Garam masala koření (100 g)
Garam masala je tradiční indická směs koření bez soli a s vůní římského kmínu a hřebíčku. Používá se zejména do indických pokrmů jako je pilaf, birjuní (biryani), nebo na grilovaná masa, do mletého masa, na kuře, ryby, k dochucení luštěnin - čočky a fazolí, do rýžových a jogurtových pokrmů a do dalších pokrmů. Směs neobsahuje sůl.
Obsah balení: 100 g v uzavíratelném sáčku
Kategorie: | Dobroty a dochucovadla |
---|---|
Záruka: | 2 roky |
Hmotnost: | 0.3 kg |
Garam masala koření (100 g)
směs koření bez soli
Garam masala je směs koření, která je charakteristická pro indickou kuchyni, ve které najde široké uplatnění. Pochází ze severovýchodu Indie, z oblasti Rádžasthánu. Koření je vhodné jako do jogurtových pokrmů, do receptu na butter chicken a dalších. Může být použito i do tikka masala receptu. Svou chutí s výraznou vůní připomíná kari.
Garam masala má příjemné, svěží aroma. Chuť samotné směsi je kmínová s nádechem kurkumy, lehce pikantní, celkově vyvážená. Neobsahuje sůl.
Garam masala využijete v zeleninových i masových pokrmech. Dodá jim zajímavou orientální chuť i aroma.
- Složení: koriandr, kmín římský, kurkuma, chilli, fenykl, skořice, bobkový list, kardamom, muškátový květ, muškátový ořech, hřebíček, pískavice, pepř bílý.
- Obsah balení: 100 g v uzavíratelném sáčku
- Skladování: uzavřené na suchém a tmavém místě
- Datum spotřeby: minimální trvanlivost je uvedena na obalu
Garam masala se výborně hodí do masité i vegetariánské kuchyně. Jedná se o univerzální kořenicí směs. Doporučuje se na grilovaná masa či minutky, dále do mas mletých i k přípravě pečeného kuřete. Doladí chuť luštěnin, především fazolí a čočky, a dobře se vyjímá i v rýžových pokrmech.
Recepty, ve kterých směs koření Garam masala využijete:
- do marinády na grilované maso
- butter chicken
- tikka masala
- grilovaná masa (i na celé kuře)
- do vařených zeleninových jídel
- na dochucení luštěnin (fazole, čočka, cizrna)
- na dochucení rýže
- do dýňové polévky s kokosovým mlékem
Jak si připravit domácí směs garam masala?
- 30 g celých semínek kardamomu
- 15 g hřebíčku
- 2-3 cm stonku celé skořice
- 20 g římského kmínu
- 20 g kuliček černého pepře
- špetka mletého muškátového oříšku
Na rozehřáté suché pánvi opeču postupně semínka kardamomu, přidám hřebíček, kousek stonku skořice, římský kmín a kuličky černého pepře. Po chvíli opékání (cca 30 sekund) koření uvolní své aroma. To je chvíle, kdy pánev odstavím a nechám vychladnout. Směs koření pak pomelu v mlýnku na koření nebo rozdrtím v hmoždíři najemno. Nevyužitou směs skladuji v uzavíratelné, nejlépe sklenené, nádobě. Trvanlivost směsi se odvíjí od data spotřeby použitých surovin (tedy koření).
#Butter Chicken (máslové kuře)
Indickou kuchyni mám ráda a nejvíc mi chutnala přímo v Indii, kde jsem byla před léty na dovolené. BUTTER CHICKEN, tedy máslové kuře, patří mezi jídlo, které si nejčastěji v indické restauraci objednávám a tak nesmí chybět i tady, mezi mými recepty. V postupu receptu najdete hned dva recepty na placky Naan, ten z kynutého těsta vyžaduje na přípravu více času a nebo recept bez kynutí (na úvodní fotce). Oba mají něco do sebe a lze je využít i v kombinaci s jinými recepty jako třeba ke kari nebo hummusu.
V receptu využijete i směs koření Garam masala.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Salvia Paradise je česká značka specializující se na výrobu a prodej vysoce kvalitních přírodních produktů, bylinných doplňků a zdravé výživy. Značka byla založena s cílem vyrábět čistě přírodní produkty bez chemických přísad a tak si zakládá na pečlivém výběru surovin a jejich šetrném zpracování, aby byla zachována jejich přirozená účinnost a kvalita.
Široký sortiment bylinných čajů, tinktur, extraktů, koření, superpotravin a dalších doplňků stravy, které jsou vyrobeny podle tradičních receptur a moderních vědeckých poznatků, bez umělých barviv, konzervantů a dalších chemických látek, což zajišťuje jejich čistotu a zachová jejich vlastnosti.