#Banana Bread

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
banana bread
Sladké Bez lepku

banana_bread10

#Banana bread

 

8 - 10 50 min 1

Banana bread, čili banánový chléb, je nejvyhledávanějším receptem na chléb na internetu ve Spojených státech. Populárním se stal během Velké hospodářské krize ve 30. letech 20.století, kdy byly banány v USA levné a tak si je lidé kupovali domů ve větším množství. Bohužel se jim rychle zkazily a tak někoho napadlo upéct z nich tento chleba. Recept je super jednoduchý a jeho základní složkou jsou zralé, hnědé banány. Obsahují nejvíce přírodního cukru, který je  zdravější a těsto není nutné extra doslazovat.

 

Jdu na to

Suroviny

Na banánový koláč

  • 3 zralé banány
  • 3 vejce
  • 1 balení vanilkového cukru
  • (50 g cukr moučka)
  • 100 g másla
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky skořice
  • na špičku nože nastrouhané tonka fazole
  • 200 g mandlové mouky (hladké)
  • 1 kypřící prášek

Na dozdobení a dochucení

  • 1 zralý banán
  • oříšky
  • rozinky

Na servis

  • moučkový cukr

Postup

Do dvou samostatných misek si oddělím žloutky a bílky ze 3 vajec. Do žloutků přidám 3 zralé banány, které si předtím na velkém prkénku vidličkou rozmačkám na kaši a tu pomocí nerezové stěrky přenesu ke žloutkům. Kuchyňským mixérem s metličkami prošlehám žloutky s banány a přisypu vanilkový cukr s 30 - 50 g moučkového cukru. Se slazením jsem opatrná - když mám k dispozici opravdu přezrálé banány, které mají v sobě hodně sladkosti, těsto téměř nedoslazuji.

V malém rendlíku si nechám rozpustit 100 g másla a postupně zašlehám do banánové směsi. Pak přidám půl lžičky mleté skořice, malou špetku soli a na struhadle Microplane do směsi nastrouhám kousíček tonka fazole.  Tonka fazole, kterou najdete i na mém e-shopu, svým výrazným aroma připomíná vůni i chuť mandlí, vanilky, nugátu, karamelu a marcipánu. V každém jídle reaguje jinak a dodá dezertu výraznější chuť než vanilka. Je to tvrdá plodina, připomínající tvrdý oříšek a strouhá se na jemném struhadle (proto Microplane). Nahradit jí lze semínky vanilkového lusku - jak tonka, tak i vanilka dodává koláči vůni i chuť.

Přisypu oříškovou mouku, kterou lze nahradit hladkou moukou, smíchanou s kypřícím práškem a směs mixérem zpracuji do hladkého těsta.

V druhé misce vyšlehám bílky do tuhého sněhu, který jemně zapracuji do těsta. Do těsta lze přidat na menší kousky nasekáné oříšky a rozinky nebo kandované ovoce.

Připravím si obdélníkovou formu na pečení s rozměrem 26-28 x 10 cm, kterou vymažu máslem a pro zachování bezlepkové varianty popráším mandlovou moukou. Do formy naliju těsto, kterého zbytky z mísy dostanu silikonovou stěrkou. Formou párkrát bouchnu o podložku, aby se těsto rovnoměrně rozleželo do všech stran a koutů formy. Oloupu si čtvrtý banán, který podélně ostrým nožem rozříznu. Půlky banánu položím na těsto řezem dolů, zasypu drcenými oříšky a formu dám péct do předehřáté trouby na 180 °C na přibližně 40 - 45 minut. Zda je banana bread upečen zkontroluji pomocí špejle, kterou píchnu do středu korpusu a vytáhnu. Když se těsto nelepí a není řídké, mám hotovo. V opačném případě peču déle. Na vytáhnutí upečeného koláče z trouby použiju kuchyňské chňapky s teflonem.

Upečený banana bread nechám vystydnout, pak vyklopím z formy. Přeložím na podnos, jemně posypu moučkovým cukrem a nakrájený na plátky servíruji.

NĚCO NAVÍC ...

  • v originálním americkém receptu se vajíčka nedělí na žloutky a bílky. Já zjistila, že je koláč mnohem vláčnější, když se do něj zapracuje bílkový sníh,
  • správné dochucení cukrem je v tomto receptu "oříšek". Přezrálé banány obsahují více přírodního cukru, který se pečením ještě více uvolní a banana bread bude dostatečně sladký. Když ale použijete klasické žluto-zelené banány, které do tohoto receptu nepatří, ale známe se ..., tak tyto tolik cukru neobsahují a těsto se musí osladit moučkovým cukrem,
  • banana bread lze udělat z lísko-oříškové, mandlové, pistáciové mouky a tím připravit bezlepkovou variantu, ale mouku lze použít i klasickou hladkou mouku,
  • nelekněte se, pečení banánového chlebu zabere vždy jinak dlouhý čas a nevyndávejte ho z trouby bez kontroly jeho propečení pomocí špejle. Počítejte, že pečení zabere minimálně 40 minut a po této době jej v pravidelných intervalech kontroluji a vytáhnu až v momentu, kdy se těsto nepřichytí na špejli,
  • koláč je vláčný hned po upečení, ale vláčnost si udrží i po další dny a podle mého názoru odležený chutná mnohem lépe. 

Co by se vám mohlo hodit?

5
15x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
M Avatar autora | 16.9.2024
Tenhle banánový chléb má vždy úspěch, avšak mám jednu velkou výhradu k pečení. V receptu se uvádí péci na 180 stupňů 40-45 minut. Já peču vždy minimálně hodinu (klidně i hodinu a čtvrt) a někdy i na 190, ale chlebíček JE STÁLE UVNITŘ MAZLAVÝ A MOKRÝ! Pekla jsem ho už 4x a vždy je to stejné.:( Někdy jsou mokré pouze kusy v těstě, někdy je mazlavý odshora až dolů.:( Tak nevím, co dělám špatně?
5
M Avatar autora | 22.4.2024
Banana bread je výborný, ale po upečení mi hodně splasknul. Je nějaký důvod, proč se to stalo?
5
M Avatar autora | 30.3.2024
Jednoduchá příprava a skvělá chuť
5
K Avatar autora | 26.11.2023
fantastický!!!!
5
L Avatar autora | 28.3.2023
Pekla jsem a do těsta jsem navíc přidala drcené pekanové ořechy. Byl vynikající a vlhký. Neměl chybu. Moc děkuji za recept a inspiraci. Pekla jsem už také buchty a šneky. Vše se povedlo na jedničku.
5
Avatar autora | 24.3.2023
Skvělý recept, děkujeme
5
VB Avatar autora | 24.3.2023
Dělám i banánovou bábovku. Tohle na první dojem vypadá báječně. Moc děkuji za recept. Přeji krásné postní dny. 😊💝🙏

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:
Zpět do obchodu