Bez černý, lidově bezinka, je snad naše nejstarší léčivá bylina, ze které se využívají všechny její části - kořen, listy, květy i plody. Má celé spektrum léčivých účinků - působí na rýmu, ledviny, pocení a taky nervy.
Bezový keř najdete opravdu všude ve svém okolí, roste volně v přírodě, a proto není problém si jej nasbírat a doma zpracovat. Kvete na přelome měsíců květen a červen, kdy se sbírají jeho květenství a ty lze:
- usušit a suché uchovat v plátěném pytlíku nebo tašce. Čaj ze sušených bezových květů pomáhá při nachlazení,
- naložit minimálně na 48 hodin do převařené vody a pak z nálevu udělat domácí sirup (šťávu) na letní limonádu,
- naložit na jeden den do jablečného džusu s citrony a připravit si svěží bezovou marmeládu,
- naložit na měsíc do bílého vinného octa a získat skvělý bezinkový ocet na dochucení salátu nebo jako obklad na namožené svaly.
Na sběr bezových květů
- si sebou vemte proutěný košík nebo prodyšnou bavlněnou tašku. V žádném případě nesbírejte květy do igelitky, ve které se vám udusí a zapaří. Třeba se vám bude hodit látková taška z mojí kuchařky #UPGRADE,
- bezové květy se sbírají za slunného a suchého počasí, tedy ne po dešti. Ten z květů smyje pyl, který je nositelem jejich aroma a chuti. Vlastně byste ze stejného důvodu květy bezu neměly ani doma oplachovat. I když já sama je někdy velice krátce v kuchyňském dřezu osprchuji,
- podle rad babiček by se tyto květy měly sbírat ráno po slunovratu, kdy jsou nejrozvinutější a květ nejúčinnější. Já jsem ráda, že se vůbec vyhrabu z postele a vyrazím do přírody a tak nedokážu posoudit účinnost této rady,
- květy se trhají nebo z keře nůžkami stříhají i se stopkou a nejlépe jenom ty, které plně rozkvetly. Ty nezralé nebo ty, ze kterých už opadávají kvítky, nesbírejte - nemají pyl, tedy aroma,
- pozor si dávejte na květy napadené mšicemi, ty nechcete,
- keře černého bezu rostou téměř všude, ale zajděte dál od silnice, železnice nebo pole, které se často chemicky udržuje,
- sběr bezu (květů i plodů) si naplánujte tak, aby vám zůstal čas i na další jejich zpracování doma. Čerstvě odtržené květy i plody obsahují nejvíce aroma, které chcete přenést do sirupu, marmelády, octu a tak jejich zpracování neodkládejte do dalšího dne. Mějte připraveny i potřebné ingredience na naložení - určitě budete potřebovat dostatek citronů a v případě marmelády jablečný džus,
- květy i plody bezu černého se naloží nebo suší vždy několik dnů, takže na shánění dostatečného počtu skleniček na marmeládu a láhví na sirup máte ještě dostatek času. Ale znáte se ....
Bude se hodit
Prozkoumejte moji kolekci #UPGRADE, ve které mimo kuchařky se stejným názvem najdete praktické pomůcky do kuchyně i do života.
Na sběr bezových květů a plodů doporučuji vzít látkovou bavlněnou tašku, která je prodyšná a úroda se v ní během procházky neudusí.
Lněný a tedy prodyšný pytlík je ideální pro skladování sušených bylin a květů, vhodných na čaje a nálevy.
Sehnat látku na cezení z potravinářského mušelínového materiálu je oříšek a tak jsem je nechala ušít nejenom pro sebe, ale i pro vás. Využijete jí při cezení bezového nálevu.
Bezové recepty
Receptů na zpracování květů nebo plodů bezu černého je mnoho a já mám pro vás ty, které si už léta děláme u nás doma.
SIRUP
Bezovou šťávu na domácí limonádu oceníte zejména v létě. Nejlépe chutná s perlivou vodou, lístky čerstvé máty a kostkou ledu. Její příprava je tak jednoduchá!
Květy bezu necháte louhovat minimálně den ve vychlazené, předem převařené vodě spolu se šťávou z citronu a citronovými plátky. Další postup najdete v receptu.
MARMELÁDA
Bezová marmeláda je aromatická, jemně kyselá a její konzistence je rosolovitá jako želé. Skvěle se hodí na pečivo s máslem, palačinky, vafle nebo lívance, ale také jako hlavní ingredience do domácí zmrzliny.
Čerstvě nasbírané květy černého bezu se nůžkami nastříhají do velkého hrnce a zalijí se kvalitním jablečným džusem, nejlépe v BIO kvalitě, tak, aby byly všechny květy pod hladinou. Pak už stačí jen přidat na kolečka nakrájený citron a nechat louhovat minimálně 24, nejlépe 48 hodin. V receptu je další postup.
BEZOVÝ OCET
Bezový ocet, připravený louhováním bezových květů v jablečném nebo vínném octu, má široké využití a lze jej použít na:
- Salátové dresinky: stačí ho smíchat s olivovým olejem, medem, solí a pepřem.
- Marinády: ocet pomáhá zjemnit maso a dodá mu svěží chuť, proto lze bezový ocet použít jako základ pro marinády na maso nebo zeleninu.
- Dochucování pokrmů: přidává se do polévek, omáček nebo dušených pokrmů pro zvýraznění chuti.
- Tonikum pro zdraví: pro podporu trávení a posílení imunitního systému se pije tonikum z malého množstí bezového octa smíchaného s vodou.
- Obklady na namožené svaly: bezový ocet lze použít jako obklad na namožené svaly a připravuje se v poměru 1:1 smíchaním octa s vodou.
#JABLEČNO-BEZOVÉ ŘEZY
Řezy z piškotového těsta, jablek dušených s bezovými květy a tvarohovou vrstvou vás příjemně překvapí svou neobvyklou lehce nakyslou, ale přitom sladkou chutí. Bezová chuť i vůně je zachována ve střední, šťavnaté jablečné vrstvě, a koláč tak působí jemně, lehce a je extrémně jedlý.
ČAJ
Čerstvě nasbíraná květenství lze usušit a pak skladovat v prodyšné látkové tašce. Samotná příprava čaje je jednoduchá - do čajového hrnku nasypte přibližně 1 čajovou lžičku sušených bezových květů, zalijte vroucí vodou a nechte 10 minut louhovat. Poté zceďte a čaj vypijte ještě teplý. Překvapí vás, že je čaj sám o sobě sladký a není nutné jej doslazovat.
Čaj ze sušených květů rozpouští hleny, podporuje pocení a tím snižuje horečku, mírní kašel. Počítejte s tím, že je mírně močopudný a projímavý.
Bezové plody
Nezapomeňte se vrátit ke keřům bezu černého i v období dozrávání jeho plodů. Nebojte se, malé tmavé bobulky černého bezu, čili bezinky, nejsou jedovaté, ale když je sníte za syrova, mají projímavý účinek. Sbírají se jenom ty úplně černé a stejně jako u květů si je můžete:
- usušit na čaj,
- uvařit sirup (šťávu),
- zavařit jako kompot nebo marmeládu,
- vyrobit si domácí bezinkové víno.
Dejte mi prosím vědět, jak se vám tento článek líbil a co vám v něm chybělo. Ráda jej doplním o vaše tipy a zkušenosti. Moc děkuji :)