#Boží milosti (fánky)
Kategorie: | Recepty |
---|
#Boží milosti (fánky)
Na Velikonoce je zvykem udělat BOŽÍ MILOSTI, nebo-li FÁNKY, jak jim doma říkáme. Toto smažené těsto má dlouhou tradici a o Velikonocích se rozdává koledníkům. Jednodušší recept už ani být nemůže. Zvládne ho i dítě :)
Suroviny
Na spoustu kousků
- 1 zakysaná smetana nebo 1 bílý jogurt (200 ml)
- 2 vejce
- 2 vanilkové cukry
- pomerančová kůra
- špetka soli
- 300 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku
- a nic nepokazíte 2 lžícemi rumu
- rostlinný olej na smažení
Na dochucení
- moučkový cukr na obalení
Postup
Ve větší míse si rozmíchám smetanu s celými vajíčky a přidám mouku smíchanou s lžičkou kypřicího prášku. Do směsi nastrouhám kůru z půlky pomeranče a přidám jeden vanilkový cukr a když mám po ruce rum :o), přidám i 2 polévkové lžíce rumu. Směs nechám důkladně promíchat v robotu, případně ručně promíchám na válu. Těsto by mělo mít vhodnou konzistenci na vyválení válečkem. Pokud je moc řídké, opatrně přidám více mouky. Doporučuji těsto nechat na chvíli uležet v lednici, při smažení nebude sát tolik tuku.
Na pomoučněném válu těsto vyválím do tloušťky cca 0,3 cm a pomocí zubatého kolečka na krájení, případně nožem, vykrájím tvar připomínající kosočtverce. Na každém udělám na středu dva další řezy.
V hluboké pánvi nechám rozehřát olej a když je horký, začnu v něm po jednom smažit fánky. Dávám pozor, aby jednotlivé kousky nebyly před smažením moc pomoučněné, mouka by se totiž připalovala na oleji. Smažím velice krátce z obou stran a nechám překapat v sítku od zbytečného oleje.
Každý kousek (ještě teplý) obalím v misce, ve které mám směs moučkového a vanilkového cukru. Každou jednu fánku oklepu od zbytečného cukru, který se nepřichytil a servíruju ve větší míse nebo na podnosu.