#Basque Burnt Cheesecake

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
cheesecake4
Sladké

Basque Burnt Cheesecake

#Baskický cheesecake

6 - 8 40 min 1

Basque Burnt Cheesecake pochází z baskické oblasti ve Španělsku, konkrétně z města San Sebastián. Vznikl v 90. letech v restauraci La Viña pod rukama kuchaře Santiaga Rivery, který chtěl vytvořit unikátní a snadno připravitelný dezert. Vyznačuje se tmavou, spálenou kůrkou, která mu dodává jedinečnou karamelovou příchuť, a má krémovou texturu uvnitř bez korpusu ze sušenek.

Baví vás moje recepty? Podpořte jejich tvorbu dýškem v symbolické částce 55 Kč a nebo si objednejte praktickou pomůcku do kuchyně z mého e-shopu. Moc vám za podporu děkuji.
2754

Suroviny

Na baskický cheesecake (forma 18-20 cm)

  • 450 g měkkého sýru Philladelphia
  • 160 g moučkového cukru
  • 20 g hladké mouky
  • 4 g soli
  • 150 g vajec (3 celá vejce)
  • 340 g smetany ke šlehání (min 33%)
  • semínka z 1 vanilkového lusku (nebo extrakt)

Na přípravu

  • pečící papír
  • dortovou formu

Na servis

  • jedlé třpytky (zlatý prach na zdobení)

Postup

Recept jsem napsala pro menší dortovou formu (18-20 cm), což je pro tento cheesecake přiměřená velikost. V případě, že ho chci upéct ve větší formě (24-26 cm), množství všech surovin zdvojnásobím.

Ve větší míse rozmíchám cukrářskou metličkou nejdříve měkký sýr s cukrem, poté přidám hladkou mouku, tekutou smetanu ke šlehání (nešlehanou), celá vajíčka, semínka z vanilkového lusku a špetku soli. Semínka získám podélným rozřezáním vanilkového lusku, ze kterého je ostrým nožem seškrábnu a poté opatrně na čepeli nože přenesu do mísy s těstem. Směs důkladně metličkou promíchám, až získáte hladkou konzistenci.

Připravím si dortovou formu o průměru 18-20 cm a tu vyložím dvěma vrstvami pokrčeného pečicího papíru. Zmačkaný papír má v tomto receptu své opodstatnění:

  • dodá cheesecaku charakteristický rustikální vzhled
  • zajistí, že se tekuté těsto při vysoké teplotě pečení nepřilepí k formě
  • díky vzduchovým bublinám umožňuje lepší cirkulaci vzduchu kolem cheesecaku, což přispívá k rovnoměrnému propečení a pomáhá vytvořit typickou spálenou kůrku

Hladké těsto vyliju do takto připravené formy a dám péct do předem vyhřáté trouby na 230°C po dobu 30 minut. Pokud je na konci pečení povrch cheesecaku málo spálený, pomůžu si přepnutím trouby na gril a nechám péct maximálně 1-2 minuty. 

Po upečení opatrně vyjmu pomocí kuchyňských chňapek cheesecake z trouby a neleknu se, že jeho konzistence bude působit nedopečeně a při manipulaci s formou se bude těsto třást. To je správně! Nechám ho 2-3 hodiny vychladnout při pokojové teplotě, až poté ho přemístím do lednice, kde by se měl chladnout dalších minimálně 5 hodin, nejlépe do druhého dne. Postupné chlazení je důležité dodržet, aby se mi na něm nevytvořily prasklinky, díky teplotnímu šoku a cheesecake získal hezkou krémovou konzistenci. 

Po vychlazení můžu cheesecake poprášit třpytkami jedlého zlatého prachu, což mu dodá hezký lesk. Krájím dlouhým ostrým nožem, který si před každým zakrojením očistím kuchyňským papírovým ubrouskem, abych měla hezké čisté řezy. Až poté servíruji.

 

Co by se vám mohlo hodit?

5
4x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
I Avatar autora | 19.8.2024
😊
Zpět do obchodu