#Banana Bread
Kategorie: | Recepty |
---|
#Banana bread
Banana bread, čili banánový chléb, je nejvyhledávanějším receptem na chléb na internetu ve Spojených státech. Populárním se stal během Velké hospodářské krize ve 30. letech 20.století, kdy byly banány v USA levné a tak si je lidé kupovali domů ve větším množství. Bohužel se jim rychle zkazily a tak někoho napadlo upéct z nich tento chleba. Recept je super jednoduchý a jeho základní složkou jsou zralé, hnědé banány. Obsahují nejvíce přírodního cukru, který je zdravější a těsto není nutné extra doslazovat.
Suroviny
Na banánový koláč
- 3 zralé banány
- 3 vejce
- 1 balení vanilkového cukru
- (50 g cukr moučka)
- 100 g másla
- špetka soli
- 1/2 lžičky skořice
- na špičku nože nastrouhané tonka fazole
- 200 g mandlové mouky (hladké)
- 1 kypřící prášek
Na dozdobení a dochucení
- 1 zralý banán
- oříšky
- rozinky
Na servis
- moučkový cukr
Postup
Do dvou samostatných misek si oddělím žloutky a bílky ze 3 vajec. Do žloutků přidám 3 zralé banány, které si předtím na velkém prkénku vidličkou rozmačkám na kaši a tu pomocí nerezové stěrky přenesu ke žloutkům. Kuchyňským mixérem s metličkami prošlehám žloutky s banány a přisypu vanilkový cukr s 30 - 50 g moučkového cukru. Se slazením jsem opatrná - když mám k dispozici opravdu přezrálé banány, které mají v sobě hodně sladkosti, těsto téměř nedoslazuji.
V malém rendlíku si nechám rozpustit 100 g másla a postupně zašlehám do banánové směsi. Pak přidám půl lžičky mleté skořice, malou špetku soli a na struhadle Microplane do směsi nastrouhám kousíček tonka fazole. Tonka fazole, kterou najdete i na mém e-shopu, svým výrazným aroma připomíná vůni i chuť mandlí, vanilky, nugátu, karamelu a marcipánu. V každém jídle reaguje jinak a dodá dezertu výraznější chuť než vanilka. Je to tvrdá plodina, připomínající tvrdý oříšek a strouhá se na jemném struhadle (proto Microplane). Nahradit jí lze semínky vanilkového lusku - jak tonka, tak i vanilka dodává koláči vůni i chuť.
Přisypu oříškovou mouku, kterou lze nahradit hladkou moukou, smíchanou s kypřícím práškem a směs mixérem zpracuji do hladkého těsta.
V druhé misce vyšlehám bílky do tuhého sněhu, který jemně zapracuji do těsta. Do těsta lze přidat na menší kousky nasekáné oříšky a rozinky nebo kandované ovoce.
Připravím si obdélníkovou formu na pečení s rozměrem 26-28 x 10 cm, kterou vymažu máslem a pro zachování bezlepkové varianty popráším mandlovou moukou. Do formy naliju těsto, kterého zbytky z mísy dostanu silikonovou stěrkou. Formou párkrát bouchnu o podložku, aby se těsto rovnoměrně rozleželo do všech stran a koutů formy. Oloupu si čtvrtý banán, který podélně ostrým nožem rozříznu. Půlky banánu položím na těsto řezem dolů, zasypu drcenými oříšky a formu dám péct do předehřáté trouby na 180 °C na přibližně 40 - 45 minut. Zda je banana bread upečen zkontroluji pomocí špejle, kterou píchnu do středu korpusu a vytáhnu. Když se těsto nelepí a není řídké, mám hotovo. V opačném případě peču déle. Na vytáhnutí upečeného koláče z trouby použiju kuchyňské chňapky s teflonem.
Upečený banana bread nechám vystydnout, pak vyklopím z formy. Přeložím na podnos, jemně posypu moučkovým cukrem a nakrájený na plátky servíruji.
NĚCO NAVÍC ...
- v originálním americkém receptu se vajíčka nedělí na žloutky a bílky. Já zjistila, že je koláč mnohem vláčnější, když se do něj zapracuje bílkový sníh,
-
správné dochucení cukrem je v tomto receptu "oříšek". Přezrálé banány obsahují více přírodního cukru, který se pečením ještě více uvolní a banana bread bude dostatečně sladký. Když ale použijete klasické žluto-zelené banány, které do tohoto receptu nepatří, ale známe se ..., tak tyto tolik cukru neobsahují a těsto se musí osladit moučkovým cukrem,
- banana bread lze udělat z lísko-oříškové, mandlové, pistáciové mouky a tím připravit bezlepkovou variantu, ale mouku lze použít i klasickou hladkou mouku,
- nelekněte se, pečení banánového chlebu zabere vždy jinak dlouhý čas a nevyndávejte ho z trouby bez kontroly jeho propečení pomocí špejle. Počítejte, že pečení zabere minimálně 40 minut a po této době jej v pravidelných intervalech kontroluji a vytáhnu až v momentu, kdy se těsto nepřichytí na špejli,
- koláč je vláčný hned po upečení, ale vláčnost si udrží i po další dny a podle mého názoru odležený chutná mnohem lépe.
Co by se vám mohlo hodit?
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.