Tonka fazole (15 g)
Tonka fazole jsou sušená a fermentovaná semena tropického stromu silovoň obecný, který roste ve Střední Americe a na severu Jižní Ameriky a proto se tonka bobům říká mexická vanilka. Využívá se hlavně na dochucení a dodání specifického aroma do dezertů a sladkých pokrmů. Svou specifickou vůní a chutí tonka fazole připomíná kombinaci mandlí, vanilky, nugátu, karamelu a marcipánu.
Obsah balení: 15 g v uzavíratelné skleničce
Kategorie: | Dobroty a dochucovadla |
---|---|
Záruka: | 2 roky |
Hmotnost: | 0.3 kg |
Tonka fazole (15 g)
depteryx odorata
Ve svých zejména sladkých receptech uvádím mezi surovinami "tonka fazoli" a je pravdou, že se poměrně často ptáte, čím tuto, pro vás neznámou, plodinu nahradit.
Svou specifickou vůní a chutí tonka fazole připomíná kombinaci mandlí, vanilky, nugátu, karamelu a marcipánu. Dodává dezertu, krému, omáčce, pudinku, čokoládě, zmrzlině, koktejlu nebo vaječnému likéru skvělé aroma, které se těžko popisuje. Nahradit tonku lze vanilkou nebo z receptu zcela vynechat, ale je to škoda.
Tonka se hodí i do slaných jídel jako jsou třeba omáčky, majonéza, mrkvové nebo dýňové polévky, bramborová kaše a využívá se i do alkoholických koktejlů, ve kterých se objevuje rum.
Aroma tonka bobu se těžce popisuje, ale hezky vám provoní pokrm i kuchyň.
- Složení: 100% Dipteryx odorata (tonka fazole)
- Původ: Venezuela
- Obsah balení: 15 g v uzavíratelné sklenici
- Velikost sklenky: Ø4,5 cm, výška 5 cm
- Skladování: pečlivě uzavřené na suchém a tmavém místě
- Datum spotřeby: minimální trvanlivost je uvedena na obalu
Tonka boby jsou baleny do malé uzavíratelné skleničky (Ø4,5 cm, výška 5 cm), na které je uveden datum spotřeby a odkaz na moje stránky www.madebykristina.cz, kde najdete hromadu receptů, ve kterých lze tonka fazoli použít.
Během skladování tonka bobů může dojít k vytváření bílých krystalů na jejich povrchu. Tyto krystalky nejsou na závadu - jedná se o přirozený proces během skladování a jejich výskyt nemá vliv na kvalitu tonka fazolí.
Tonka fazole
Nebo-li Tonka boby jsou fermentovaná semena stromu silovoň obecný, který roste ve Střední Americe a na severu Jižní Ameriky, proto se jim říká mexická vanilka. I když se plod nazývá fazole, mezi luštěniny nepatří. Sušená a fermentovaná semena vypadají jako černé fazole s vrásčitou slupkou. Jsou tvrdá a strouhají se stejně jako muškátový oříšek.
Tonka se v historii používala v parfumerii a tabákovém průmyslu jako náhražka vanilky. V posledních letech se díky svému specifickému aroma stala velmi oblíbenou surovinou v gastronomii, zejména ve francouzské kuchyni. Aroma tonkových bobů, po nastrouhání na jemném struhadla (doporučuji Microplane) připomíná kořeněnou vanilku, nugát a mandle, je velmi silné. Pro dochucení stačí použít opravdu jen malé množství.
Chcete vědět více o Tonka fazoli? Sepsala jsem pro vás všechny informace.
Tonka fazole v kuchyni
Tonkové boby se využívají především k ochucení omáček, zmrzlin, čokolád a dalších sladkých i slaných pokrmů. Jejich aroma je velmi výrazné, proto se přidává malé nastrouhané množství, max na špičku nože. Balení ode mě vám vydrží opravdu dlouho.
Tipy na recepty, ve kterých tonka fazoli využít:
- do palačinek
- do dortového krému
- do sušenek, vánočního cukroví, oplátek, trubiček
- do vaječného likéru
- do profiterolek
- do marmelády nebo džemu
- do dýňové polévky
- do bramborové kaše
- do omáček
BUDETE POTŘEBOVAT
Na nastrouhání tvrdé tonka fazole budete potřebovat jemné a ostré struhadlo. Doporučuji si pořídit Premium Classic Zester od Microplane®.
Ostří struhadla Microplane® vytváří velice jemný výsledný produkt, který vypadá jako malé šikmé nudličky. Je ideální pro nastrouhání tvrdých plodů (tonka fazole, muškátový oříšek), tvrdých sýrů (např. parmezán), tvrdého koření (muškátový oříšek, skořice), kůry citrusových plodů (limetka, pomeranč, citrón) ale i česneku či zázvoru.
inspirace na recepty
#Vaječný likér
VAJEČNÝ LIKÉR patří do "povinné" vánoční výbavy. Podle vašich reakcí je nejvyhledávanější a nejoblíbenější zejména před každými Vánocemi. Postup je opravdu jednoduchý a žloutky procházejí varem! Doporučuji použít pravý rum, který je vyroben z cukrové třtiny, protože právě ten dodává výslední chuť likéru. A když vám likér zůstane, co se opravdu nestává často, můžete jej použít třeba do dortového krému.
Mezi mými recepty najdete více inspirace :).
Moje značka
made by kristína
Moje označení, tedy značka Made by Kristína vznikla v roce 2016, založením mého profilu na Instagramu. Ale dávno předtím jsem měla facebookový profil s názvem Jsem MasterChef :). Každému svému příspěvku jsem přidala své logo a černé pozadí, až se roky z toho vytvořil můj design, který si držím dodnes. Přenesla jsem ho do kuchařky #UPGRADE, na tyto stránky nebo do svých vlastních produktů. Výrobky, označené logem Made by Kristína z kolekce #UPGRADE jsou originální a vyrobeny na míru. Držím se zásady vyrábět kvalitně a lokálně! Proto vše z mé kolekce bylo vyrobeno v České republice. A navíc výrobky, co jsou ušity, šili krejčové v chráněné dílně na Moravě, čímž jsme podpořili pracovní uplatnění pro lidi s omezeným pracovním uplatněním. Za jejich svých výrobků si pevně stojím a sama je používám v životě.
‚‚Moje vlastní značka Made by Kristína vznikla v roce 2016, přejmenováním mého profilu na sociálních sítích, který předtím nesl název Jsem MasterChef. Každému svému příspěvku – receptu jsem dodala logo a černé pozadí a z toho vychází minimalistický design, který si držím dodnes. Přenesla jsem ho i do kuchařské knihy #UPGRADE a také na webové stránky, které pravidelně doplňuji o recepty a doporučené pomůcky do kuchyně. Pod značkou Made by Kristína vznikla i originální, na míru a lokálně vyrobená kolekce #UPGRADE, za jejíž kvalitou pevně stojím a sama v kuchyni i v životě používám.’’