#Bábovka
Kategorie: | Recepty |
---|
#Bábovka
Základní recept na bábovku, který zvládne i malé dítě. Není na něm co zkazit. Recept lze dokonce využít i pro jiné koláče nebo dortové korpusy, ve kterých bych doporučila mouku nakombinovat (poměr uvádím v tipech pod receptem).
Suroviny
Na bábovkové těsto
- 4 vejce
- 200 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 1 balení kypřícího prášku
- 100 ml slunečnicového oleje
- 100 ml mléka
- 1 balení vanilkového cukru
Na dochucení (výběr je na vás)
- 2-3 lžíce holandského kakaa
- rozinky nebo oříšky podle chuti
- kůra z citronu nebo pomeranče
Na servis
- moučkový cukr
- hezký podnos na servírování
Postup
Do dvou misek si rozdělím žloutky a bílky, které na chvíli odložím stranou.
Do žloutků přidám 150 g moučkového cukru a vyšlehám do pěny. Pak přiliju 100 ml oleje a 100 ml mléka a vše metličkou nebo mixérem důkladně promíchám. Přidám 200 g hladké mouky smíchané s kypřícím práškem a vyšlehám do hladkého, tekutého těsta.
V druhé misce šlehačem vyšlehám bílky do tuhého sněhu a pomocí silikonové stěrky sníh jemně zapracuji do žloutkového těsta. Tímto mám připraveno základní bábovkové těsto.
Když se mi chce experimentovat a těsto více dochutit, naložím na pár minut rozinky do pomerančového likéru (Grand Marnier) a do těsta pomocí Microplane struhadla nastrouhám kůru z jednoho pomeranče nebo citronu. Vše stěrkou promíchám a přidám i naložené rozinky. Když mi do těsta ukápne i alkohol z naložení, nic se neděje, naopak.
Připravím si bábovkovou formu, kterou důkladně vymažu máslem a vysypu po celé vnitřní ploše hrubou moukou. Větší část těsta (2/3) naliji do formy a do zbývající části (1/3) přimíchám 2-3 lžíce kakaa. Kakaové těsto opatrně doliju do bábovkové formy k vanilkovému těstu a dám péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C na přibližně 25-30 minut. Jestli je bábovka upečená zjistím pomocí špejle, kterou po 25 minutách píchnu do bábovky. Když těsto není řídké a nelepí se na špejli, mám hotovo a bábovku pomocí kuchyňských chňapek vyndám z trouby.
Bábovku po upečení nechám ve formě vystydnout a až pak vyklopím. Kdybych se unáhlila s vyklopením, bábovka by díky "teplotnímu šoku" neudržela svůj tvar a mohla by propadnout. A to nechci!
Vychlazenou bábovku přenesu na dortový podnos, jemně popráším moučkovým cukrem a podávám. Skvěle chutná se šálkem kávy nebo čaje.