept. Knedlíky byly naprosto fantastické. Jako obláček.
5
J Avatar autora | 19.8.2022
Skvěle popsaný recept a videem. Moc děkuji, Týnko!
5
Avatar autora | 26.7.2022
Kristy, díky za všechny recepty. Ještě se mi nestalo, že bych u tebe sáhla vedle a tyto knedlíky byly famózní. Často o tobě vykládám dětem, jsi opravdový vzor.
5
Avatar autora | 22.7.2022
Mňam!
5
BF Avatar autora | 3.6.2022
No jo, ale jak postupovat, když nemám parní troubu Miele a ty tvoje knedlíky vypadají famozně. Taky bych takové chtěla udělat. Díky...
K Avatar autora Kristína (Administrátor) 3.6.2022
Napařit buchty můžete i nad vodní lázni s pomocí pařáku (takový vějířek z nerezu). https://www.madebykristina.cz/pomucky-do-kuchyne/nerezovy-paracek/
5
Avatar autora | 11.4.2022
Tak tento recept na knedlíky mi konečně vyšel a mám radost, že jsem ho u tebe objevila. Děkuji a držím ti Kristýnko palce!
5
Avatar autora | 2.4.2022
Knedlíky jsem dělala podle tvého receptu a byly famózní.
Zpět do obchodu