#Baba Ganoush (lilkový dip)
Kategorie: | Recepty |
---|
#Lilkový dip Baba Ganoush
Arabský recept na dip z pečených lilků sahá téměř do 13. století. Název Baba Ganoush ve volném překladu znamená "hýčkaný nebo rozmazlený táta". Říká se, že ho vytvořila dcera pro svého starého bezzubého otce (arabsky baba = otec). Jídlo mu vždy před podáváním rozmačkala vidličkou, aby jej mohl sníst. Jednou na ohni upekla celý lilek a ten rozmačkala, přimíchala do něj olivový olej, sezamovou pastu tahini a citronovou šťávu. Chutě, které mal její otec rád. Skvělá pochoutka i pro ty, kteří nedůvěřují lilku a mají všechny zuby :). Podává se s pita chlebem, kyselými okurkami, zeleninou, oříšky, petrželovou natí nebo koriandrem a granátovým jablkem.
Suroviny
Na Baba Ganoush
- 3 celé větší lilky
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 palice česneku
- 1/2 lžičky římského kmínu
- 2 lžíce sezamové pasty tahini
- 2 - 3 lžíce panenského olivového oleje
- sůl
- kampotský pepř
- petrželová nať
- 2 - 3 lžíce bílého krémového jogurtu (nejlépe řecký)
Na dochucení (výběr je na vás)
- chilli
- lístky čerstvého koriandru (petrželové natě)
- sušená rajčata
- jádra granátového jablka
- pistácie, piniové oříšky nebo sezam
- lžíce olivového oleje
- lžíce bílého jogurtu
Na servis (na výběr)
- pita chleba
- tortilla
Postup
Celé lilky si omyji a každý lilek přes slupku na pár místech propíchám vidličkou. Vložím je do hlubokého plechu vyložený pečícím papírem a dám péct do předem ohřáté trouby na 220°C na přibližně 35 - 40 minut. Ideální je péct lilky i na venkovním grilu. Peču je do doby, až je jejich dužina uvnitř měkká, což ověřím třeba propíchnutím vidličkou. Během pečení lilky minimálně jednou otočím, abych docílila rovnoměrného propečení. Po upečení lilky slehnou a jejich povrch se nakrabatí.
Palici česneku zbavím jenom vrchních slupek, ale neočistím ji celou. Nožem odříznu špičku tak, aby všechny stroužky zůstali ve slupce a držely pohromadě. Celou palici česneku položím na kus alobalu, zakápnu olivovým olejem, jemně posolím a zabalím. Takto zabalený česnek vložím do plechu k lilku na poslední půlhodinu pečení.
Upečené lilky vytáhnu z trouby a nechám chvíli vychladnout. Pak si je po jednom přenesu na krájecí prkénko, nožem odříznu stopku a od toho místa řezu sloupnu slupku. Když je lilek ještě příliš teplý, pomůžu si pinzetou. Zůstane mi dužina, kterou vidličkou rozmačkám na kaši a kuchařskou stěrkou (kartou) ji přenesu do připravené misky, ve které budu lilkovou směs míchat. K lilkové dužině přidám i upečený česnek a to tak, že jej tahem prstů vytlačím z palice a dbám nato, aby mi do směsi neupadl kousek slupky. Česnek pečením získá příjemně nasládlou chuť a pro tento recept se nehodí použití čerstvého česneku.
Do směsi přidám šťávu z půlky citronu (pro dochucení budu možná potřebovat i více), 2 lžíce tahini pasty, 2 - 3 lžíce panenského olivového oleje, 1/2 lžičky čerstvě nadrceného římského kmínu (s jeho množstvím opatrně, je dost aromatický a ne každý jej má rád), sůl, čerstvě namletý kampotský pepř a vše jemně kuchařskou stěrkou promíchám. Chci zachovat konzistenci s přiznáním kousků lilkové dužiny a proto tuto směs nemixuji.
Na závěr do směsi přimíchám 1 - 2 lžíce bílého krémového jogurtu a najemno nasekanou čerstvou petrželovou nať nebo koriandru. Směs ochutnám a dle potřeby dochutím solí, pepřem nebo citronovou šťávou.
Baba Ganoush lžící přenesu do většího talíře s vysokým okrajem, jemně směs roztáhnu po celé ploše talíře, přidám pár lžíček jogurtu a zakápnu olivovým olejem. Pak dozdobím dalšími ingrediencemi, které volím dle zásob, co mám doma. Nejčastěji použiju na suché pánvi opečené piniové oříšky, nebo drcené ořechy jako pistácie, jádra granátového jablka, na malé kousky nakrájená sušená rajčata, chilli a neměly by chybět lístky čerstvého koriandru.
Talíř postavím doprostřed stolu, aby měl k němu každý přístup a podávám s chlebem pita nebo na trojúhelníky nakrájenou tortillou. Tyto tortillové trojúhelníky si před podáváním opeču na suché pánvi. Pomocí nich lze baba ganoush (lilkovou směs) nabírat přímo z talíře.
Co by se vám mohlo hodit?
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.