#Bezlaktózový malinový dort
Kategorie: | Recepty |
---|
#Bezlaktózový malinový dort
Dnes vám představím další z mých oblíbených nepečených receptů. Bude to skvělý MALINOVÝ DORT, na kterém si mohou pochutnat i ti, kteří jsou alergičtí na laktózu. I když je recept hodně jednoduchý, chlazení předem a po přípravě vám zabere další dva dny. Ale právě díky chlazený a konzistencí je tento dort velmi lehký, perfektně se hodí do horkých letních dnů.
Suroviny
Na dort
- 200 g bezlaktózových sušenek
- 80 g kokosového másla
- 5 ks (1 ks = 180 g) bezlaktózových jogurtů
- 200 ml kokosového mléka (s co největším % kokosové hmoty)
- 200 g malin
- moučkový cukr
- vanilkový cukr
- šťáva z 1/2 citronu
- 6 plátků želatiny (1 balení)
Na dozdobení
- čerstvé maliny
- lyofilizované maliny
- jedlé kytky
- zlatý (nebo stříbrný) prach
Postup
Den před přípravou dortu dám plechovku kokosového mléka do lednice a nechám ji vychladit. Dávám pozor na to, aby plechovka stála a neležela.
Druhý den obrátím plechovku dnem vzhůru, otevřu a vyleju vodu. Díky tomu mi celý kokosový krém zůstane uvnitř plechovky. Krém přendám malou stěrkou do mísy a šlehám přibližně 6 minut, než mi vznikne šlehačka, která má oproti té klasické mírně tekutější konzistenci.
V mixéru si rozmixuju sušenky s kokosovým máslem. Sušenkovou hmotu namačkám na dno dortové formy o průměru 20 cm. Dám do lednice na pár minut vychladit.
Do mixéru, nejlépe do smoothovače, naleju všechny jogurty, přidám maliny (nebo jiné ovoce jako jsou borůvky nebo jahody) a vše rozmixuju. Poté podle chuti dosladím moučkovým cukrem, okyselím citrónem, který podtrhne chuť a jemně přimíchám kokosovou šlehačku.
Připravím si podle návodu plátky želatiny. Pak do hrnce vliju trošku jogurtového krému a na mírném ohni zahřeju. Přimíchám nabobtnané želé a to vše vmíchám do zbylého krému. Krém naliju na vychlazený korpus a nechám přes noc vychladit. Podávám ozdobené čerstvým nebo nadrceným lyofilizovaným ovocem a jedlými kytičkami. Trochu třpytek neublíží žádnému dortu!