#BLINTZ palačinky
Kategorie: | Recepty |
---|
#BLINTZ palačinky
Neznám nikoho, kdo by neměl rád palačinky. Sama je mám na seznamu svých nejoblíbenějších jídel z dětství. Připravila jsem pro vás tradiční židovský recept na opečené palačinky nazývaný BLINTZ, kterým můžete doma všechny překvapit třeba ke Dni dětí :)
Suroviny
Na palačinkové těsto (12-15 palačinek)
Na tvarohovou náplň
- 500 g farmářského plnotučného tvarohu
- 4 vrchovaté lžíce sýru Philadelphie
- 2 žloutky
- 4 lžíce moučkového cukru
- kůra z 1/2 citronu
Na borůvkovou omáčku
- 350 g mražených borůvek
- 125 g čerstvých kanadských borůvek
- 2 lžíce cukru krupice
Na smažení
- máslo, nejlépe přepuštěné máslo (ghí)
Postup
Ve větší míse smíchám metličkou všechny ingredience do hladkého palačinkového těsta tak, aby v něm nebyly žádné hrudky.
Rozehřeji palačinkovou pánev (je mělká a rovná), s pomocí mašlovačky ji jemně potřu rostlinným olejem a do středu vliju necelou jednu naběračku těsta, které krouživými pohyby rozprostřu po celé ploše pánve. Nechám opéct z jedné strany a když jde bez problémů odlepit od pánve, otočím. Hotovou palačinku přenesu na talíř a pokračuji dál, dokud nespotřebuji celou dávku palačinkového těsta.
Připravím si náplň a v misce smíchám tvaroh, sýr, žloutky, cukr a nastrouhanou kůru z půlky citronu.
Do hotových palačinek dám vždy 1 vrchovatou lžíci tvarohové náplně, složím boční strany palačinky směrem ke středu a zamotám.
Do rendlíku dám mražené borůvky s cukrem a nechám společně provařit. Na závěr stáhnu z ohně a přimíchám čerstvé kanadské borůvky, které nechám v omáčce už jen prohřát.
Potom na pánvi rozehřeji přepuštěné máslo, zamotané palačinky pomalu opeču ze všech stran dozlatova, přenesu do zapékací mísy a dám do předem vyhřáté trouby na 160 °C. Nechám zapéct přibližně 10 minut.
Podávám s borůvkovou omáčkou a jemně zasypu moučkovým cukrem.