Yaxell RAN PLUS 69 Santoku malý nůž (čepel 12,5 cm)
Malý japonský kuchařský nůž YAXELL RAN PLUS SANTOKU s délkou čepele 125 mm je oblíbený zejména u žen. Je to zmenšená kopie nejoblíbenějšího nože Santoku a poslouží vám v domácnosti na krájení úplně všeho. Nůž je vyroben ze 69 vrstev damascénské oceli a rozhodně patří mezi ty nejkvalitnější kuchařské nože s jakými jsem kdy mohla krájet. Jejich kvalitní zpracování a ostrost je nepřekonatelná.
Nůž je dodáván v dárkové kazetě, která ho zároveň chrání při přepravě, a výrobce na něj poskytuje 20 let záruku.
Jedná se o opravdu kvalitní zboží, které bych nerada nechala "cestovat" v balíku sem a tam a tak při tomto výrobku není umožněna forma úhrady na dobírku.
Kategorie: | Pomůcky do kuchyně |
---|---|
Záruka: | 20 let |
Hmotnost: | 0.25 kg |
Kuchařský nůž Santoku malý 125 mm
Yaxell Ran Plus - 69 vrstev damascénské oceli
Malý kuchařský nůž japonské značky YAXELL Ran Plus Santoku s délkou čepele 125 mm zvládne při krájení úplně vše a jeho tvar je univerzální. Menší čepel ocení zejména ženy, které mají z delších čepelí respekt. Japonská kvalita a ostrost nože vám poslouží opravdu dlouho – výrobce poskytuje záruku 20 let! Nůž ze 69 vrstev damascénské oceli rozhodně patří mezi ty nejkvalitnější kuchařské nože s jakými jsem kdy mohla krájet. Jejich kvalitní zpracování a ostrost je nepřekonatelná.
Díky velmi široké čepeli si tento japonský nůž hravě poradí s krájením na nejtenčí plátky, kostky i se sekáním. Označení SANTOKU v japonštině znamená tři ctnosti neboli tři umění. Velmi ostrá a hladká čepel krájí mimořádně dobře maso, ovoce i zeleninu tak, aby se maximálně zamezilo úniku jejich šťávy.
Nůž Santoku Ran Plus je na výběr s výbrusem nebo bez výbrusu a každý má tyto rozměry:
délka čepele: 125 mm
tloušťka čepele: 3 mm
délka rukojeti: 105 mm
celková délka nože: 225 mm
Na domácí vaření bohatě stačí 2 - 3 kvalitní nože, které vám vydrží celý život!
YAXELL SANTOKU RAN PLUS
tenký, lehký a velmi ostrý nůž
Čepele nožů Yaxell se zahřívají v peci na velmi vysokou teplotu a potom jsou zakalené ledem. Poté jsou opět tvrzené s použitím vysoké teploty, aby čepel byla pevná, odolná a s dlouhou životností. Současně zajistí, toto speciální tepelné zpracování, odolnost ostří vůči korozi. Trvanlivé dlouhé ostří je výsledkem postupného ostření pod úhlem 10 - 15 stupňů. Plocha čepele každého nože se brousí ručně, což je pracnější a náročnější. Prvotřídní systém provozní kontroly zaručuje nejvyšší kvalitu každé položky opouštějící závod v Japonsku.
Japonské nože nalézají celosvětové uznání a společnost Yaxell patří mezi pět největších výrobců nožů na světě. Každý nůž je originál, na světě neexistují dva naprosto stejné. Takový originální kousek můžete mít doma i vy!
ZÁRUKA 20 LET
Každý YAXELL nůž je dodáván v černé dárkové kazetě, která rovněž zaručuje, že se nůž při dodání nepoškodí. Dodavatel na nůž poskytuje záruku 20 let!
DETAILY
SKUTEČNĚ OSTRÁ ČEPEL
Čepel nože, která je ozdobena ručně tepaným logem "Santoku" v japonštině, se skládá ze 69 vrstev damascénské oceli s enormně odolným jádrem z nerez oceli VG 10 o tvrdosti HRC 60-61.
Japonská ocel VG 10 je považována za "super ocel" s následujícím materiálovým složením: 1% C, 15% Cr, 1% Mo, 0,2% V, 1,5% Co.
RUKOJEŤ
Rukojeť, s ručně tepaným logem na jejím konci, je vyrobena z černé plátnové micarty, uvnitř je voskově odlévaná rukojeť z nerez oceli. Má skvělý ergonomický tvar, příjemně se drží a ani mokrá neklouže. Micarta je odolný robustní materiál, který vzniká laminováním plátna a pryskyřice. Micarta nevydává žádné pachy a přetrvá léta beze změny hmotnosti či objemu.
PÁR PRAKTICKÝCH RAD A TIPŮ
- Nůž udržuji ostrý. Naostřený je bezpečnější než tupý, jelikož se při krájení vyvíjí menší tlak. Nikdy nezkouším ostrost nože přejížděním prsty po ostří. V tom případě garantuji pořezání.
- K ostření japonských nožů Yaxell se nesmí používat ocilka!
- Na ostření svých japonských nožů používám jenom originální brusku.
- Vroubkované nože na pečivo se ostří jenom u profesionála.
- Na krájení s japonskými noži používám pouze dřevěná nebo plastová prkénka.
- Nůž není sekáček, a proto ho nepoužívám k sekání potravin, ke krájení masa s kostí nebo mražených potravin.
- Nikdy bych nepoužila nůž na otevírání plechovek, láhvi nebo jako šroubovák. Mohla bych nenávratně poškodit čepel a na to se záruka nože nevztahuje.
- Nenechávám na čepeli dlouho zbytky potravin a po použití ho hned omyju. Zejména kyselé potraviny jako citron či zbytky hořčice mohou způsobit nepatrnou ztrátu lesku čepele.
- Čistím ho pod tekoucí teplou vodou běžným saponátem a osuším kuchyňskou utěrkou.
- Pokud se na čepeli vyskytnou nějaké skvrny, pokusím se je vyleštit neabrazivní leštěnkou na kov (používá se na nerezový příbor).
- Nůž skladuji nejlépe na magnetické dřevěné desce nebo v dřevěném stojanu. V zásuvce mezi ostatními noži a kuchyňskými pomůckami může dojít k poškození čepele.
- Nedávám mýt do myčky na nádobí! Damascénské oceli to neublíží, je tavena za vysokých teplot, ale rukojeť nože by v myčce hodně trpěla, a to nechci.
- Na ochranu čepele při přenášení nože používám originální magnetickou dřevěnou krytku.
- Dávám pozor na ostatní, hlavně na děti, aby se nepořezali a nůž nenechávám na okraji pracovní desky nebo stolu.
investice na celý život
Není nutné mít v kuchyni celou sadu nožů, stačí mít 2 až 3, ale o to kvalitnější. Tento typ nože, Yaxell Ran Plus, se rozhodně řadí mezi univerzální a měl by patřit do užšího výběru nožů pro domácí i profesionální použití. Kvalitní nůž je dobře vynaloženou investicí a když se o něj dobře pečuje, vydrží vám na celý život.
Podívejte se, jak vypadá výroba japonských nožů Yaxell.
Více o Yaxell
Kuchyňské nože Yaxell se vyrábí a dodávají do celého světa od roku 1932. Jsou vyrobeny z damascénské či damaškové oceli a vystihují je nejlépe tyto benefity - nepřekonatelné ostří, mimořádný zážitek při práci s dokonale zpracovanými noži a výjimečná kvalita "made in Japan" se zárukou 20 let. Jejich výroba se opírá o jedinečnou tradici výroby samurajských mečů s využitím moderních technologií. Nože Yaxell jsou vyráběny ručně nejlepšími a nejzkušenějšími nožíři z města Seki – tradičního místa výroby samurajských mečů. Díky unikátnímu zpracování více vrstev damaškové oceli získává čepel nože nejen krásnou dekorativní kresbu, ale především vysokou tvrdost, odolnost a dlouhotrvající ostrost.
Každý nůž je originál, na světě neexistují dva naprosto stejné.
Ruční tepání loga SANTOKU do japonského nože Yaxell
Výroba japonských nožů Yaxell
Společnost Yaxell, založena v roce 1932, je dodnes rodinnou výrobní firmou ve vlastnictví vysoce respektované rodiny Yamada. Nože Yaxell z damascénské či damaškové oceli mají nepřekonatelné ostří a poskytují mimořádný zážitek při práci s dokonale zpracovanými noži. Výjimečnou japonskou kvalitu potvrzuje i záruka 20 let.
Japonské nože Yaxell snoubí jedinečnou tradici výroby samurajských mečů s využitím moderních technologií. Vyráběny jsou ručně nejlepšími a nejzkušenějšími nožíři z města Seki – tradičního místa výroby samurajských mečů. Díky unikátnímu zpracování až 193 vrstev damaškové oceli získává čepel nože nejen krásnou dekorativní kresbu, ale především vysokou tvrdost, odolnost a dlouhotrvající ostrost. Každý nůž je originál, na světě neexistují dva naprosto stejné.
produktové řady Yaxell
Jednotlivé produktové řady Yaxell se odlišují počtem vrstev damascénské oceli a typem rukojeti, a jejich výběr je seřazen od prémiové (nejdražší) řady Super Gou až po cenově dostupnou kolekci Hana. Každý nůž Yaxell je ručně vyroben v Japonsku a vztahuje se na něj záruka 20 let.