#Bezlepkový oříškový dort

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Bezlepkový oříškový dort | Kristína Nemčková
Sladké Bez lepku

bezlepkovy-dort-made-by-kristina

#Bezlepkový oříškový dort

6 - 7 60 min 2

Jde to i bez mouky! Dnes pro vás mám jednoduchý recept na KŘEHKÝ OŘÍŠKOVÝ BEZLEPKOVÝ DORT. Můžete ho obměňovat použitím různých krémů, vyhrát si se zdobením a cukr nahradit třeba sirupem z agáve. Má jedinou nevýhodu - bohužel se po něm nehubne.

Baví vás moje recepty? Podpořte jejich tvorbu dýškem v symbolické částce 55 Kč a nebo si objednejte praktickou pomůcku do kuchyně z mého e-shopu. Moc vám za podporu děkuji.
2754

Suroviny

Na korpus

  • 6 bílků
  • 1 lžíce maizeny (kukuřičný škrob)
  • špetka soli (raději méně, než více)
  • 50 g práškového cukru nebo agavé sirup
  • 100 - 200 g mletých lískových ořechů (podle chuti)
  • oříšková pasta z lískových ořechů (nebo kvalitní čokoláda na vaření)

Na krém

  • 250 g mascarpone
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • agávový sirup na oslazení nebo vaječný likér

Na dozdobení

  • ovoce
  • jedlé květy

Postup

Nejprve si připravím 2 plechy na pečení a vyložím je pečicím papírem. S pomocí dortové formy nebo talíře (průměr do 20 cm) obkreslím na pečicí papír 4 – 6 kruhů. Tato místa potřu máslem, aby se mi korpusy při pečení k papíru nepřilepily.
Bílky se špetičkou soli ušlehám na pevný sníh, postupně přidávám cukr a agáve sirup. Opatrně vmíchám kukuričný škrob a mleté lískové oříšky.

Předehřeju si horkovzdušnou troubu na 140°C, budu péct oba plechy najednou. Rovnoměrně nanesu hmotu do kruhů na pečicím papíru, rozetřu lžicí a nechám péct cca 35 – 40 minut. Korpusy pečlivě sleduju a pokud příliš hnědnou, snížím teplotu trouby na 130°C. 

Správný stav korpusu poznám tak, že jsou okraje sušší a střed stále měkký. Tehdy je vyndám, opatrně oddělím od papíru a nechám vychladnout. 

Mezitím si vyšlehám pevnou šlehačku, jemně do ní přidám a zašlehám mascarpone a cukr nebo popřípadě agáve sirup.

Začínám s vrstvením! Připravím si dortový podnos, dospod dám první korpus, jemně potřu oříškovou pastou (nutellou nebo ve vodní lázni rozpustěnou čokoládou) a nanesu přiměřené množství mascarponové šlehačky. Díky čokoládovému nátěru se šlehačka do korpusů nevsákne a nehrozí tak, že by se rozpadly. 
Vrstvení na dortu ukončím šlehačkou a ozdobím čerstvým ovocem, jedlými květy, opečenými mandlovými lupínky, posypu kakaem nebo strouhanou čokoládou. Možností, jak tento oříškový dort ozdobit, je opravdu mnoho. 

Hotový dort odložím do lednice a nechám chladit, aby se vrstvy hezky propojily a dort se dal snadno krájet. Nejraději ho nechávám ztuhnout do druhého dne, ale pokud už na něj máte chuť (chápu!), postačí i 3 hodiny. Méně ale ne :-) 

Co by se vám mohlo hodit?

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

5
5x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:
Zpět do obchodu