#Bezová marmeláda, sirup a ocet
Kategorie: | Recepty |
---|
#Bezová marmeláda, sirup, ocet a čaj
Bez černý, lidově bezinka, je snad naše nejstarší léčivá bylina, ze které se využívají listy, květy i plody. Má celé spektrum léčivých účinků. Bezový keř najdete opravdu všude ve svém okolí a máte tak lék na rýmu, ledviny, pocení a nervy na dosah ruky a úplně zdarma. Květy černého bezu se sbírají ve slunných dnech, kdy obsahují co nejvíce pylu, který jim dává tu charakteristickou vůni. Sbírají se jen květy, jejichž prostředky jsou ještě uzavřené a neměly by obsahovat uschlé části. Na sběr si rozhodně vezměte košík nebo látkovou tašku, aby se vám květy nezapařily v igelitce. A co s voňavými bezovými květy? Mám pro vás pár bezových receptů!
Suroviny
Na bezový sirup
- 1 l vody
- 15-20 čerstvých květů bezu černého
- 1 kg cukru krystal
- 1 citron v bio kvalitě (bez chemického postřiku)
- šťáva z 1 citronu
- 2 lžíce kyseliny citronové
Na marmeládu z bezových květů
- 15-20 čerstvých květů bezu černého
- 1 l kvalitního bio jablečného džusu (100%)
- 2 jablka
- 1 citron v bio kvalitě (bez chemického postřiku)
- šťáva z 1 citronu
- 350 g želírovacího cukru 2:1
- 2 lžičky kyseliny citronové
- 1 vanilkový lusk
Na bezový ocet
- 300 ml vinného bílého octa (může být i jablečný)
- 10-15 čerstvých květů bezu černého
Na čaj ze sušených bezových květů
- čerstvě natrhané květy bezu černého
Postup
BEZOVÝ SIRUP
V seznamu surovin uvádím poměr na 1 litr sirupu, proto v případě přípravy většího množství poměry navýším.
Nejdříve si převařím vodu a nechám ji vystydnout. Čerstvě natrhané bezové květy neopláchuji, abych z nich neomyla všechen pyl. Ten je nositelem jejich aroma a proto květy stříhám a zbavuji stonků, na kterých jsou nejčastěji různý broučci.
Do většího hrnce pomocí kuchyňských nůžek nastříhám jenom květenství, které tímto způsobem zbavím stonek. Přidám na kolečka nakrájený citron v BIO kvalitě. Když mám k dispozici jenom chemicky ošetřený citron, zbavím ho kůry. Zaliji vychlazenou převařenou vodou, přikryju hrnec poklicí a dám do lednice na minimálně 12, nejlépe 24 hodin.
Po louhování šťávu pomocí jemného cedníku nebo plátýnka scedím a dám vařit. Přidám cukr, kyselinu citronovou, šťávu z citronu a vařečkou pořádně promíchám, než se cukr zcela rozpustí. Přivedu k varu, chvíli povařím a ihned plním do láhví. Láhve by měly být dokonale čisté a to docílím jejich propláchnutím vroucí vodou, nebo vymytím alkoholem (třeba domácí slivovice). Láhev naplním šťávou a na povrch sirupu nakapu pár kapek alkoholu, abych měla jistotu, že nepřežijí žádné bakterie. Plné láhve na přibližně 10 minut obrátím dnem vzhůru nebo položím, zátka láhve se horkem zakonzervuje. Pak nechám vystydnout a uskladním na tmavém a chladném místě. Láhve se sirupem kontroluji a zjišťuji, jestli se na jejich povrchu nevytvořila plíseň. Takový obsah musím celý vylít.
Šťávu ocením zejména v letních měsících a podávám ji s kostkami ledu a čerstvými lístky meduňky nebo máty. Bezovou šťávu můžu také nalít do tvořítka na led spolu s lístky meduňky nebo máty a zamrazit. Pak stačí dát kostku bezového ledu do sklenky a zalít perlivou vodou a máte skvělou chlazenou limonádu.
BEZOVÁ MARMELÁDA
V seznamu surovin uvádím poměr na 1 litr marmelády, proto v případě přípravy většího množství poměry navýším. Vycházím z objemu jablečného džusu.
Čerstvě natrhané bezové květy pomocí kuchyňských nůžek nastříhám do většího hrnce. Zachovávám jenom květenství a zbavuji se stříháním stonek. Citron v BIO kvalitě (bez chemického ošetření) opláchnu a nakrájím na kolečka, která vložím do hrnce ke květům. Vše zaliju 100% jablečným džusem a šťávou z citronu. Hrnec přikryju poklicí a takto nechám louhovat minimálně 24, ideálně 48 hodin.
V den plnění marmelády do sklenek si očistím a na drobné kostičky nakrájím jablka. Na 1 litr šťávy dávám 2 jablka. V rendlíku je nechám dusit se semínky z jednoho vanilkového lusku a přes cedník podlévám šťávou z jablečného džusu s bezovými květy. Když jsou kostičky jablek měkké, odstavím a pustím se do scezení vyluhované šťávy.
Připravím si mušelínovou látku na cezení nebo jemný cedník a přeliju vylouhovanou šťávu do čistého většího hrnce. Šťávu dám vařit a během zahřívání do ní přidám vařené kostičky z jablek, želírovací cukr (na 1 litr šťávy dávám 350 g želírovacího cukru) a kyselinu citronovou. Květy se nakládají do jablečné šťávy (džusu) a o to méně se ve finále marmeláda sladí cukrem.
Vše přivedu k varu a vařím přibližně 5 minut. Když se mi během vaření tvoří pěna, sesbírám ji pomocí jemné pěnovačky nebo lžící. Odebráním pěny udržím marmeládu ve výsledku čirou. Jestli je marmeláda dostatečně hustá poznám tak, že si odeberu 2-3 kávové lžičky horké marmelády a naliju je na studený talířek, který jsem dala na chvíli do mrazáku nebo do ledničky. Pokud marmeláda na talířku po chvíli ztuhne, můžu se pustit do plnění do sklenic. Pokud je marmeláda málo tuhá, přidám další lžičku kyseliny citrónové a přivedu opět k varu. Pokud to nepomůže, nezbývá mi než přidat želírovací cukr a povařit.
Uvařenou marmeládu odstavím a hned plním pomocí trychtýře do čistých sklenek, které rozestavím na vlhkou kuchyňskou utěrku. Podle rady mojí babičky mi to zaručí, že mi během plnění horkou marmeládou neprasknou. Každou sklenku ihned po naplnění uzavřu čistým, nepoškozeným víčkem, které maximálně utáhnu a sklenku obrátím dnem vzhůru. Po 5 minutách, kdy se teplem víčko zakonzervuje, sklenku otočím a nechám marmeládu vychladnout.
Bezová marmeláda je aromatická, jemně kyselá a její konzistence je rosolovitá jako želé. Skvěle se hodí na pečivo s máslem, palačinky, vafle nebo lívance, ale také jako hlavní ingredience do domácí zmrzliny. Marmeládu skladuji na tmavém chladnějším místě (ve špajzu), kde vydrží minimálně 1 rok.
BEZOVÝ OCET
Vinný bílý ocet provařím. Čerstvě natrhané bezové květy, zbavené nečistot (broučků, lístků), nůžkami nastříhám do větší uzavíratelné zavařovací nádoby. Může být i klasická zavařovací sklenka, jenom musí mít uzavíratelné víčko. Stříhám do nádoby jenom květenství, které tak zbavím stonek. Zaliju převařeným a ještě teplým octem tak, aby byly květy ponořeny. Nádobu uzavřu a nechám louhovat minimálně měsíc. Nebude vadit, když na to zapomenu i déle, ocet bude o to intenzivnější ve vůni i chuti po bezu. Po louhování přecedím přes plátýnko nebo jemný cedník a naliju do čistých láhví se zátkou. Skladuji na tmavém a chladném místě.
Bezový ocet, připravený louhováním bezových květů v jablečném nebo vínném octu, má široké využití a lze jej použít na:
- Salátové dresinky: stačí ho smíchat s olivovým olejem, medem, solí a pepřem.
- Marinády: ocet pomáhá zjemnit maso a dodá mu svěží chuť, proto lze bezový ocet použít jako základ pro marinády na maso nebo zeleninu.
- Dochucování pokrmů: přidává se do polévek, omáček nebo dušených pokrmů pro zvýraznění chuti.
- Tonikum pro zdraví: pro podporu trávení a posílení imunitního systému se pije tonikum z malého množstí bezového octa smíchaného s vodou.
- Obklady na namožené svaly nebo jako medikament při poštípání hmyzem.
ČAJ ZE SUŠENÝCH BEZOVÝCH KVĚTŮ
Čerstvě natrhaná celá květenství usuším zavěšená v trsech, nebo květy rozložím v tenké vrstvě na větší plochu, nejlépe na síto nebo plát na tmavém a stinném místě a nechám je sušit 2 až 3 týdny. Květy bezu se nesuší na slunci! Při sušení pomocí sušičky (najdete i ve funkcích trouby) by teplota sušení bezových květů neměla přesáhnout 40 °C.
Příprava čaje je brnkačka. Do konvice nasypu přibližně 2 lžíce sušených bezových květů, zaliju vroucí vodou a nechám 10 minut louhovat. Čaj ze sušených květů je močopudný, mírně projímavý, podporuje pocení a rozpouští hleny, snižuje horečku a mírní kašel.
Co by se vám mohlo hodit?
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.