Akademie

Ráda bych se s vámi podělila o zajímavé informace, které na své "cestě" získávám. Do této rubriky budu postupně přidávat gastrotipy ze zahraničí i z domova, bližší informace o surovinách nebo kuchařských technikách a chybět nebudou ani zajímavosti z gastronomie. O uveřejnění nového článku vás budu informovat přes sociální sítě nebo emailem, proto se nezapomeňte registrovat k jejich odběru (formulář naleznete nad patičkou každé stránky mého webu).

 
Jdu na recepty

jdu na
recepty

Do e-shopu

chci
nakupovat

O Kristíně

více
o Kristíně

Kniha #Upgrade

chci tvoji 
knihu

#všechny články

Kuchařské vychytávky

V každé kuchyni se najdou pomůcky, které tam zdánlivě nepatří, a přitom jsou tak nepostradatelné. Sepsala jsem krátký seznam těch, které byste v profesionální kuchyni nečekali: korkový vrták, tzv. korkovrt malířské potřeby krejčovské nůžky ani tvrdý, ani měkký box na suroviny fix Sharpie říční kameny gumičky nejen do vlasů netkaná textilie kolíčky na prádlo párty balónky Korkovrt (Cork Borer) Korkový vykrajovač se ...

Základní typy krájení

V profesionální kuchyni se používají zavedená označení, kterým by měl každý kuchař rozumět – a to nejen pro pokrmy, ale i pro kuchařské techniky. Jednou z těch nejzákladnějších je technika krájení surovin. Znalost názvosloví pro každý druh krájení je u každého profesionálního kuchaře důležitá z několika důvodů: V pracovním týmu pomáhá zamezit nedorozuměním a také se tím značně omezí "vlastní fantazie" kuchaře. Když šéfkuchař nařídí nakrá...

Na sushi do Japonska

Moje nové pracovní působiště od října 2024 je ve filipínské Manile, a tak jsem své stěhování do této části planety propojila i s cestováním po Japonsku. Jak možná víte, dlouhodobě podporuji kvalitní japonské nože Yaxell a unikátní prkénka Hasegawa, které do České republiky a na Slovensko dováží česká rodinná firma Eurofit (HobbyChef). Proto jsme se pro tuto cestu spojili a absolvovali ji společně. Naplánovali jsme si i návštěvu výrobny nožů...

Všechny cesty vedou do ...

... do Říma. A tam jsme s mámou vyrazily na další z našich tradičních každoročních výletů. Posbírala jsem od svých italských kolegů gastrotipy a i když jsme je všechny nestihly vyzkoušet, sepsala jsem jejich seznam do tohoto článku pro inspiraci. Řím je město, které se může pyšnit nejen svou bohatou historií, ale také nepřeberným množstvím kulturních a gastronomických zážitků. Město, kde se minulost prolíná s přítomností, nabízí nejen slavné pa...

Proč mít doma konvektomat?

Když mi bylo 11 let, rodiče stavěli dům přizpůsobený speciálním potřebám mé sestry Pauli, která je těžce postižená. Dali mi možnost vybavit si pokoj dle svých představ, a já jsem místo dětského pokojíčku chtěla raději naplánovat kuchyň. V té době jsem už hodně vařila a tajně toužila po domácím konvektomatu, tedy kombinované pečicí a parní troubě. Nákup zařízení, které není nejlevnější, rodiče dlo...

Chci na stáž, jak na to?

Dostávám hodně dotazů ohledně pomoci se získá...

Precízní Mille Crêpes

Mille Crêpes, známý také jako Thousand-Layer Crepe Cake, je dort skládající se z desítek ultra tenkých palačinek střídavě promazaných smetanovým krémem v různých příchutích. Historie Mille Crêpes Původ palačinkového dortu rozhodně sahá do Francie, kde v překladu "mille" znamená "tisíc" a "crêpes" jsou palačinky. Přestože je v názvu číslovka tisíc, pro palačinkový dort bohatě vystačí 20 až 25 tenkých palačinek. Francie je známá s...

Sezóna chřestu je tady!

Chřest (asparagus) je vytrvalá zelenina, které sklizeň je velice krátká. Začíná přibližně v polovině dubna a končí v červnu. Podle tradice by se měl poslední chřest sklízet 24. června, na svátek sv. Jana. Chřest tak předává štafetu třešním. A jak říkají staří farmáři, červené třešně znamenají smrt chřestu. Ale nebojte se, chřest neumírá, jen si vybírá svůj čas odpočinku, aby mu na jaře vyrašily zase nové pazochy - stonky, protože jedna rostlina ...

Zajímavý příběh Miele

Když mi bylo 11 let, rodiče stavěli dům přizp...

Moje srdcovka - Londýn

Jedna z nejdůležitějších metropolí světa, která mi byla téměř 3 roky domovem. Zvykla jsem si na proměnlivost počasí, déšť, rychlost města a kosmopolitní složení obyvatelstva. To vše mi vlastně dost chybí a ráda se do Londýna vždy vracím. Zůstal tam kus mého srdce i skvělá parta přátel. Dost sentimentu, připravila jsem pro vás pár tipů, kam se v Londýně vydat za jídlem a aktualizací v roce 2024. Opět v článku schválně vynechám památky a turistick...

Jak využít tonka fazoli?

Ve svých receptech někdy uvádím mezi surovinami "tonka fazoli" a je pravdou, že se poměrně často ptáte, čím tuto, pro vás neznámou, plodinu nahradit. Svou specifickou vůní a chutí tonka fazole připomíná kombinaci mandlí, vanilky, nugátu, karamelu a marcipánu. Dodává dezertu, krému, omáčce, pudinku, čokoládě, zmrzlině, koktejlu nebo vaječnému likéru skvělé aroma, které se těžko popisuje. Nahradit tonku lze vanilkou nebo z receptu zcela vynechat, ...

Výjimečnost Kampotského pepře

KAMBODŽA Koncem roku 2022 jsem měla možnost vařit a prezentovat jídla inspirovaná českou a slovenskou kuchyní v Singapuru. Když už jsem byla na této straně zeměkoule, připadalo mi škoda neprocestovat Asii. Na tuto cestu jsem si vyhradila celé dva měsíce, a její start začal tedy v Singapuru. Mimo Thajska, Vietnamu a Bali jsem se vypravila i do Kambodže, přesněji do Kampotu. Kampotský pepř a solné pyramídy nebo vločky z této oblasti používám čast...

Brining (solný nálev)

Technika solného nálevu (BRINE) Upéct šťavnaté a nevysušené celé kuře je někdy oříšek. Existuje kuchařská technika s názvem BRINING, se kterou se docílí správná křehkost a šťavnatost nejenom drůbežího masa a ta spočívá v solení, přesněji ponoření celého kusu masa do solného roztoku. "Brining" je prastará kuchařská technika, která si nese původ ze způsobu konzervace potravin již před staletími, kdy se ryby a jiné maso konzervovalo vkládáním do s...

Neapol - kam nejen na pizzu

S mámou máme již několik let tradici, že si každoročně na pár dnů někam společně vyrazíme. Snažíme se v našich plánech zkombinovat její zájmy s těmi mými – což znamená památky a jídlo. Letos jsme se vypravily do Neapole. Sepsala jsem pro vás několik praktických tipů. Snad se vám budou hodit, pokud plánujete cestu stejným směrem. Neapol (italsky Napoli) je třetím největším městem v Itálii a díky své poloze nabízí mnoho turistických možností, kter...

Tipy, jak si užít Kodaň

Do Kodaně jsem se přestěhovala začátkem roku 2023 za prací, kterou jsem získala v restauraci Geranium. Řadí se mezi nejlepší restaurace světa, získala 3 michelinské hvězdy a dokonce zastává první příčku v prestižním žebříčku The World 50 Best Restaurant. Sídli na netradičním místě, v 8.patře fotbalového stadionu Parken. Dánsko jsem ještě nestihla procestovat a tak v tomto textu uvádím jenom kodaňské tipy. Článek nechávám aktivní a když něco...

Vše, co vím o Michelinu

Historie Michelinu bratři André a Édouard B...

Bez černý - tipy a recepty

Bez černý, lidově bezinka, je snad naše nejstarší léčivá bylina, ze které se využívají všechny její části - kořen, listy, květy i plody. Má celé spektrum léčivých účinků - působí na rýmu, ledviny, pocení a taky nervy. Bezový keř najdete opravdu všude ve svém okolí, roste volně v přírodě, a proto není problém si jej nasbírat a doma zpracovat. Kvete na přelome měsíců květen a červen, kdy se sbírají jeho květenství a ty lze: usušit a suché uchov...

17 položek celkem