#Bramboráky
Kategorie: | Recepty |
---|
#Bramboráky
BRAMBORÁKY známe všichni a každý je doma děláme trochu jinak. My je máme raději tenčí, po krajích křupavější a podávané s něčím kyselým, jako je kysané zelí nebo okurky. Bramboráky si nedáváme každý den, ani každý týden, dokonce ani každý měsíc. Ale když je na ně chuť, mizí kosmickou rychlostí.

Suroviny
Na 10 - 12 bramboráků
- 1 kg brambor
- 50 g hladké mouky
- 50 g a více polohrubé mouky
- 1 vejce
- pepř (čerstvě namletý)
- hrst sušené majoránky
- sůl
- 2 - 3 stroužky česneku
- v případě potřeby mléko
- rostlinný olej na smažení
Na servis
- kysané domáce zelí
Postup
Omyté brambory zbavím slupek a 2/3 množství nastrouhám na hrubém struhadle, 1/3 na tenčím. Brambory vymačkám, abych je zbavila přebytečné vody. Přidám celé vajíčko, mletý pepř, majoránku, rozmačkané stroužky česneku a sůl. Přimíchám mouku a nechám chvíli odstát, brambory pustí více vody. Pokud bude směs řídká, přisypu trochu polohrubé mouky. Celou směs dochutím dle sebe a vše dobře promíchám.
Na pánvi rozehřeji olej a pomocí velké lžíce nebo naběračky vytvaruji z bramborového těsta placku, kterou opeču rovnoměrně z obou stran dozlatova. První ochutnám a dle potřeby směs dochutím (dochucuji ji vždy!). Pokud by byla první placka příliš moučná a tuhá, přiliji do směsi mléko, promíchám a dál testuji. Pak už ale nevečeřím :).
Po opečení každou bramborovou placku přendám na předem připravený talíř vystlaný papírovým ubrouskem, který z bramboráku vysaje přebytečný tuk. Hotové bramboráky podávám ještě teplé, nejlépe s kysaným zelím nebo jako přílohu k masu.