#Bezlepkový oříškový dort
Kategorie: | Recepty |
---|
#Bezlepkový oříškový dort
Jde to i bez mouky! Dnes pro vás mám jednoduchý recept na KŘEHKÝ OŘÍŠKOVÝ BEZLEPKOVÝ DORT. Můžete ho obměňovat použitím různých krémů, vyhrát si se zdobením a cukr nahradit třeba sirupem z agáve. Má jedinou nevýhodu - bohužel se po něm nehubne.
Suroviny
Na korpus
- 6 bílků
- 1 lžíce maizeny (kukuřičný škrob)
- špetka soli (raději méně, než více)
- 50 g práškového cukru nebo agavé sirup
- 100 - 200 g mletých lískových ořechů (podle chuti)
- oříšková pasta z lískových ořechů (nebo kvalitní čokoláda na vaření)
Na krém
- 250 g mascarpone
- 500 ml smetany ke šlehání
- agávový sirup na oslazení nebo vaječný likér
Na dozdobení
- ovoce
- jedlé květy
Postup
Nejprve si připravím 2 plechy na pečení a vyložím je pečicím papírem. S pomocí dortové formy nebo talíře (průměr do 20 cm) obkreslím na pečicí papír 4 – 6 kruhů. Tato místa potřu máslem, aby se mi korpusy při pečení k papíru nepřilepily.
Bílky se špetičkou soli ušlehám na pevný sníh, postupně přidávám cukr a agáve sirup. Opatrně vmíchám kukuričný škrob a mleté lískové oříšky.
Předehřeju si horkovzdušnou troubu na 140°C, budu péct oba plechy najednou. Rovnoměrně nanesu hmotu do kruhů na pečicím papíru, rozetřu lžicí a nechám péct cca 35 – 40 minut. Korpusy pečlivě sleduju a pokud příliš hnědnou, snížím teplotu trouby na 130°C.
Správný stav korpusu poznám tak, že jsou okraje sušší a střed stále měkký. Tehdy je vyndám, opatrně oddělím od papíru a nechám vychladnout.
Mezitím si vyšlehám pevnou šlehačku, jemně do ní přidám a zašlehám mascarpone a cukr nebo popřípadě agáve sirup.
Začínám s vrstvením! Připravím si dortový podnos, dospod dám první korpus, jemně potřu oříškovou pastou (nutellou nebo ve vodní lázni rozpustěnou čokoládou) a nanesu přiměřené množství mascarponové šlehačky. Díky čokoládovému nátěru se šlehačka do korpusů nevsákne a nehrozí tak, že by se rozpadly.
Vrstvení na dortu ukončím šlehačkou a ozdobím čerstvým ovocem, jedlými květy, opečenými mandlovými lupínky, posypu kakaem nebo strouhanou čokoládou. Možností, jak tento oříškový dort ozdobit, je opravdu mnoho.
Hotový dort odložím do lednice a nechám chladit, aby se vrstvy hezky propojily a dort se dal snadno krájet. Nejraději ho nechávám ztuhnout do druhého dne, ale pokud už na něj máte chuť (chápu!), postačí i 3 hodiny. Méně ale ne :-)
Co by se vám mohlo hodit?
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.