#Bílková roláda s jahodami
Kategorie: | Recepty |
---|
#Bílková roláda s jahodami
Na začátku každého léta sbíráme na samosběru jahody. Dělám z nich marmeládu, kterou si pak v zimě rádi dáváme k snídani. Ale když už ty čerstvé české jahody máme doma, připravila jsem z nich i lehký letní dezert - ROLÁDU z bílků. Není to žádná věda, chce to jenom trochu zručnosti při rolování.
Suroviny
Na roládu
- 5 vaječných bílků
- 170 g cukru krystal
- 1 lžička kukuřičného škrobu (maizena)
- 1 lžička bílého vinného octu
Na krém
- 250 ml mascarpone
- 250 ml smetany ke šlehání
- vanilkový lusk (nebo vanilkový cukr)
- cukr na dochucení (nebo agáve sirup)
- jahody a maliny
Postup
Začnu tím, že si připravím jednoduchý krém na naplnění. Ze smetany vyšlehám tuhou šlehačku, do které po lžících přidám mascarpone, semínka z vanilkového lusku (když nemám, použiju extrakt nebo vanilkový cukr) a dochutím cukrem nebo sirupem (já používám čekankový nebo agáve). Nepřeslazuju, těsto je samo o sobě sladké a chci docílit toho, aby v roládě vynikla chuť čerstvých jahod a malin. Krém nechám po dobu pečení v lednici vystydnout.
Připravím si těsto. Bílky vyšlehám do tuhého sněhu a když mám jistotu, že je opravdu tuhý, začnu postupně zašlehávat cukr, díky kterému bude sníh krásně lesklý. Na závěr zašlehám do sněhu lžičku škrobu a vinného octu. Díky tomu zůstane těsto uvnitř měkké a krásně vláčné.
Plech (rozměr 30 x 40 cm) si vyložím pečicím papírem a pomocí stěrky na něj rozetřu a rovnoměrně uhladím sněhové těsto. Dám péct do předem vyhřáté trouby na 150 °C na přibližně 45 minut. Hotové těsto by mělo být pevné na dotek.
Po upečení nechám chvíli, max 5 minut, nepřikryté vychladnout (po delší době začne praskat). Pak si vezmu čistý pečicí papír, který si zlehka posypu moučkovým cukrem a překlopím na něj upečené těsto. Z druhé strany odloupnu papír, na kterým jsem korpus pekla a rovnoměrně navrstvím vychlazený vanilkový krém. Omyté jahody a maliny nakrájím na menší části a naskládám je do krému. Pomocí papíru roládu pevně zaroluju a odložím do lednice na pár hodin, nejlépe přes celou noc.
Před podáváním jemně posypu moučkovým cukrem, nakrájím na plátky a servíruju s čerstvým ovocem. Doporučuju před každým řezem namočit nůž do horké vody, aby se roláda lépe krájela.